Ce cuprinde şi cât de important este complexul nuclear Yongbyon, punct central pentru reluarea discuţiilor dintre SUA şi Coreea de Nord
0
Una dintre cele mai vizibile părţi ale programului nuclear al Coreei de Nord, complexul nuclear Yongbyon, este un punct central de dispută pentru diplomaţi, care încearcă să resusciteze un acord, după ce summitul dintre preşedintele american Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong-un s-a încheiat fără un acord, notează Reuters.
Îngropat în dealuri joase situate la aproximativ 100 de kilometri faţă de nordul capitalei Phenian, Yongbyon adăposteşte reactoare nucleare, uzine de reprocesare a combustibilului şi unităţi de îmbogăţire a uraniului.
Într-o conferinţă de presă ţinută la Hanoi, joi, oficiali ai Ministerului nord-coreean de Externe au declarat că au făcut „o ofertă istorică fără precedent” de a închide tot complexul Yongbyon împreună cu experţi americani.
Negociatorii SUA au confirmat faptul că Coreea de Nord a făcut această ofertă, dar au spus că discuţiile s-au încheiat pentru că nu s-a putut stabili exact ce instalaţii erau incluse şi dimensiunea scutirii de sancţiuni pe care Phenianul a cerut-o în schimb.
Ce cuprinde complexul Yongbyon
Construit la sfârşitul anilor ’50 cu ajutor sovietic, complexul Yongbyon găzduieşte cel puţin trei reactoare despre care Coreea de Nord spune că au rolul de a produce electricitate.
De asemenea, are o instalaţie de fabricare a combustibilului şi o uzină de reprocesare a plutoniului, unde materiale nucleare pot fi extrase din combustibil uzat, potrivit Iniţiativei împotriva Ameninţării Nucleare (NTI), un think-tank cu baza la Washington.
Un reactor de cinci megawaţi de la Yongbyon produce plutoniu armat, o sursă majoră de combustibil pentru programul nuclear.
Coreea de Nord a promis să dezactiveze Yongbyon ca parte dintr-un acord de dezarmare în schimbul ajutorului umanitar, din 2005, care a fost rezultatul unor discuţii între Statele Unite, China, Japonia, Rusia şi cele două Corei.
În 2008, Nordul a demolat în mod public un turn de răcire, ca pas iniţial de a implementa acordul din 2005, însă acele eforturi au fost în zadar, după ce Coreea de Nord le-a interzis inspectorilor internaţionali accesul la unitate. Reactorul a fost reactivat în 2013.
Un reactor mai mare, de 50 de megawaţi, era în construcţie în anii ’80, însă procesul a fost suspendat în urma unui acord din 1994 cu Statele Unite.
Există, de asemenea, o instalaţie pentru producerea uraniului puternic îmbogăţit (HEU), folosit pentru a fabrica bombe atomice, spun specialiştii, şi un reactor cu apă uşoară care este în construcţie.
Siegfried Hecker, un cercetător din domeniul nuclear care a condus în trecut laboratorul de armament Los Alamos din Statele Unite, a spus că Coreea de Nord i-a transmis, în timpul vizitei sale la Phenian, din 2010, că are 2.000 de centrifuge pentru producerea de uraniu armat pentru construirea bombelor.
Kim Dong-yub, expert militar la Institutul de Studii ale Orientului Îndepărtat din cadrul Universităţii Kyungnam din Seul, a afirmat că ar putea exista până la 6.000 de centrifuge în Coreea de Nord, şi 4.000 dintre ele la Yongbyon, informaţii bazate pe studii ale lui Hecker şi ale altor agenţii.
Studiile şi informaţiile privitoare la scara stocului nuclear al Coreei de Nord variază, Agenţia de Informaţii a Ministerului Apărării din SUA considerând că ar fi vorba despre 50 de focoase nucleare.
Cât de important este complexul nuclear
Şi estimările legate de cât de important este complexul Yongbyon în programul nuclear al Coreei de Nord sunt variabile.
Un oficial sud-coreean a spus că desfiinţarea complexului Yongbyon ar necesita un plan amplu care să includă o declarare a armelor şi a instalaţiilor, mostre de materiale de fisiune şi echipament şi inspecţii inopinate efectuate de către experţi străini.
Inspectorii, spre exemplu, ar şti dacă Coreea de Nord ar avea un complex nuclear în altă parte, prin luarea de mostre şi analizarea izotopilor radioactivi de la Yongbyon, care ar putea indica orice nepotrivire între ceea ce a fost generat şi ceea ce a fost folosit în teste sau în producţie de arme, a declarat oficialul sud-coreean pentru Reuters.
Phenianul a negat existenţa altor locaţii secrete, dar surse din serviciile americane de informaţii, citate de către presă anul trecut, au spus că Nordul are cel puţin o unitate clandestină de îmbogăţire a uraniului, chiar în apropierea capitalei.
Nici oficialii SUA, şi nici cei ai Coreei de Nord nu au identificat zonele adiţionale pe care Washingtonul le căuta, în cadrul discuţiilor de la summit, dar într-o conferinţă de presă, joi, Trump a declarat că a ridicat problema complexelor nucleare, dincolo de Yongbyon.
„Cred că au fost surprinşi că noi ştim,” a spus Trump.
Yongbyon ar reprezenta doar începutul oricărui acord, pentru că distrugerea sa i-ar lăsa în continuare Coreei de Nord un stoc important de arme nucleare şi rachetele balistice, precum şi capacitatea de a produce uraniu armat la locaţiile secundare, potrivit unui raport din februarie al think-tank-ului 38 North.
Provocări şi suspiciuni
Desfiinţarea complexului Yongbyon ar putea să încetinească producţia de plutoniu şi de uraniu puternic îmbogăţit, dar nu ar reduce din stocul curent de material, a spus Kim Sung-han, fost ministru adjunct de Externe al Coreei de Sud, care în prezent este profesor la Universitatea Korea din Seul.
Făcând referire la imagini prin satelit, Hecker a declarat pentru Reuters că combustibilul uzat generat de reactor la Yongbyon, între 2016 şi 2018 pare să fi fost reprocesat începând cu luna mai a anului trecut, permiţându-i astfel Coreei de Nord să-şi crească arsenalul nuclear cu 5-7 arme.
În raportul 38 North, autorii au menţionat că implementarea unei înţelegeri pentru dezactivarea Yongbyon ar avea „provocări politice, tehnice şi financiare enorme.”
Printre provocări s-ar număra şi distrugerea fizică şi decontaminarea uzinelor de plutoniu şi uraniu îmbogăţit şi a reactorului de cinci megawaţi şi eliminarea în siguranţă a combustibilului şi deşeurilor radioactive, se mai arată în raport.
Un oficial de rang înalt al Departamentului american de Stat a explicat, vineri, că acest complex include „multe instituţii, clădiri şi anexe” şi oficialii nord-coreeni nu au oferit detalii despre cum exact ar fi dispuşi să desfiinţeze totul.