„În drum spre casă”. Pericolul în care trăiesc femeile în India, descris într-un clip devenit viral

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ultimii doi ani au adus numeroase proteste pentru înăsprirea legislaţiei şi protejarea femeilor, însă poliţiştii refuză să ajute victimele violurilor
Ultimii doi ani au adus numeroase proteste pentru înăsprirea legislaţiei şi protejarea femeilor, însă poliţiştii refuză să ajute victimele violurilor

Fenomenul violurilor în grup, soldate în general cu uciderea victimelor şi nepedepsirea agresorilor, este o realitate în India, unde femeile se luptă să supravieţuiască într-o societate profund patriarhală şi organizată în caste. Chiar şi după un caz şocant din 2012, urmat de proteste în masă pentru înăsprirea legislaţiei şi protejarea femeilor, în fiecare zi, 92 de femei sunt violate în India.

În ultimii doi ani, societatea civilă din India a demarat o campanie agresivă pentru stoparea violurilor şi a abuzurilor asupra femeilor, însă efectele continuă să se lase aşteptate, în absenţa unei legislaţii suficient de puternice şi mai ales a reticenţei poliţiştilor de a ajuta victimele unor astfel de infracţiuni. 

Acum, un nou caz şocant a făcut înconjurul lumii, după ce o fetiţă de doar trei ani a fost abuzată sexual la o grădiniţă privată din Bangalore. 

Potrivit datelor publicate în septembrie de Oficiul Naţional pentru Statistici privind Infracţiunile din India, în 2013 s-au înregistrat 33.707 cazuri de viol în India, cele mai multe având loc în capitala Delhi - 1.636. În 2012, numărul total de plângeri depuse a fost de 24.923. Numărul real al violurilor este însă mult mai ridicat, avertizează specialiştii. 

Cazul studentei de 23 de ani care a fost violată şi bătută cu răngi de şase bărbaţi într-un autobuz din Delhi la jumătatea lunii decembrie 2012 a readus în atenţie fenomenul violurilor în grup în India. Moartea femeii a cărei identitate nu a fost dată publicităţii a determinat mii de oameni să protesteze paşnic în India, după ce au ieşit de mai multe ori pe străzi de la izbucnirea scandalului. 

Pentru că tânără ucisă brutal a reuşit să aducă în atenţia presei internaţionale a problemă cunoscută prea bine de guvernanţii indieni, însă parţial acceptată şi de prea multe ori rămasă nepedepsită. 

Nu vrem condoleanţele voastre! Nu vrem sentimentele voastre ipocrite! Cerem ferm acţiuni imediate pentru a înăspri legile împotriva violenţei sexuale!   mesajul transmis de protestatari

Violenţa sexuală şi siguranţa femeilor reprezintă hibe ale societăţii indiene, iar statul nu face nimic în acest sens. Presa naţională a demarat o campanie împotriva autorităţilor, cerând schimbări fundamentale şi vorbind despre „miile de voci neauzite” ale femeilor care sunt agresate pe străzi sau chiar acasă. Atenţia atrasă de acest caz a pus deja în mişcare unele măsuri.

Poliţia a intensificat patrulele pe timpul nopţii, iar autorităţile vor publica fotografiile şi numele persoanelor condamnate pentru viol pesite-uri oficiale pentru „a le face de ruşine”. Însă protestatarii spun că au mai auzit astfel de promisiuni.

Nemulţumiţi de tegiversarea proceselor pentru agresiuni sexuale şi de atitudinea necorespunzătoare a poliţiştilor, care de multe ori nici măcar nu anchetează plângerile făcute de femei, indienii cer chiar pedeapsa cu moartea pentru cei găsiţi vinovaţi de aceste infracţiuni. 

În 2011 au fost înregistrate 24.000 de cazuri de viol în India, reprezentând o creştere de 9,2% faţă de 2010. Jumătate dintre victime aveau vârste cuprinse între 18 şi 30 de ani. În peste 94% din cazuri, victimele îşi cunoşteau atacatorii.

Sinuciderea este deznodământul unui număr foarte ridicat de cazuri de viol în India: victimele ajung să se considere vinovate, şi-au făcut familiile de ruşine şi ştiu că viaţa lor în societatea indiană s-a terminat pentru că nu se mai pot căsători.  

Însă arestările nu reprezintă regula când vine vorba de astfel de cazuri. „Nu vrem condoleanţele voastre! Nu vrem sentimentele voastre ipocrite! Cerem ferm acţiuni imediate pentru a înăspri legile împotriva violenţei sexuale”, scrie pe unul dintre bannerele ridicate astăzi de protestatarii din Delhi. 

„Ineficienţa guvernului în a asigura siguranţa femeilor” este motivul care generează mânie, iar moartea femeii va accentua acest sentiment, a explicat Poonam Kaushik, unul dintre protestatari, pentru corespondentul BBC la Delhi. 

Ar fi un adevărat omagiu adus memoriei victimei dacă vom reuşi să canalizăm aceste emoţii şi energii pentru a duce la acţiuni constructive.  Manmohan Singh, premierul Indiei

În 2011 au fost înregistrate 24.000 de cazuri de viol în India, reprezentând o creştere de 9,2% faţă de 2010. Jumătate dintre victime aveau vârste cuprinse între 18 şi 30 de ani. În peste 94% din cazuri, victimele îşi cunoşteau atacatorii. O treime dintre aceştia erau chiar vecini ale persoanelor agresate, iar cote ridicate reprezintă şi părinţii sau alţi membri ai familiei. Aceste date sunt însă cele oficiale, iar cifrele reale sunt mult mai ridicate, spun specialiştii. 

Schimbările trebuie să se producă însă din cele mai adânci straturi ale societăţii pentru ca femeile să fie mai acceptate şi mai protejate în India, spun sociologii. Într-un sistem patriarhal în mod tradiţional şi care este dominat de misoginism, ezitările şi lipsa de acţiune din partea autorităţilor au consecinţe grave.  

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite