Cum au devenit producţiile Disney „corect politice“: de la acuzaţiile de rasism şi sexism, la apariţia personajelor gay

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Odată cu introducerea unui cuplu de lesbiene într-un serial difuzat pe Disney Channel, pentru prima oară în istoria celor 31 de ani ai postului, studiourile americane îşi proclamă o politică tot mai corectă, după ce ani buni geniul Walt Disney a fost criticat din pricina discriminărilor.


Disney Channel a adus în premieră personajele homosexuale, în sitcomul „Good Luck Charlie“. În episodul istoric, părinţii Amy şi Bob Duncan, interpretaţi de Leigh-Allyn Baker şi de Eric Allan Kramer, aranjează o întâlnire de joacă pentru preşcolara Charlie (Mia Talerico) şi pentru una dintre prietenele sale care are, în schimb, două mame.

Disney a anunţat desfăşurarea acţiunii încă din vară. „Am dezvoltat această poveste după ce am cerut opinia unor experţi în dezvoltarea copiilor şi a unor consilieri comunitari. Ca orice program Disney, acesta a fost elaborat pentru a fi revelant copiilor şi familiilor la nivel global şi pentru a aduce teme despre diversitate şi incluziune“, a explicat un purtător de cuvânt.

Decizia a fost aplaudată de Miley Cyrus, fosta Hannah Montana ce a scris pe Twitter: „Încurajez Disney pentru că a făcut acest pas pentru dezvoltarea noii generaţii. Ei controlează... foarte mult din ceea ce copiii îşi doresc. Viaţa nu înseamnă cadre strălucitoare şi copii care devin superstaruri. Asta e inspiraţional“. Totuşi, grupul One Million Moms nu e de acord cu apariţia cuplului de lesbiene, spunând că familiile conservatoare trebuie să le atragă atenţia celor de la Disney să interzică temele controversate pe care minorii nu le pot înţelege din cauza vârstei. 

image

În ciuda discuţiilor pro şi contra, „diversitatea“ e o noţiune relativ nouă în peisajul Disney, privit de multe ori cu suspiciune. „Disney, care a adus bucurie, după cum ştim, în viaţa a miliarde de oameni a fost probabil rasist sau a avut anumite înclinaţii rasiste“, a spus Meryl Streep despre Walt Disney, creatorul unui imperiu în lumea animaţiei. „A format şi a susţinut un grup de lobby antisemit din industrie. Şi a fost, fără îndoială, după cum arată strategiile companiei sale, un bigot sexist“, a explicat actriţa, menţionând faptul că unul dintre colaboratorii lui Disney a povestit că mogulului nu-i plăceau femeile. „Nu avea încredere în femei şi nici în pisici“, a declarat Streep, citându-l pe Ward Kimball, un fost asociat al lui.

Artista a amintit de o scrisoare din 1938, când Disney îi răspundea unei fete, la cererea de a lucra în animaţie. „Femeile nu au nicio contribuţie creativă în legătură cu pregătirea desenelor animate pentru proiectarea pe marele ecran, deoarece această sarcină este realizată în întregime de tineri bărbaţi. Din acest motiv, fetele nu sunt luate în considerare pentru şcoala de pregătire“, explica el.

Aceea nu a fost singura critică adusă lui Disney. În ciuda geniului creator, el a fost acuzat că a făcut discriminare în producţiile sale, câteva dintre exemple fiind chiar personajele din desenele animate. Lupul rău din „Cei trei purceluşi“ poartă haine evreieşti, iar în „Cartea junglei“ Mowgli îi spune ursului Baloo că speciile diferite nu pot trăi împreună. În ultimii ani, studiourile Disney au adoptat o atitudine mai relaxată privind diversitatea şi multiculturalismul, un exemplu fiind introducerea personajului animat Tiana, prima prinţesă de culoare.

image

Însă compania americană a impus limitări de altă factură. Pentru a încuraja sănătatea publică, în vara lui 2012 Walt Disney Company a anunţat că va interzice difuzarea reclamelor cu fast food, mâncare foarte sărată şi cu băuturi dulci, în timpul programelor TV, radio şi online destinate copiilor, pentru a combate creşterea cazurilor de obezitate infantilă.

Walt Disney foto afp

Mai mult, în filmul „Saving Mr Banks: În căutarea poveştii“, lansat anul trecut şi produs de celebrele studiouri, este prezentată viaţa lui Walt Disney (interpretat de Tom Hanks), însă pelicula omite un detaliu esenţial: faptul că mogulul era un fumător convins, obiceiul provocându-i cancerul pulmonar, ce i-a pripit moartea. Una dintre explicaţiile pentru care a fost deformată realitatea e că firma interzice difuzarea imaginilor în care se consumă tutun, după ce în 2007 preşedintele şi directorul executiv Bob Iger a declarat „Vrem ca în următoarele pelicule marca Disney să nu mai fie prezentate scene în care se fumează ţigări“.

tom hanks si emma thompson in saving mr banks foto outnow.ch
TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite