Cele mai controversate momente din istoria Eurovision

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Istoria Eurovision abundă în momente controversate, în ultimele decenii, odată cu „liberalizarea“ Eurovision şi cu numărul tot mai mare de ţări participante, competiţia axându-se tot mai mult pe show şi mai puţin pe muzică.

Deşi concursul Eurovision a lansat nume mari ale muzicii, de la ABBA la Celine Dion, în ultimii ani concurenţii au rămas în memoria publicului nu datorită muzicii, ci prin prisma apariţiilor extravagante. În acelaşi timp, Eurovisionul a învăţat din propriile greşeli.

Extravagant, surprinzător, colorat, aşa ar putea fi descris azi Eurovision Song Contest. Creat după modelul celebrului Festival de la Sanremo, concursul a lansat, de-a lungul timpului, artişti care aveau să ajungă unele dintre cele mai mari nume ale muzicii: ABBA, Celine Dion, Johnny Logan, Cliff Richard. Nu şi în ultimii ani, când puţini dintre cei care au câştigat au reuşit să se afirme ulterior. Dar sunt concurenţi care au rămas în memoria publicului nu datorită muzicii, ci prin prisma apariţiilor lor inedite, chiar şocante uneori. Astfel, controversele şi concursul internaţional Eurovision merg mănă-n mână. Unul dintre cele mai recente exemple este cazul travestitlului Conchita Wurst sau „femeia cu barbă“, aşa cum a devenit cunoscut la scară largă, câştigătoarea ediţiei de anul trecut.

De la un simplu sărut, din 1997, ce a scandalizat lumea la vremea respectivă şi reacţia membrului iogoslav din juriul competiţie, care, întrebat în 1985 despre voturile ţării sale, a spus clar şi limpede că „nu le are“ şi până la show-ul făcut de travestitul austriac Conchita Wurst, anul trecut, BBC a alcătuit o listă cu cele mai controversate momente din istoria Eurovision.

Cele mai controversate momente din istoria Eurovision: 1957 – Un sărut revoltător

Europa s-a schimbat drastic în ultimele decenii, iar odată cu ea s-a schimbat şi concursul internaţional Eurovision. În fine, dacă privim înapoi în timp, ajungem în anul 1967, când reprezentanţii Danermarcei şocau întregul continent european printr-un sărut de 11 secunde, chiar dacă acesta era între o femeie şi un bărbat. Acest sărut „revoltător“ a provocat proteste în unele ţări.

image

Cele mai controversate momente din istoria Eurovision: 1963 – Manevra voturilor din Norvegia

În 1963, competiţia muzicală internaţională Eurovision a fost găzduită de BBC TV Centre. În acel an, manevra voturilor din Norvegia a fost unul dintre cele mai controversate momente din istoria Eurovision. În timpul voturilor, „lupta“ dintre Danemarca şi Elveţia a devenit din ce în ce mai strânsă. Când a venit rândul Norvegiei să voteze, voturile ţării au fost respinse pe fondul unor acuzaţii aduse purtătorului de cuvânt norvegian, care nu a respectat procedura standard pentru anunţarea rezultatelor. Prezentatoarea Katye Boyle a informat juriul de la Oslo că voturile din Norvegia vor fi colectate mai târziu. Între timp, însă, Norvegia a modificat voturile originale, în urma cărora Elveţia ar fi primit cele mai multe puncte, în favoarea Danemarcei. Pentru ca astfel de incidente să nu se mai repete, regulile voturilor au fost schimbate, iar astăzi rezultate trebuie trimise la EBU (European Broadcasting Union - n.red.) înainte de a fi anunţate oficial, la televizor.

Cele mai controversate momente din istoria Eurovision: 1969 – „Ţara câştigătoare este Spania... şi Marea Britanie şi Franţa...şi Olanda“

Fie că este vorba de acuzaţii de vot date pe fondul „vecinităţii“ anumitor ţări sau chiar de sabotarea voturilor, Eurosivionul a fost mereu un spectacol controversat. În 1969, fiecare ţară a avut câte zece membrii ai juriului, fiecare dintre ei putând vota piesa favorită. La încheierea voturilor, rezultatele anunţau câştigătoare, cu câte 18 puncte fiecare, patru ţări: Spania, Marea Britanie, Olanda şi Franţa. Neavând niciun protocol pentru asemenea situaţii, toate cele patru ţări au fost declarate câştigătoare, generând astfel unul dintre cele mai controversate momente din istoria Eurovision. Confuzia creată a făcut ca alte ţări să se retragă din competiţie în 1967, considerând că procedura din ’69 a fost o farsă. În urma acestui incident a apărut, desigur, şi o nouă regulă: în cazul în care mai multe ţări se clasează pe aceeaşi poziţie, ţara câştigătoarea este cea care a primit cele mai multe note de 10.

image

Cele mai controversate momente din istoria Eurovision: 1998 – Transsexualul Dana International sau „Diva“ din Israel

Unul dintre cei mai cunoscuţi concurenţi ai competiţiei internaţionale Eurovision este Dana International, un transsexual din Israel, care a câştigat ediţia din 1998, cu melodia „Diva“. Dacă astăzi, participarea unui transsexual la Eurovision ar da naştere a două tabere – una pro şi una contra – în 1998, lucrurile stăteau cu totul altfel. Oamenii nu înţelegeau cum „o astfel de persoană“ a putut fi acceptată într-o competiţie de un asemenea calibru. Evreii au ieşit în stradă în semn de protest, susţinând că Dana International a fost „o urâciune“. Protestele au mers atât de departe, încât Dana International a primit ameninţări cu moartea din partea evreilor ultra-ortodocşi. Participarea ei la concursul european de muzică în 1998 a fost unul dintre cele mai controversate momente din istoria Eurovision.

image

Cele mai controversate momente din istoria Eurovision: 1990 – Azúcar Moreno şi negativul întârziat

În ciuda numeroaselor repetiţii, dacă ceva poate să meargă prost, va merge prost. Acesta a fost şi cazul Spaniei, care la ediţia din 1990 a Eurovision Song Contest a avut parte de un incident de-a dreptul jenant. Trupa Azúcar Moreno, care a reprezentat Spania în acel an, la Zagreb, a avut parte de o intrare umilitoare. Negativul piesei nu fost pus la timp, iar, atât orchestra, cât şi trupa, formată din două surori, s-au uitat confuzi unii la alţii, sub ochii a milioane de telespectatori. După o serie de aplauze forţate, fetele de la Azúcar Moreno au revenit pe scenă, pentru a-şi duce la capăt spectacolul, aşa cum îl plănuiseră la început. Cu toate acestea, eşecul iniţial poate fi clasat în rândul celor mai controversate momente din istoria Eurovision.

Cele mai controversate momente din istoria Eurovision: 2000 – Israelul şi „jocul“ de Ping-pong

Reprezentanţii Israelului au fost implicaţi, pentru a doua oară, într-unul dintre cele mai controversate momente din istoria Eurovision. La ediţia din 2000 a concursului Eurovision, formaţia Ping-pong a intrat pe scenă cu steagul Siriei, în timpul repetiţiilor. La vremea respectivă, Israel şi Siria se aflau în plin război, aşa că autorităţile din Israel au cerut ca trupa Ping-pong să fie scoasă din competiţie, întrucât nu reprezenta valorile naţionale ale ţării. În ciuda ameninţărilor din partea delagaţiei israeliene, trupa Ping-pong a urcat pe scenă, atât cu steagul Siriei, cât şi cu steagul Israeului, în semn de pace.

Cele mai controversate momente din istoria Eurovision: 2009 – Azerbaidjan şi Armenia: o coexsitentă incomodă

Ediţia din 2009 a concursului internaţional Eurovision a fost marcată de disputele dintre Armenia şi Azerbaidjan, desfăşurate de-a lungul semifinalelor şi finalelor transmise live. În timpul unei semifinale, videoclipul care prezenta concurentul din Armenia a inclus, printre alte monumente, o statuie situată în Stepanakert – capitala nerecunoscută a Republicii Nagorno-Karabah, care, în conformitate cu legea internaţională, constituie o parte din Azerbaidjan. Statuia cu pricina a fost construită în perioada sovietică, pentru a celebra moşternirea armeană a zonei. Delegaţia Azerbaidjanului s-a plâns la EBU, motivând că videoclipul de prezentare al Armeniei a fost inacceptabil, întrucât Republica Nagoro-Karabah face parte din Azerbaidjian. Videoclipul a fost ulterior editat, pentru finală. Drept „răzbunare“, prezentatorul voturilor din Armenia a afişat de mai multe ori, în direct, imagini cu monumentul respectiv. 

În august 2009, BBC a anunţat că mai multe persoane din Azerbaidjan au fost interogate după ce furnizorii de servicii de telefonie mobilă au raportat că voturile acestora s-au îndreptat către Armenia. EBU a analizat această problemă, însă nu a găsit nicio dovadă care să susţină acele acuzaţii. În orice caz, o clauză care previne furnozirii de servicii de telefonie mobilă să divulge informaţii ce conţin caracter personal a fost inclusă în regulile Eurovisionului, ca urmare a incidentului din 2009, unul dintre cele mai controversate momente din istoria Eurovision. În 2012, când concursul a fost organizat în Baku, Azerbaidjan a fost, fără doar şi poate, una dintre cele mai controversate ţări. În timpul votului, purtătorul de cuvânt german, Anke Engelke, a apărut la televizor pentru a trasnmite următorul mesaj: „În această seară, nimeni nu şi-a putut vota propria ţară. Dar este bine, oricum, că se poate vota. De asemenea, este la fel de bine să avem şi o alegere. Mult noroc în călătoria ta, Azerbaidjan. Europa este cu ochii pe tine“.

Cele mai controversate momente din istoria Eurovision: 2009 – (Des)calificarea Georgiei

În 2009, Georgia se lupta atât cu EBU, cât şi cu postul de televiziune rusesc Russia’s Channel One, pentru a intra în competiţia găzduită în acel an de Moscova. Georgia, care cu un an în urmă fusese implicată într-un război cu Rusia, a refuzat iniţial să participe la show-ul organizat la Moscova. Cu toate că Georgia a fost acceptată în concurs, melodia „We don’t Wanna Put In“, cu care Goergia a intrat în competiţie, a fost catalogată drept un atac la adresa preşedintelui rus Vladimir Putin, iar mesajul piesei a fost considerat „prea politic“ de către EBU. Autorităţile georgiene au fost rugate să schimbe versurile piesei sau să se prezinte cu un nou cântec, însă aceştia au refuzat. Georgia, a fost, astfel, dată afară din competiţie, creând astfel un altul dintre cele mai controversate momente din istoria Eurovision.

Cele mai controversate momente din istoria Eurovision: 2010 – „Supereroul“ catalan

În anul 2010, concursul Eurovision a ajuns la Oslo, unde, în timpul prestaţiei reprezentatului din Spania, Daniel Diges, un cascador catalan, cunoscut sub numele de Jimmy Jump, a luat cu asalt scena, luând şi el parte la spectacol şi creând astfel unul dintre cele mai controversate momente din istoria Eurovision. Cu toate acestea, Diges şi-a continuat spectacolul, ca un adevărat profesionist, însă lucrurile nu s-au sfârşit la fel de bine şi pentru „supereroul“ catalan, care a fost luat de gărzile de corp şi dus direct într-o celulă. În conformitatea cu normele competiţiei, Spania şi-a reluat mai târziu spectacolul. Deşi incidentul pare destul de inofensiv acum, el ar fi putut avea consecinţe mai grave, astfel că, planurile de securitate din jurul scenei de la Eurovion au fost revizuite.

Cele mai controversate momente din istoria Eurovision: 2014 – „Femeia cu barbă“

Conchita Wurst, reprezentanta Austriei, a fost marea câştigătoarea a celei de-a 59-a ediţii a competiţiei muzicale Eurovision, iar apariţia ei la concursul de anul trecut a reprezentat, fără doar şi poate, unul dintre cele mai controversate momente din istoria Eurovision. Aceasta nu a obţinut numai râvnitul trofeul în 2014, ci şi o expunere fără precedent. Atât pentru sine, cât şi pentru comunitatea gay. Cu toate acestea, Conchita Wurst a stârnit, la rândul său, o serie de controverse geoplitice. Scandalul a început înainte de desfăşurarea concursului. Conform „The Guardian“, parlamentarul rus Vitali Milonov a cerut ca ţara sa să boicoteze ediţia 2014 a Eurovisionului, motivând că „participarea acestui travestit pe aceeaşi scenă cu soliştii din Rusia reprezintă o propagandă evidentă a homosexualităţii şi a decăderii spirituale şi contrazice drumul reînnoirii culturale şi morale pe care s-a angajat Rusia de azi“.

Opoziţia dintre Vestul tolerant şi Estul conservator a fost vizibilă, într-o oarecare măsură, şi în privinţa voturilor, unde ţările occidentale au acordat punctaje mai mari Conchitei Wurst decât ţările din Răsărit.

Reacţiile publicului de la Copenhaga au fost în ton cu tensiunile politice din Europa, reprezentantele Rusiei, surorile Tolmachevy, fiind primite cu huiduieli. „Reprezentantele Rusiei au fost huiduite din cauza Crimeei şi a Ucrainei. Şi au fost huiduiţi şi cei care dădeau puncte Rusiei. Sigur că nu era vina celor două fete, huiduielile nu erau la adresa lor, ci la adresa comportamentului politic al Rusiei din ultima vreme“, spunea istoricul Adrian Cioroianu, pentru „Adevărul“.

Muzică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite