Reacţii din CNA după amânarea difuzării de către TVR a interviului cu Dacian Cioloş: „Irina Radu îi pune la punct pe liberali cu propriile lor arme“
0Doi dintre membrii Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) au comentat decizia Televiziunii Române de a amâna în ultimul moment difuzarea unui interviu înregistrat cu premierul Dacian Cioloş, invocând campania electorală pentru alegerile parlamentare.
Dorina Rusu şi Valentin Jucan, doi dintre membrii CNA, au reacţionat după ce TVR a amânat pe ultima sută de metri un interviu cu primul-ministru Dacian Cioloş, ce urma să fie difuzat în ediţia de duminică a emisiunii „Viaţa Satului“. Vă prezentăm în continuare declaraţiile celor doi.
„Ne întoarcem la vremurile de tristă amintire“
Dorina Rusu consideră că hotărârea conducerii editoriale a televiziunii poate fi asimilată unui act de cenzură şi a anunţat că va cere în următoarea şedinţă a instituţiei o întâlnire cu conducerea TVR pentru clarificarea situaţiei. „Decizia conducerii TVR de a opri difuzarea interviului cu premierul Dacian Cioloş în emisiunea «Viaţa satului» ne întoarce la vremurile de tristă amintire din ianuarie 1990, când acelaşi TVR, subordonat FSN, nu putea să transmită reportaje de la mitingurile opoziţiei «pentru că era ceaţă». Ca membru CNA, voi cere în următoarea şedinţă o întâlnire cu conducerea TVR pentru clarificarea acestei situaţii, care poate fi asimilată, în opinia mea, unui act de cenzură“, a transmis Dorina Rusu, citată de News.ro.
Membrul CNA a precizat că în calitate de garant al interesului public în domeniul comunicării audiovizuale, instituţia din care face parte are obligaţia să asigure respectarea exprimării pluraliste de idei şi de opinii. Rusu a adăugat că refuzul televiziunii publice de a difuza interviul cu motivaţia că se desfăşoară o campanie electorală, iar premierul este imaginea unui partid, este „cu atât mai lipsit de premisa bunei-credinţe“ cu cât în 2014, în plină campanie, TVR a difuzat, în aceeaşi emisiune, un interviu cu premierul de la acea vreme, Victor Ponta, care candida la alegerile prezidenţiale.
„CNA, din care nu făceam atunci parte, a considerat, prin decizia din ianuarie 2015, cu unanimitate de voturi, că apariţia lui Victor Ponta la «Viaţa Satului», în octombrie 2014, nu a încălcat legislaţia audiovizualului. Înseamnă, în mod evident, că nici de această dată nu s-ar fi încălcat. Cu atât mai mult cu cât Victor Ponta era competitor electoral, iar Dacian Cioloş nu este“, a mai adăugat Dorina Rusu.
Ea a mai afirmat că faptul că este propunerea unor partide pentru funcţia de premier sau „imaginea de campanie“ nu îi ia actualului premier dreptul de a-şi exprima opiniile strict în probleme legate de exercitarea funcţiei, într-un domeniu în care „în plus, este specialist“.
„Cioloş e confiscat de PNL, de aici şi problema“
Pe de altă parte, Valentin Jucan consideră că premierul Cioloş „a picat“ într-un scandal politic din cauza nedifuzării interviului, iar şefa TVR Irina Radu îi pune la punct pe liberali cu propriile arme. În continuare, întreaga declaraţie a lui Jucan de pe Facebook:
Scandalul public începe, majoritatea vocilor strigând «cenzură!!!!».
Iată cum stau lucrurile de fapt:
- acum doi ani, atunci când Stelian Tănase era Preşedinte-Director general al TVR, se înregistrează şi se difuzează o ediţie a emisiunii „Viaţa Satului“, avându-l ca invitat pe Victor Ponta, la acea vreme Prim-ministru, parlamentar, reprezentant oficial al PSD, candidat oficial al PSD la funcţia de Preşedinte al României.
- evident, conform normativelor audiovizuale în vigoare pe timpul campaniei electorale, acel interviu NU trebuia difuzat în acea zi, ci fie amânat, fie introdus pe timpul de antenă electoral alocat PSD.
- Nu s-a întâmplat aşa. Emisiunea a fost difuzată.
- „Liberalul“ Stelian Tănase nu reacţionează în niciun fel, jucând - zic eu - la două capete, sperând în sprijinul PSD de a rămâne la şefia TVR. Pe această temă, stimabila Alina Gorghiu ar putea să îl ia la întrebări.
- Mult mai timid, apare un scandal public din cauza difuzării interviului cu Ponta. Ca urmare, Comisia de etică a TVR organizează o şedinţă, bineînţeles după difuzare, adică după ce efectele interviului cu Ponta în rândul electoratului s-au produs. Rezultatul şedinţei: Comisia spune că Ponta putea fi invitat, dar era mai bine să fie amânantă emisiunea. Un fel de „să ne prefacem că reacţionăm, să nu părem penibili“. Stelian zice la partid că a făcut scandal, dar…
- Acum, se întâmplă acelaşi lucru, numai că Cioloş nu este Ponta. Dincolo de fundamentalele diferenţe care îi despart, Cioloş nu este parlamentar, Cioloş nu reprezintă oficial PNL sau vreun partid politic, Cioloş nu candidează la nimic. Cioloş, de fapt, este confiscat de PNL - de aici şi problema.
- Aşadar TVR, aflat din nou în aceeşi situaţie, îl amână pe Cioloş.
- Irina Radu profită politic de decizia Comisiei de etică a TVR, adoptată pe vremea lui Stelian, în cazul Ponta. Scoate decizia şi spune cam aşa: „pentru că acum doi ani a fost încălcată legislaţia, doriţi să o fac şi eu acum, din nou? Nu“. Extrem de convenabil şi de profitabil din punct de vedere politic. Ponta da, Cioloş, nu. Irina Radu îi pune la punct pe liberali cu propriile arme. Şiretlicul pe care Irina Radu îl încearcă cu Cioloş este să împingă interviul pe timpii de antenă ai PNL, deşi Cioloş NU reprezintă PNL.
- Ca să fie penibilul scandal şi mai penibil, preşedintele Comisiei pentru cultură din Camera Deputaţilor, Gigel Ştirbu, o cheamă la raport pe Irina Radu. Aceasta, cu legislaţia în mână şi cu decizia Comisiei etice, îi închide gura. Gigel, ca un preşedinte de comisie pregătit, trimite scandalul la CNA, dovedind că habar nu are de legislaţia audiovizuală. Adică Gigel Ştirbu nu ştie că, în conformitate cu Legea audiovizualului, dacă se constată un act de cenzură, CNA nu poate decât să sesizeze … tocmai comisiile de resort din Senat sau Camera deputaţilor. Adică tocmai pe Gigel Ştirbu.
- Toate acestea se întâmplă pe fondul scandalului susţinut de Alina Gorghiu. Culmea este că şi Gigel şi doamna Gorghiu se plâng de politizarea TVR şi a CNA. Primul o face deşi nu a mai mişcat niciun deget în demiterea Laurei Georgescu, raportul care ar duce la revocarea „şefei“ CNA fiind blocat chiar la Camera Deputaţilor. Doamna Gorghiu se plânge şi ea deşi a ştiut de multă vreme, în detaliu, care este starea de fapt în TVR şi în CNA. Nici dânsa nu a mişcat nimic.
- Acum doare. Dar, doamnelor, domnilor liberali, doare pe neputinţa şi dezinteresul pe care mereu l-aţi demonstrat în ceea ce priveşte politizarea excesivă a TVR şi CNA.
„O situaţie fără precedent: domnul Cioloş nu candidează, dar e pe afişe“
Amintim că Televiziunea Română a amânat difuzarea unui interviu cu Dacian Cioloş la „Viaţa Satului“, anunţul fiind făcut cu doar o jumătate de oră înainte de începerea emisiunii. Interviul înregistrat ar fi trebuit să fie difuzat duminică, de la ora 11.00, însă conducerea editorială a TVR s-a răzgândit, invocând drept motiv campania electorală în plină desfăşurare şi faptul că demnitarul este imaginea unuia dintre partidele politice. Întregul comunicat al TVR poate fi citit aici.
Pe de altă parte, oficialii TVR propun difuzarea interviului fie după campanie, fie pe spaţiul electoral al TVR sau pe platforma video TVR+, însă surse din Guvern au declarat pentru agenţia de presă News.ro că premierul refuză categoric ultimele două variante, întrucât în cadrul interviului au fost discutate teme exclusiv agricole.
Gigel Ştirbu, preşedintele Comisiei de Cultură din Camera Deputaţilor, a declarat luni, în urma audierii la Parlament a Irinei Radu, preşedintele-director general al TVR, că decizia conducerii televiziunii publice a fost un act de cenzură „făţişă“ şi că atât el, cât şi colegii săi care candidează şi vor fi aleşi în viitoarea legislatură vor propune demiterea actualei conduceri a Societăţii Române de Televiziune (SRTv).
Irina Radu a declarat că nu a fost vorba despre un act de cenzură, întrucât difuzarea înregistrării nu a fost interzisă, ci amânată, dar şi că discuţia cu membri ai Comisiei de Cultură din Camera Deputaţilor a fost una constructivă.
Irina Radu a adăugat că este necesară modificarea legislaţiei privind tratamentul personalităţilor în campania electorală. „Cred că ne-am dat cu toţii seama, şi domnii parlamentari, şi noi, că trebuie schimbată legislaţia privind tratamentul personalităţilor în campania electorală. Şi cred că este un plus. Din punctul meu de vedere, ar trebui făcute precizări mult mai clare, pentru că această situaţie a domnului Cioloş este fără precedent – nu candidează, dar se află pe afişe, în spoturi, şi tot ce am zis în comunicat“, a mai spus preşedintele TVR.