INTERVIU Adi Despot: „Eurovisionul este un kitsch, un balon de săpun“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adi Despot, solistul trupei Viţa de Vie, a povestit pentru „Adevărul“ despre albumul pe care urmează să-l lanseze şi impresia pe care i-o lasă piaţa muzicală de azi.

Viţa de Vie nu a fost niciodată o trupă care să se încadreze în şabloanele muzicii de masă.
O demonstrează din nou, după patru ani de muncă în studio, când trupa revine cu albumul „ACUSTIC“, ce va fi lansat în data de 8 aprilie la Teatrul Naţional din Bucureşti. Spectatorii vor fi invitaţi să se relaxeze şi să se bucure de sunetele naturale ale instrumentelor acustice.

„Adevărul“: Cu ceva timp în urmă, spuneaţi că nu sunteţi pregătiţi pentru un album acustic.
Adi Despot: Acum 4-5 ani, când am început să flirtăm cu ideea, nu eram pregătiţi, aveam nevoie de o cu totul altă stare decât cea pe care o aveam în acel moment. A trebuit practic să ne rupem de tot ce înseamnă Viţa de Vie aşa cum o ştim, de zgomot, de viteză, ca să intrăm într-o altă stare şi de acolo să începem să lucrăm albumul acustic. Problema este că cel puţin din punct de vedere personal, mă simt atât de confortabil şi de bine şi de vindecat în această stare acustică încât o sa-mi fie destul de greu să mă întorc la vechile obiceiuri Viţa de Vie.

Cum te-ai pregătit pentru albumul acesta?
Eu mi-am dus chitările electrice şi le-am închis în pod, mi-am adus chitările acustice din pod, mi-am interzis hip-hop, metal, rock alternativ şi aşa mai departe. Singurele genuri de muzică pe care le-am ascultat în ultimii patru ani au fost acustice şi maxim indie.

Ce trupe de indie v-au inspirat?
Este foarte greu de spus, pentru că mulţi dintre noi au terminat Conservatorul, deci practic suntem şcoliţi într-ale muzicii, dar pe de altă parte, metoda de predare din liceu şi facultate nu se poate aplica şi în viaţa reală, şi atunci ai nevoie de experienţă. De aceea, toate albumele pe care le-am ascultat în toţi anii aceştia ne-au fost profesori. În momentul în care devii muzician profesionist, pierzi plăcerea audiţiei deoarece singurul mod în care judecăm muzica este analitic.

Ce părere aveţi despre piaţa muzicală din ziua de azi?
Piaţa muzicală s-a transformat într-o piaţă de divertisment şi nu toate genurile muzicale sunt născute şi intenţionate pentru a fi divertisment. Am avut şi acea perioadă de rebeliune, prin anii 2000, prin care ne instituisem aşa, un fel de „poliţia muzicală română“. În timp am realizat că ne irosim energiile cu lucruri negative, aşa că ne-am rupt de tot ce însemnă piaţa muzicală, de forme şi de standarde, ne-am văzut mai departe de muzica noastră pe care o facem aşa cum considerăm noi că trebuie făcută, fără să ţinem cont de reţete sau de trucuri.

Cum vi se pare toată nebunia asta cu Eurovisionul?
Eurovisionul este un kitsch, un balon de săpun. Eurovisionul nu mai este de mult un concurs de muzică. Nici măcar nu e un concurs, este un spectacol de entertaining, nu are nicio legătură cu muzica. Am avut
curiozitatea şi neinspiraţia să caut cine a câştigat. Am rămas mut. Sistemul de votare e făcut pentru proşti, pentru că toată lumea ştie că se votează politic şi fiecare ţară are prietenii şi partizanate politice.

Au apărut o sumedenie de gale de premii muzicale, cea mai recentă fiind „On Air Music Awards“, care se vrea a fi mult mai profesionistă. Cum vezi această iniţiativă?
O văd ca pe o încercare demnă de laudă de a spăla puţin imaginea industriei muzicale româneşti. Sper să le şi iasă. 

Povestea trupei
Viţa de Vie este o formaţie de rock alternativ care s-a înfiinţat în anul 1996. Primul lor album a venit în 1997, „Rahova”. Adevărata lovitură au dat-o în 1999, cu albumul „Fenomental”, care conţinea şi piesa „Basul şi cu toba mare”. În total, trupa lui Adi Despot a lansat şapte albume înainte de a aborda şi genul acustic, prin albumul de anul acesta. 

Muzică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite