Protest în Londra la un concert Carla's Dreams. Trupa e acuzată că a cântat pentru oligarhi FOTO
0Organizaţia diasporei moldoveneşti FreeMoldova a protestat la un concert Carla's Dreams din Londra şi a criticat trupa că a acceptat să cânte pentru politicieni moldoveni acuzaţi de corupţie.
La acest text a contribuit şi Paula Erizanu, jurnalistă originară din Republica Moldova şi stabilită în Londra
UPDATE Reacţia Carla's Dreams în faţa acuzaţiilor
Trupa Carla’s Dreams, care a susţinut un concert în Londra, pe 16 iunie, în clubul Electric Ballroom, a fost întâmpinată cu un protest al organizaţiei diasporei moldoveneşti FreeMoldova.
Artiştii au fost blamaţi pentru faptul că au acceptat să cânte în perioada 2017-2018 în concerte organizate de reprezentanţi ai Partidului Democrat şi ai Partidului Ilan Şor - formaţiuni parlamentare acuzate de interese oligarhice, spălare de bani şi corupţie.
Protestatarii au afişat pancarte cu mesaje precum „Piesa e faină, dar nouă nu ni-i P.O.H.U.I. (n.r. - titlul primului hit al trupei, care s-ar putea traduce prin „lehamite“) de ţară #FreeMoldova“ şi „Nu cântaţi pe bani furaţi!“.
„Carla's Nightmares pentru Carla's Dreams, care, în culmea succesului, au cântat pe bani furaţi. FreeMoldova este la concertul lor din Londra să le amintească modul în care au contribuit la transformarea oligarhilor Plaha şi Şor din limbrici în balauri, cântând la Nisporeni şi la Orhei. Succesul însă aduce şi responsabilitate. Să zicem că aţi greşit de două ori. Poate măcar din a treia încercare arătaţi atitudine, Carla's Dreams? Arătaţi că nu vă pasă doar de bani. Noi de uitat nu uităm. Hrişcă şi tuşoncă 4eva (trad – pentru totdeauna)“, se arată într-un mesaj postat pe pagina de Facebook a organizaţiei.
Reprezentanţii FreeMoldova au adus şi o roabă cu pachete de hrişcă şi peşte uscat, produse pe care Partidul Şor le-a oferit electoratului în cadrul campaniei electorale.
De asemenea, contactaţi de „Adevărul“, reprezentanţii organizaţiei şi-au explicat gestul: „Trupa Carla’s Dreams s-a poziţionat drept artişti cu atitudine, însă nu au arătat asta în acţiuni concrete. Într-un interviu din decembrie 2016, liderul grupului a afirmat: «Acum alte chestii mi-s interesante: campanii sociale, vreau chestii care să modifice anumite lucruri. Asta-i unica diferenţă dintre rock star şi legendă în doi sau trei ani. Şi influenţă publică în timp». Însă, în realitate, în loc să îşi folosească influenţa pentru a aduce schimbări pozitive în societate şi a da dovadă de integritate şi verticalitate, aceştia cântă pe bani furaţi. Şi dacă vor zice că pentru fani o fac, nu pentru bani, atunci ei sunt naivi, pentru că se lasă folosiţi de către politicieni corupţi“.
Concerte controversate pentru Plahotniuc şi Şor
Evenimentele vizate de protestatari sunt concertul din ianuarie 2018, la care trupa a participat alături de 3 Sud Est şi Antonia, la Nisporeni, şi concertul din oraşul Orhei din august 2017.
Nisporeni este oraşul natal al lui Vlad Plahotniuc, cel mai bogat om din Republica Moldova, care a ţinut frâiele puterii din 2016. În ianuarie 2018, fundaţia lui Plahotniuc, Edelweiss, a organizat primul târg de Crăciun din oraş, în cadrul căruia a avut loc şi concertul respectiv. La eveniment au fost prezenţi mai mulţi oficiali, precum premierul de atunci Pavel Filip, preşedintele Parlamentului Andrian Candu, ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării Monica Babuc, toţi afiliaţi Partidului Democrat, controlat de Plahotniuc, care au folosit evenimentul pentru a-şi promova interesele politice.
Un alt eveniment la care au participat cei de la Carla’s Dreams a fost concertul din august 2017, organizat de primarul oraşului Orhei Ilan Şor, care este judecat pentru implicare în „furtul miliardului“, prin care s-au scos prin credite neperformante şi organizaţii offshore din Malta şi din Marea Britanie echivalentul unui miliard de dolari din Banca de Economii şi Agroindbank, destabilizând sistemul financiar al Republicii Moldova.
Carla’s Dreams a cântat după discursul lui Şor. Mass-media din Republica Moldova a relatat atunci şi faptul că trupa nu îşi putea vedea fanii din cauza pazei lui Şor, care blocase accesul de lângă scenă.
Artişti precum Pavel Stratan, rapperul Mani şi cântăreţul Pasha Parfeni au refuzat să cânte în concerte organizate de către politicienii menţionaţi.