Valentin Jucan, membru CNA, scrisoare deschisă adresată premierului interimar Gabriel Oprea: „Vă solicit sprijinul şi intervenţia în favoare reformării TVR“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Valentin Jucan, membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), semnează o scrisoare deschisă adresată premierului interimar Gabriel Oprea, prin care îi cere intervenţia şi sprijinul în favoarea reformării Societăţii Române de Televiziune.

Valentin Jucan subliniază că postul public de televiziune „se îndreaptă, cu buna ştiinţă a celor care îl conduc, spre disoluţie“. „În calitate de membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului, conform Legii «garant al interesului public», vă solicit, domnule General Gabriel Oprea, intervenţia şi sprijinul în favoarea reformării Societăţii Române de Televiziune (SRTv). Consider că este nevoie de intervenţa dumneavoastră în revenirea la prioritaţi, cu respectarea interesului public, a politicii de conducere a TVR. Situaţia dezastruoasă a postului public de televiziune şi modul în care acesta este administrat, afectează sarcinile speciale pe care le are, iar în contextul geopolitic actual, sunt afectate inclusiv cele legate de siguranţa naţională şi de modul de asigurare a transmisiunilor speciale“, se arată în scrisoarea deschisă semnată de Valentin Jucan.  

Potrivit membrului CNA, Constituţia prevede că „serviciile publice de radio şi televiziune sunt autonome“, iar Legea 41 din 1994, în baza căreia funcţionează postul public de televiziune, prevede faptul că SRTv este „serviciu public autonom, de interes naţional“.

Valentin Jucan, despre eventuala privatizare a TVR

De asemenea, Jucan face referire şi la declaraţia „cel puţin surprinzătoare“ făcută de ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, într-un interviu acordat TVR Cluj, în care a vorbit despre o eventuală privatizare a Televiziunii Române. „Ştiţi foarte bine că şi o privatizare în acest sens poate avea ca şi condiţie în caietul de sarcini asigurarea pentru un anumit număr de ore a unui anumit tip de emisie. Deci putem vorbi şi despre acest subiect. Dar se va găsi o soluţie“, a declarat, pe 3 iulie, Teodorovici. 

Jucan este de părere că afirmaţia  ministrului Finanţelor Publice este „fie formulată în necunoaşterea legii, fie trădează o intenţie a Executivului de a privatiza TVR“: „Privatizarea postului public de televiziune nu are nicio legătură cu respectarea interesului pubic şi cu interesul naţional. Cel mult poate să indice interese de grup. Transferul responsabilităţii reorganizării SRTv către o entitate privată nu rezolvă situaţia, aşa cum puteţi observa şi în cazul similar al postului public de televiziune din Israel care, acum, după o perioadă de administrare privată, face eforturi uriaşe de revenire la mediul de stat.“

La această afirmaţie se adaugă decizia Comitetului Director al TVR din data de 3 iulie 2015, prin care se doreşte înfiinţarea a 84 de posturi de conducere, la nivelul central şi la nivelul studiourilor teritoriale ale TVR. „O astfel de măsură, pe lângă faptul că este contrară angajamentelor luate de TVR în faţa Ministerului Finanţelor, la momentul blocării conturilor, presupune o majorare a cheltuielilor cu salariile de aproximativ 1.728.000 euro, anual. Mai mult, ultima negociere pentru semnarea Contractului colectiv de muncă, din cadrul TVR, a eşuat tocmai datorită lipsei fondurilor necesare. Este nevoie de înfiinţarea de posturi cu dedicaţie politică în SRTv? Înfiinţarea de noi posturi de conducere rezolvă situaţia datoriilor istorice şi a crizei încrederii publice în TVR?“, mai scrie Jucan. 

Acesta aminteşte şi că, în luna mai 2012, conturile operaţionale ale TVR au fost blocate în totalitate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, datoriile înregistrate de aceasta fiind de 652.011.966 lei (146.539.301 euro). În luna iunie, prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului României numărul 33, privind unele măsuri pentru asigurarea furnizării serviciului public de televiziune, s-a stabilit, în sarcina Consiliului de Administraţie al SRTv, obligaţia de a aproba un program de redresare economică.

Prin programul de redresare economică, aprobat prin Hotărârea Consiliului de Administraţie al SRTv. nr. 110/28.08.2012, au fost asumate trei obiective: repoziţionarea politicii editoriale, adaptarea tuturor resurselor şi redobândirea echilibrului organizaţional şi financiar.

„Demersurile fostului preşedinte al TVR, domnul Claudiu Săftoiu şi Memorandumul Ministerului Finanţelor Publice, transmis de ministrul Florin Georgescu şi aprobat de Primul-ministru Victor Ponta, au dus la deblocarea conturilor TVR, sub condiţia respectării angajamentelor luate. Astfel, Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili, din cadrul Ministerului de Resort, prin documentul 1037858 din 21.12.2012, emite acordul de principiu privind eşalonarea la plată a obligaţiilor fiscale ale S.R.Tv, în sumă totală de 352.470.059 lei“, mai notează Jucan. 

Acesta consideră că, având la bază angajamentele SRTv, actuala conducere a TVR, prin Stelian Tănase, preşedinte–director general, propune măsuri administrative care „pun în pericol angajamentele financiare ale postului public, în relaţia cu ANAF, respectiv pune în pericol interesul public prin readucerea TVR într-o posibilă situaţie de blocarea a conturilor, prin urmare, de afectare a conţinutului editorial.“

Valentin Jucan acuză „modul neprofesionist“ în care au fost gestionare datoriile TVR

Valentin Jucan consideră că „datoriile acumulate de TVR şi modul lipsit de profesionalism în care acestea au fost gestionate“ au afectat interesul public, dând trei exemple:

- TVR INFO, lansat pe 31 decembrie 2008, canal centrat pe difuzarea de informaţii utilitare şi transmisii „în direct“, după modelul canalului „pan – european“ de televiziune Euronews, prin Programul de redresare, a fost închis.

- TVR Cultural – prin programul de redresare economică a fost suspendat pe o perioadă nedeterminată începând cu data de 15.09.2012. Deşi fostul preşedinte-director general al TVR, domnul Claudiu Săftoiu, a dat asigurări că TVR Cultural se va redeschide, acest lucru nu s-a mai produs.

- TVR 3, post dedicat vieţii comunităţilor regionale, format din producţii ale studiourilor teritoriale TVR Iaşi,TVR Craiova, TVR Cluj, TVR Timişoara şi TVR Târgu Mureş, este direct afectat de modul politizat în care sunt alocate bugetele, dar mai ales din cauza presiunilor politice la care sunt supuse studiourile.

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite