VIDEO Fenomenul dubstep - drum and bass, la Adevărul Live: „Pe scena underground dnb, România are o reputaţie foarte bună“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Arena Dnb, evenimentul ce adună la Arenele Romane din Bucureşti mii de pasionaţii de dubstep şi drum and bass, a dat naştere unui fenomen muzical ce încurajează tinerii să se exprime liber, să creeze şi să-şi definească adevărata personalitate. Despre petrecerile Arena Dnb, muzica generaţiei de azi şi competiţia King of Drop au povestit Vlad Cernea şi Vlad Verde, organizatori Arena Dnb, şi Radu Pilat, Managing Partner Heist Industries.

Arena DNB, evenimentul susţinut de burn studios, a adunat o comunitate importantă încă de la prima ediţie de anul acesta (21 februarie), când au fost invitaţi JENNA G, Psychofreud şi Tony Anthem de la Future Prophecies. A doua petrecere, din 22 martie, a confirmat aşteptările cu un lineup de succes, MATRIX & FUTUREBOUND, SUBSCAPE, MYDAS, Mighty Boogie şi Inflex.

Dacă documentarul „This Is Us“ a prezentat analiza fenomenului muzical, burn studios, în colaborare cu Arena Dnb, îi provoacă acum pe cei mai indrăzneţi să intre in competiţia King of Drop, prin care se pot lansa, cu remixuri dubstep şi drum and bass.

Din 7 iulie şi până pe 6 septembrie, producătorii îşi pot demonstra talentul de DJ în faţa unui public adevărat, piesa din competiţie fiind „Adu-i Doina“, de la Class. Mai multe detalii despre competiţie găsiţi pe site.

Fenomenul DUBSTEP - This Is Us

Cele mai importante declaraţii:

„Arena Dnb datează din decembrie 2008, va face şase ani. La început s-a desfăşurat într-un cadrul mic, cu un public mic, dar după 30-40 de evenimente am ajuns în cadrul pe care l-am vrut. Cu mult sacrificiu am învăţat din probleme. Mai existau promoteri care făceau asemenea evenimente, dar care nu urmăreau să adune un aşa public“, a spus Vlad Cernea.

„Au trecut zeci de mii de oameni pe la noi. E foarte important că publicul nostru, pe jumătate, nu este din Bucureşti. Şi din Bulgaria avem oameni. Petrecerile nu sunt importante doar pentru România, ci pentru Europa de Est. Faima se restrânge asupra ţării noastre. Ungaria merge mai bine, Serbia are un festival. S-a format o comuniate de oameni pe care putem să îi luăm drept o categorie, o generaţie, un stil de viaţă cu valori“, a explicat Vlad Verde.

„Scopul a fost de a face cunoscut acest stil muzical în România. Acum 20 de ani se asculta, dar în comunităţi mici, în Studio Martin, dar şi în Regie. La evenimentele Arena Dnb, în spatele mulţimii, putem să vedem şi oameni în toată regula, părinţi, bunici, care îşi însoţesc copiii“, a zis Vlad Cernea.

image

Vlad Cernea şi Vlad Verde FOTO David Muntean

Siguranţa şi interacţiunea Arena Dnb

„Avem un mediu pe care îl ţinem sub control. Este un lucru la care am ţinut de la început. Cineva vine la petreceri într-un loc sigur şi pleacă în siguranţă. Dnb-ul a fost pentru mine o salvare. Comunitatea asta mi-a dat o senzaţie plăcută care m-a salvat. Prietenii mei sunt cei pe care i-am cunoscut aici. Atunci când ne-am unit, muzica drum and bass ne-a fost la îndemână. Muzica adună foarte mulţi oameni la un loc toată lumea e fan într-o singură direcţie. Spre deosebire de fotbal, unde unii pierd şi alţii câştigă. Aici, toată lumea câştigă“, a descris Vlad Verde.

„Sunetele sunt acide, sunt energice, trebuie să te manifeşti. La dubstep e o frază muzicală mai creativă, nu e un pattern repetitiv, e o muzică pentru cei creativi“, a zis Radu Pilat.

image

Radu Pilat FOTO David Muntean

România, pe primul loc în scena underground dnb

„Interacţiunea socială este inclusă în muzică. Se dansează foarte, foarte mult. E foarte important că avem oameni care sunt entuziasmaţi pentru artişti. Sunt artişti care ne entuziasmează chiar şi pe noi. Artiştii apreciază asta, căci, după ce îşi termină setul se duc prin public, interacţionează, au discuţii foarte lungi. Lucrul ăsta îl duc mai departe, povestesc despre asta. Pe scena underground dnb, România are o reputaţie foarte bună“, a subliniat Vlad Verde.

„Chase and Status, Nero sunt două nume importante care au venit la Arena Dnb. Ţintim ca petrecerea să fie bună pentru artist. E foarte important şi ceea ce urmează după“, a explicat Vlad Cernea.

„Tehnica şi urechea muzicală te recomandă în calitate de DJ. Să vizualizezi ce va prinde pe viitor, să anticipezi, să fii original. Unii artişti pun în acelaşi timp chiar şi trei piese, aia este creaţia. Să ştii să o sincronizezi. E un talent artistic. Dacă nu te dedici acestui lucru nu ai cum să faci performanţă“, a constatat Vlad Cernea.

„Succesul producţiei e important. Dacă faci o piesă pe care să ştie toată lumea atunci ai reuşit. Ai nevoie de trei tipuri de creativitate ca sa ajungi un DJ bun. Avem un puşti care la 13 ani masterizează piese deja. E foarte apreciat de cei mai mari din industrie“, a continuat Vlad Verde.

Atmosfera de la Londra, regăsită în România

„Arena Dnb este o comunitate, suntem mândri, deşi mai avem mult de lucru. Dar suntem puţini mai relaxaţi pentru că ştim ce vrem să facem. Lipsurile fac oamenii agresivi. După multe promisiuni am ajuns la un nivel de relaxare. Când am început petrecerile, eram în urmă cu aproape doi ani faţă de Londra. Acum suntem la doar un an. Reapariţia genului underground, asta am vrut să arătăm. Partea mainstream nu e atât de bună“, a zis Vlad Verde.

image
image

„Noi, la Burn, căutăm stiluri creative, comunităţi în care oamenii se exprimă. Colaborarea cu Arena Dnb avea ca punct faptul că dubstep-ul e mort, dar am zis că nu e chiar aşa. E un stil de muzică foarte creativ. Se va transforma, mai mult ca sigur. Într-o formă sau alta, va continua“, a anticipat Radu Pilat.

Obiectivul Arena Dnb: creşterea brandului de ţară

„Documentarul «This is Us» transmite un vibe asemănător cu cel de la Londra de acum zece ani. La noi, oamenii vin şi spun că regăsesc atmosfera de acolo. E o reinventare, iar Arena Dnb nu este un proiect importat, e un proiect românesc, original. Importăm doar sub formă de parteneriat. «Hospitality», de exemplu, are nişte reguli stricte. În afară, doar organizatorii fac afişele. Noi ni le facem singuri. Artiştii sunt scumpi, costă cum costă şi artiştii români din top. Arene Romane reprezintă o locaţie bună, cea mai bună din ţară: avem lumini, sunet, atmosferă. Avem grijă la detalii. Nu putem să spune o sumă la care se reduce totul. Nu ţintim să ne îmbogăţim. Totul e planificat, cu şase luni înainte. Obiectivul e să ne creştem puţin ţara. Un om cu tricou cu «Arena Dnb» salută un altul pe stradă chiar dacă cei doi nu se cunosc. Artiştii sunt respectaţi cu tricourile pe ei şi la petrecerile din străinătate“, a spus Vlad Verde.

image
image

„Pe 17 mai e următoarea petrecere. O să avem o artistă de succes din scena underground. Ea nu vinde, îşi face lucrurile în comercial, dar a rămas în underground. Băieţii de la Pendulum o ascultau acum zece ani. O să fie live pe scenă. Concursul de graffitii va fi pe 14 iunie. Încercăm să includem mai multe elemente în aceste petreceri. Facem o mică preselecţie, alegem trei echipe. Concursul începe cu petrecerea şi se termină cu ea. Îi încurajăm pe cei care desenează“, a zis Vlad Verde.

Susţinerea Burn

„Underground-ul e bine primit în ceea ce priveşte consistenţa şi calitatea. Încercăm să facem mişcarea asta cât mai mare, dar fără să o stricăm. Vrem ca multă lume să afle povestea mişcării. Burn se vrea combustibilul celor creativi. Muzica electronică şi sporturile extrem se pliază aici. Pe partea de muzică avem parteneriatul cu Arena Dnb şi programul DJ Residency, prin care descoperim talente. Este şansa unui român să ajungă rezident la Ibiza, cu un premiu de 100.000 de euro. Căutăm un concurent cu charismă, poate următorul Fat Boy Slim. Pe partea de sport avem Street Heroes. Noi credem că în paralel cu un sistem de educaţie e foarte important să dezvoltăm un program de activităţi extracurriculare. Dacă intraţi pe agregatorul The Oven veţi afla ce facem. E important ca marea masă să afle de fenomen, dincolo de petreceri. Stay tuned, the best is yet to come!“, a încheiat Radu Pilat.

Muzică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite