Cum se cumpără voturile la Eurovision

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reprezentantul
Azerbaidjanului, Farid Mammadov (centru), cu piesa „Hold Me“, s-a clasat pe
poziţia a doua la Eurovision 2013 FOTO Reuters
Reprezentantul Azerbaidjanului, Farid Mammadov (centru), cu piesa „Hold Me“, s-a clasat pe poziţia a doua la Eurovision 2013 FOTO Reuters

Muzica nu mai e de câţiva ani „vioara întâi“ la Eurovision şi, cu mici excepţii, nu câştigă întotdeauna cea mai bună piesă. La Eurovision, chiar şi voturile se pot cumpăra, susţin doi jurnalişti lituanieni. Jurnaliştii, care au făcut o investigaţie cu camera ascunsă, susţin că li s-au oferit bani ca să voteze pentru Azerbaidjan în finala Eurovision. Această practică nu este ilegală, dar este imorală.

Jurnaliştii de la site-ul 15min.lt au  participat sâmbătă, 18 mai, chiar în ziua finalei, la o discuţie cu doi bărbaţi. Aceştia le-au oferit bani pentru a vota Azerbaidjanul la televoting, în finala Eurovision 2013. Toată discuţia a fost filmată, tradusă în limba engleză şi publicată pe site-ul 12points.tv.

Discuţia a avut loc într-o cafenea din Vilnius, capitala Lituaniei. Site-ul 15min.lt este deţinut de un important trust de presă din Norvegia, Schibsted Media, care are operaţiuni în 27 de ţări.

Reţeaua de votanţi

Cei doi bărbaţi filmaţi cu camera ascunsă le ofereau jurnaliştilor sub acoperire cartele SIM de pe care să voteze, dar şi un comision pentru serviciile lor. Unul dintre ei a precizat că acest vot contracost a avut loc şi în timpul semifinalei a doua (în care a participat Azerbaidjan) şi că a fost un fel de„repetiţie“.

„Vă adunaţi în grupuri de câte zece persoane. Grupurile trebuie să fie la cel puţin un kilometru distanţă unul de celălalt, ca să nu blocăm reţeaua de telefonie cu atâtea apeluri. Fiecare dintre cele zece persoane dintr-un grup trebuie să aibă cinci telefoane. Un telefon cu propriul SIM – vom plăti noi costurile apelurilor - şi celelalte patru SIM-uri de la noi. Nu e nevoie de vreun smartphone, puteţi folosi telefoane simple. Le împrumutaţi pentru câteva ore de la membrii familiei sau de la prieteni. Când se dă «Start vot» toţi oamenii dintr-un grup trebuie să fie în faţa unui televizor. Ar fi bine să fie la cineva acasă, într-un campus studenţesc, într-o cafenea. Data trecută un grup era în mall şi li s-a spus să plece. Unul dintre oamenii noştri va sta cu grupul respectiv şi va supraveghea totul. Trebuie să ne asigurăm că vă faceţi treaba din moment ce vă plătim“, a spus unul dintre bărbaţi. Potrivit înregistrării, numai în Lituania existau 8-10 grupuri plătite să voteze pentru Azerbaidjan, iar fiecare grup primea 200 de euro.

Jurnaliştii au întrebat dacă această afacere este oficială. „Nu e nimic oficial. Avem clienţii noştri, care nu vor să fie nimic oficial. Tocmai de aceea ne-au angajat pe noi, ca să nu se vorbească despre ei“, au precizat cei doi bărbaţi. 

„Aveţi un cântec bun, ar putea câştiga şi fără să facem asta“, a spus unul dintre jurnalişti. „Ar putea. Dar vrem să «ajutăm» şi noi. Avem oameni în 15 ţări: Ţările Baltice, Elveţia, Rusia, Croaţia. Toţi votează pentru bani“, a venit răspunsul.

Cei doi bărbaţi racolau studenţi, care, la rândul lor, îşi aduceau prietenii şi colegii interesaţi de un câştig facil. De altfel, pontul le-a fost vândut jurnaliştilor de către un student.

„Cât costă să câştigi Eurovisionul?“, a mai întrebat unul dintre jurnalişti. „Eu mă ocup doar de Lituania. Dar, per total, cred că destul de mult, câteva milioane de euro“, a mai spus unul dintre cei doi bărbaţi.

Azerbaidjan, stat reprezentat în concursul de anul acesta de Farid Mammadov, cu piesa „Hold Me“, s-a clasat pe poziţia a doua. Această ţară este la a cincea participare la Eurovision şi chiar a câştigat concursul în 2011. Azerbaidjan, o ţară cu importante resurse de petrol, a alocat bugete importante, de până la câteva milioane de dolari la fiecare participare, iar atunci când a fost ţară organizatoare bugetul a fost de 45 de milioane de dolari, fără să luăm în calcul cele 100 de milioane de dolari alocate pentru construirea unei arene noi.

Anchetă pentru punctele Rusiei
Ilham Aliev, preşedintele Azerbaidjanului, a ordonat o anchetă care să cerceteze motivul pentru care ţara sa a acordat zero puncte Rusiei în finala Eurovision 2013 şi a solicitat o renumărare a voturilor. Telespectatorii lor şi juriul din Azerbaidjan au susţinut puternic cântecul din Rusia, dar, paradoxal, această ţară a primit zero puncte. Reprezentanţii televiziunii din Azerbaidjan au sugerat faptul că ar fi putut exista anumite încălcări ale regulamentului de votare. Rusia a acordat punctaj maxim Azerbaidjanului: 12 puncte.

Pe aceeaşi temă citiţi şi:

FOTO Finala Eurovision 2013. Clasamentul celor 26 de ţări

Artiştii din Danemarca, Azerbaidjan şi Ucraina au fost favoriţii publicului şi ai juriului din acest an, obţinând cel mai mare punctaj. Dacă reprezentantul României, Cezar Ouatu, a ocupat o poziţie de mijloc (13), defavorizaţii acestui an au fost cei din Finlanda, Spania şi Irlanda.

FINALA EUROVISION 2013 Cezar Ouatu: „Am fost favorit la titlu din partea fanilor. Geopolitic vorbind, nu ţine de mine“

Cezar Ouatu a declarat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, după finala Eurovision, că şi-ar fi dorit un loc mai bun în clasamentul final, subliniind că România rămâne o ţară „negată oarecum“ de Europa.

Finala Eurovision 2013 Dan Manoliu, şeful delegaţiei României: „Locul 13 nu e rău, ţinând cont de faptul că am fost «ciudaţii» concursului“

România, reprezentantă de Cezar Ouatu, nu a primit puncatj maxim de la nicio ţară la cea de-a 58-a ediţie a Eurovision Song Contest, nici măcar de la partenerii „tradiţionali“: Moldova, Spania şi Italia.

Reprezentaţia României la finala Eurovision 2013, analizată de artiştii autohtoni: „Pânza aceea roşie arăta ca un cearşaf, de ziceai că au fugit ăia din pat“

Sâmbătă seară a avut loc finala concursului de muzică Eurovision 2013, la care Cezar Ouatu, reprezentantul României, a ieşit pe locul 13, cu un total de 65 de puncte. Europenii şi-au ales interpretarea favorită, astfel că Danemarca a ieşit câştigătoare, cu 281 de puncte.

FINALA EUROVISION 2013 Presa internaţională, despre Cezar Ouatu: Lady Gaga din Carpaţi cântă operă în stil gotic

Cezar Ouatu a fost aspru criticat în presa internaţională, prestaţia sa fiind considerată fie bizară, fie ridicolă. Cei care au arătat că ar putea câştiga nu s-au referit la calităţile sale vocale ori la piesă, ci au luat în considerare doar apetitul publicului pentru divertisment.

FINALA EUROVISION 2013: Locul 11 pentru Aliona Moon reprezentanta Moldovei 

Republica Moldova reprezentată în acest an de Aliona Moon a ocupat în topul de 26 de ţări locul 11 acumulând 71 de puncte. Concursul din acest an a fost câştigat de tânăra Emmelie de Forest (20) din Danemarca.

VIDEO Finala Eurovision 2013: Cine este Emmelie de Forest, câştigătoarea competiţiei

Născută în 1993, pe 28 februarie, dintr-un tată suedez şi o mamă daneză,  artista în vârstă de 20 de ani a început să cânte încă de la nouă ani, iar în adolescenţă s-a făcut remarcată la numeroase festivaluri şi evenimente de profil.

FOTO VIDEO Danemarca a câştigat finala Eurovision 2013. România s-a clasat pe locul 13

Danemarca, reprezentată de Emmelie de Forest (22 de ani), cu piesa „Only Teardrops“, a câştigat cea de-a 58-a ediţie a concursului Eurovision. Reprezentantul României, Cezar Ouatu, s-a clasat pe locul 13. Danemarca era favorită în sondaje şi la casele de pariuri cu aproximativ două luni înainte de finala Eurovision 2013.

Muzică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite