Cât de riscant ar fi un atac preventiv al SUA în Coreea de Nord VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Echipa de securitate a preşedintelui SUA analizează toate opţiunile privind aducerea pe calea cea bună a liderului nord-corean care a ordonat noi teste nucleare. CNN a examinat împreună cu experţi aspectele unei eventuale intervenţii militare şi concluzionează că SUA nu se află într-o poziţie ce i-ar garanta succesul pe câmpul de luptă.

Coreea de Nord a declarat marţi că a trimis recent un „pachet cu cadouri“ SUA şi că urmează altele, prin vocea ambasadorului său Han Tae Song la ONU, care a participat la o conferinţă internaţională privind dezarmarea la sediul Naţiunilor Unite din Geneva, la două zile după cel de-al şaselea test nuclear efectuat de către Phenian, relatează Reuters. 

 "Măsurile recente de autoapărare ale ţării mele, Republica Populară Democrată Coreeană (RPDC), reprezintă un pachet cu cadouri adresat nimănui altcuiva decât SUA", a declarat Han Tae Song la forumul de la Geneva.

"Statele Unite vor primi mai multe pachete cu cadouri din partea ţării mele atât timp cât se bazează pe provocări nesăbuite şi încercări inutile de a exercita presiuni la adresa RPDC", a afirmat diplomatul nord-coreean. 

Analiştii susţin că ambasadorul nord-coreean s-a referit la ultimele teste nucleare ale Phenianului şi la următoarele pe care le va face. Autorităţile din Coreea de Nord au fost observate transportând ceea ce părea a fi o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) pe coasta de vest a ţării, a relatat marţi publicaţia sud-coreeană Asia Business Daily, citând o sursă din serviciile secrete de la Seul, sub rezerva anonimatului.

 Deplasarea rachetei a fost detectată încă de luni, intervenind la o zi după al şaselea test nuclear al Coreii de Nord. Dispozitivul a fost reperat în timp ce era transportat pe timp de noapte, posibil, pentru a se evita o eventuală supraveghere.

Coreea de Nord dispune de facilităţi de lansare pentru programul său de rachete pe coasta de vest a ţării.

Ministerul Apărării sud-coreean nu a putut să confirme aceste informaţii, după ce anunţase luni parlamentul că există indicii potrivit cărora regimul de la Phenian ar putea să efectueze noi lansări de rachete, inclusiv ICBM, în orice moment.

Conform serviciilor de informaţii sud-coreene, o nouă posibilă lansare ar putea avea loc la 9 septembrie, când Coreea de Nord sărbătoreşte Ziua naţională, dată care marchează ziua fondării Republicii Populare Democrate Coreean (RPDC) în 1948.

Coreea de Nord a anunţat că a testat duminică o bombă cu hidrogen care poate fi montată pe noul tip de rachetă balistică intercontinentală de care dispune regimul de la Phenian.  

Problemele SUA

Echipa de securitate a preşedintelui SUA s-a întrunit încă de duminică pentru a analizeaza toate opţiunile privind aducerea pe calea cea bună a liderului nord-corean care a ordonat noi teste nucleare. CNN a examinat împreună cu experţi aspectele unei eventuale intervenţii militare şi concluzionează că SUA nu se află într-o poziţie ce i-ar garanta succesul pe câmpul de luptă.

Potrivit analiştilor mlitari citaţi de CNN, ar fi nevoie de săptămâni, dacă nu de luni, pentru a se aduce trupe şi echipamente suplimentare în regiune.

S-a tot discutat despre posibilitatea ca SUA să lovească centrele militare nord-coreene şi să distrugă armamentele nucleare ale Phenianului, înainte ca aceştia să aibă timp să le folosească. Însă un astfel de scenariu nu este realist susţin  unii experţi: rachetele balistice şi unităţile de depozitare a armamentului nuclear din Coreea de Nord se află dispersate şi ascunse pe tot teritoriul ţării. 

Eşecul de a lovi toate aceste puncte dintr-o lovitură organizată ar însemna apoi că 10 milioane de oameni din Seul şi 38 de milioane din Tokyo, dar şi zeci de mii de americani din zonele care pot fi atinse de rachetele nord-coreene ar fi în pericol de moarte, sunt de părere analiştii citaţi de Bloomberg.

Sunt necesare nave de război şi submarine suplimentare echipate cu rachete Tomahawk pentru a suprima apărarea aeriană nord-coreeană.

Şi apoi ar fi nevoie de trupe de teren în număr foarte mare, pentru a prelua controlul asupra instalaţiilor din Coreea de Nord, care ar putea supravieţui unor prime lovituri.

Bateriile artileriei nord-coreene se află chiar de cealaltă parte a zonei demilitarizate. Sunt mii – unele ascunse, altele în aer liber. Obuzele sunt stocate într-o reţea elaborată de tuneluri; Şi deşi o mare parte din arme şi muniţii sunt vechi, forţele americane staţionate în Coreea de Sud nu au nicio îndoială că sunt eficiente.

La circa 50 de kilometri spre sud este oraşul Seul, capitala Coreei de Sud, cu o zonă metropolitană de 24 de milioane de locuitori. De la încetarea focului survenită în 1953, locuitorii Seulului au trăit mereu cu ideea că un război cu fraţii lor din nord ar putea izbucni oricând.

Seulul lovit în 45 de secunde

Şi dacă se întâmplă acest lucru, Seul va fi lovit şi va fi lovit din greu. Şi cât durează din momentul în care un obuz este tras în Nord şi până va lovi capitala sud-coreeană? Doar 45 de secunde.

Unii comandanţi din SUA se tem că Nordul ar putea lansa chiar şi o rachetă cu încărcătură nucleară.

Iar realitatea sumbră este că o o lovitură preventivă, împotriva rachetelor nord-coreene sau a instalaţiilor nucleare ar putea însemna, foarte bine, război.

Statele Unite cunosc relativ puţine despre mentalitatea şi stabilitatea psihică a tânărului lider, dar ceea ce ştie nu este încurajator. Ceea ce se bănuieşte este că Kim are un nou plan de război propriu: să realizeze o invazie a Coreei de Sud într-o săptămână, folosind capabilităţi asimetrice (inclusiv arme nucleare şi rachete).

 Mulţi diplomaţi actuali şi foşti diplomaţi, analişti de informaţii şi ofiţeri militari, spun acum că, în loc de ameninţări, reducerea tensiunilor necesită implementarea fermă dar silenţioasă a capacităţilor militare suplimentare în regiune.

Efecte economice în regiune

Coreea de Sud reprezintă 1,9% din economia mondială şi este ţara de origine pentru multinaţionale precum Samsung sau Hyundai. O scădere dramatică a activităţii economice, pe fondul unui război, ar avea ecouri la nivel mondial. Acţiunile s-ar prăbuşi pe bursă, preţul petrolului ar scădea drastic, iar monedele din zonă s-ar devaloriza rapid. 

„Criza umanitară şi reconstrucţia economică din Peninsula Coreeană după un conflict nuclear ar cere intervenţii internaţionale la scară largă, conduse de China, SUA şi Uniunea Europeană. Şi ar dura mai bine de 10 ani pentru a reconstrui economia”, apreciază Rajiv Biswas, economist al IHS Markit, citat de Bloomberg.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite