Cum vede un dezertor nord-coreean rolul Europei în salvarea ţării sale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kim Joo, dezertor nord-coreean, speră lademocraţie în ţara sa FOTO Reuters
Kim Joo, dezertor nord-coreean, speră lademocraţie în ţara sa FOTO Reuters

Regimul de conducere nord-coreean este unul bazat pe opresiune, raţionalizarea resurselor de hrană, un sistem de lagăre de muncă, un control total al mass-mediei şi pe un sistem educaţional care presupune o supunere totală faţă de conducătorul iubit.

Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului, Navi Pillay, a cerut o „mult aşteptată“ anchetă în Coreea de Nord, unde situaţia s-ar putea îmbunătăţi numai cu ajutorul Europei, după cum afirmă dezertorul Kim Joo Il.

Nerespectarea regulilor stabilite de Kim Il Sung la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial duce la execuţie sau la o moarte prelungită în lagărele de muncă, atât pentru „vinovat“, cât şi pentru familia acestuia.

Pentru Kim Joo Il, anul în care a simţit că nu mai poate trăi într-o astfel de ţară a fost 2005. Atunci a spus el stop nedreptăţii sistemului şi barbariei la care sunt supuşi oamenii de rând de un guvern care îşi permite să dezvolte un program de arme nucleare, dar nu îşi permite să pună capăt foametei ce domneşte în ţară, scrie „Deutsche Welle“.

Kim a fost căpitan în Armata Populară a Coreei de Nord. Într-o noapte din 2005 a trecut înot râul Duman şi a ajuns în China, unde a câştigat destui bani lucrând într-un restaurant, pentru ca într-un final să ajungă în Marea Britanie, în 2007. După ce s-a stabilit în Londra, a iniţiat o campanie pentru a cere sprijinul naţiunilor europene în a pune capăt eredităţii comuniste într-un stat responsabil de moartea a milioane de concetăţeni şi pentru a permite o democraţie autentică.

În vârstă de 39 de ani, Kim a depus mărturie în faţa Parlamentului britanic cu privire la abuzurile asupra drepturilor omului în ţara sa de origine, iar recent a completat un raport despre cum Europa ar trebui să sprijine oamenii din Coreea de Nord.

Recomandări pentru schimbare

În studiul său, Kim a sugerat ceea ce el consideră a fi patru recomandări-cheie care ar putea duce la o schimbare de regim în Coreea de Nord şi prin care să pregătească oamenii săi pentru un stil de viaţă cu totul nou.

Marea Britanie, dar şi alte ţări europene, trebuie să conducă în mod activ o iniţiativă internaţională pentru a expune realitatea încălcării drepturilor omului, să convingă regimul să rezolve aceste probleme şi să planteze seminţele democraţiei în Coreea de Nord“, spune Kim.

Tot mai mulţi europeni sunt conştienţi de situaţia drepturilor omului din Myanmar, acolo unde sunt aproximativ 2.000 de prizonieri politici, subliniază acelaşi Kim. În Coreea de Nord, însă, există mai bine de 200.000 de prizonieri de politici.

Cea de-a doua propunere a lui Kim are în vedere progresul în ceea ce priveşte respectarea drepturilor omului.

„Deşi comunitatea internaţională a oferit ajutor pentru Coreea de Nord timp de mai bine de 15 ani, nord-coreenii încă mor de foame, în timp ce continuă să fie spălaţi pe creier. Actualul mecanism de ajutorare va extinde doar termenul actualului regim dictatorial, fără a îmbunătăţi condiţiile de viaţă ale oamenilor“, spun el.

Kim crede că această salvare trebuie să vină din partea Europei, din moment ce Statele Unite ale Americii, Coreea de Sud şi Japonia sunt considerate „state inamice“ de către guvernul de la Phenian. „Dacă Marea Britanie şi alte ţări europene ar face aceste solicitări, Coreea de Nord le-ar privi cu alţi ochi“.

Conceptul de libertate

O a treia măsură care ar trebui să fie luată în paralel este promovarea conceptului de libertate a oamenilor din Coreea de Nord, prin permiterea informaţiei să ajungă în ţară. Asta se poate realiza prin intermediul emisiunilor de radio şi a ştirilor scrise.

„Sentimentele şi reacţiile cetăţenilor nord-coreeni atunci când primesc aceste ştiri sunt importante. Cetăţenii de rând ai Coreei de Nord vor dezaproba ştirile trimise prin intermediul SUA, Coreei de Sud sau Japoniei, indiferent de cât de corecte sau de adevărate sunt. Acest lucru este o consecinţă a faptului că au fost îndoctrinaţi toată viaţa împotriva acestor ţări, crezând numai ceea ce le spune guvernul. Dacă ştirile ar veni din presa britanică sau din orice altă ţară europeană, este mult mai probabil să fie acceptate“.

Ultima propunere a lui Kim este ca Europa să educe viitorii lideri ai ţării, aleşi din rândul dezertorilor.

„Marea Britanie şi ţările europene ar trebui să ajute dezertorii nord-coreeni să pună bazele unor organizaţii permanente pentru democratizarea ţării. Aceştia au experimentat democraţia pe pielea lor şi ar trebui să fie în măsură să meargă pe calea către democratizarea ţării“.

Manifestul lui Kim pentru schimbare a fost salutat de către analiştii care monitorizează schimbările din Coreea de Nord. Cu toate acestea, nord-coreenii sunt pur şi simplu mult prea departe de Europa pentru a deveni o prioritate imediată, se teme Marcus Noland, analist la Institutul Peterson pentru Ştiinţe Economice Internaţionale din Washington.

Interesul strategic al Europei

 „Am îndoielile mele că Europa va avea vreodată un interes strategic în Coreea de Nord, aşa cum au Statele Unite ale Americii sau asiaticii“, a declarat Noland pentru DW.

El este de acord cu necesitatea instruirii viitorilor lideri ai Coreei post-Kim Jong-un.

„O ţară precum Norvegia, de exmplu, ar putea antrena refugiaţi, în timp ce Suedia s-ar ocupa de regim“, sugerează acelaşi Nolan. „Există o tendinţă în interiorul guvernelor de a nu face nimic care ar putea ofensa nord-coreenii, de teamă să vor pune în pericol angajamentele“.

Kim rămâne încrezător că Europa, care are al doilea cel mai mare număr de refugiaţi nord-coreeni din lume, va fi capabilă să joace rolul-cheie în îmbunătăţirea drepturilor omului şi să aducă procesul de democratizare în ţara sa natală.

„Refugiaţii nord-coreeni care trăiesc în Marea Britanie speră să vadă într-o bună zi în Coreea de Nord un sistem de bunăstare şi democraţie, similar cu cel pe care l-au văzut în Marea Britanie. Refugiaţii nord-coreeni din Marea Britanie pot juca un rol de mediere esenţial pentru a promova democraţia în Coreea de Nord, deoarece nu numai că au găsit siguranţă, dar au fost şi învăţaţi să pună în valoare democraţia.

Totuşi, o schimbare va avea loc dacă ţările lumii o vor recomanda“, conchide el.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite