Regele Mihai, în documentarul „Războiul Regelui“: „Am avut un prânz cu Hitler, nu a fost deloc o întâlnire plăcută“ VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Regele Mihai I vorbeşte despre durerosul exil în documentarul „Războiul Regelui“
Regele Mihai I vorbeşte despre durerosul exil în documentarul „Războiul Regelui“

Documetarul „Războiul Regelui“, care va fi difuzat de Pro TV pentru a marca cea de-a 150-a aniversare a Casei Regale, prezintă imagini şi dezvăluiri în premieră ale Regelui Mihai.

„Războiul Regelui“ va fi difuzat cu ocazia Zilei Regalităţii de Pro TV, marţi, 10 mai, de la ora 23.30. Detaliile loviturii de stat care a înlăturat guvernarea dictatorială, reacţia lui Hitler, decizia acestuia de a bombarda Palatul Regelui în speranţa de a-l omorî pe tânărul monarh, coşmarul domniei ruseşti şi exilul inevitabil al regelui sunt doar câteva dintre subiectele despre care puteţi afla noi informaţii, povestite chiar de către Regele Mihai I.

„Am luat trenul spre Berlin să vedem ce ar fi rezervat cealaltă cale şi am avut un prânz cu Hitler. Nu a fost deloc o întâlnire plăcută“, povesteşte Regele Mihai I în documentarul „Războiul Regelui“. 

Războiul Regelui, o ocazie emoţionantă de a înţelege mai bine cine suntem şi unde ne aflăm

Săptămâna trecută, documentarul „Războiul Regelui“ a fost vizionat în avanpremieră, în cadrul unui eveniment special la care au participat Principesa Margareta şi Principele Radu, Amalia Enache, Oana Cuzino, Andi Moisescu, Dragoş Bucurenci, Laura Cosoi, Ilie Năstase, ambasadori, politicieni şi oameni de afaceri.

„Cred că «Războiul Regelui» reprezintă mai mult decât restituirea unei pagini foarte importante din istoria noastră. Este probabil una dintre cele mai emoţionante ocazii de a înţelege mai bine cine suntem, unde ne aflăm, ce se întâmplă cu noi şi de ce“, a declarat Andi Moisescu.

„Este un film care are şanse să facă istorie pentru că pune într-o nouă lumină curajoasa lovitură de stat de la 23 august, pe Regele Mihai şi consecinţele întoarcerii armelor la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial. Un film pe care m-aş bucura să-l văd difuzat în şcolile din România la lecţia de istorie. Pe lângă secvenţele impresionante în care vârstnicul Rege îşi aduce aminte de întâlnirile cu Hitler, cu Antonescu, cu Petru Groza, este o scenă în documentar care pe mine m-a emoţionat până la lacrimi. Vă las s-o descoperiţi singuri“, a spus Dragoş Bucurenci.

Războiul Regelui. „Este remarcabil curajul pe care l-a avut Majestatea Sa“

Tânărul monarh a schimbat deznodământul războiului şi chiar cursul istoriei prin deciziile sale. Mihai I, dar şi istorici şi experţi militari vorbesc în documentarul „Războiul Regelui“ despre momentele cheie ale anilor '40.

Întoarcerea armelor împotriva Germaniei naziste, la 23 august 1944, este considerată de Wesley Clark - fost comandat al trupelor NATO - o decizie crucială a tânărului rege.

„Este remarcabil curajul pe care l-a avut Majestatea Sa, ca tânăr lider care a venit în sprijinul Aliaţilor în loc să continue cu maşinăria de război a lui Hitler. A dovedit abilitate politică să întoarcă armele împotriva Germaniei naziste. Ai nevoie de un mare curaj pentru aşa ceva“, a declarat Wesley Clark, general în rezerva al armatei americane, fost comandant NATO, citat de stirileprotv.ro.

România avea să intre în sfera de influenţă sovietică, iar alungarea regelui devenise o problemă de timp. Scenariul lui Stalin avea să fie pus în aplicare de premierul Petru Groza.

„Petru Groza a avut o introducere în stilul caracteristic, aşa mai glumeţ, în care a spus că a venit vremea să ne despărţim elegant de monarhie şi i-a prezentat actul de abdicare“, povesteşte istoricul Ioan Scurtu. 

„Petru Groza mi-a spus că avem o mie de tineri în închisori şi dacă nu semnez rapid abdicarea, îi va împuşca pe loc. A fost foarte clar“, mărturiseşte Regele Mihai în documentarul „Războiul Regelui“. 

Abdicarea forţată a monarhului avea să arunce poporul român într-o lungă suferinţă, iar pe tânărul rege - într-un chinuitor exil de aproape jumătate de secol.

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite