Adevărul Live: Trupa Jukebox, despre participarea la Eurovision 2016 şi planurile de viitor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Trupa Jukebox participă la Selecţia Naţională Eurovision 2016 cu piesa „Come on everybody“ FOTO Sever Gheorghe
Trupa Jukebox participă la Selecţia Naţională Eurovision 2016 cu piesa „Come on everybody“ FOTO Sever Gheorghe

Eurovision 2016. Trupa Jukebox a fost prezentă în studioul Adevărul Live pentru a discuta despre participarea la Eurovision 2016, pentru a detalia plecarea de la Cronica Cârcotaşilor, dar şi pentru a dezvălui planurile de viitor.

În platoul Adevărul Live au fost Alex Vasilache, solistul trupei, Alin Neagoe (chitară-bas), Andrei Apostol (chitară) şi Viorel Dodoc (chitară). Aceştia dezvăluie detalii despre participarea la Selecţia Naţională 2016, fiind la a doua intrare în concurs. Jukebox participă la Eurovision 2016 cu piesa „Come on everybody“, un „melanj“ cu versuri în română şi engleză. 

Jukebox este formată din Alex Vasilache (solist), Cristina Caramarcu (solistă), Adi Tetrade (tobe), Viorel Dodoc (chitară), Andrei Apostol (chitară), Alin Neagoe (chitară-bas), Alex Matei (clape), Sergiu Moldovan (clape), Adi Dan (sunetist), Daniel Buraga şi Florin Răducanu (echipa tehnică).

Jukebox este una dintre cele mai populare, versatile şi longevive trupe pop rock, funk, rock and roll, pop, retro şi fusion, cu peste 15 ani pe piaţa muzicală din România, având la activ peste 1.400 de concerte, trei albume, şase single-uri, precum şi numeroase participări la festivaluri şi concursuri („Vocea Romaniei“, Eurovision, „X Factor“, Festivalul Mamaia). Jukebox a făcut parte din echipa Cronicii Cârcotaşilor timp de zece ani. 

Despre participarea la Eurovision 2016 şi despre planurile de viitor, membrii Jukebox au vorbit la Adevărul Live. 

Eurovision 2016. Interviu Jukebox. Cele mai importante declaraţii:

Adevărul Live: Sunteţi la a doua participare la Eurovision, aţi mai fost în 2014. Ce v-a determinat să participaţi anul acesta? 

Alex Vasilache: Da, prima oară a fost în 2005, a fost momentul în care am participat la Eurovision şi m-am hotărât să-mi schimb meseria şi atunci am devenit muzician full-time, iar acum, Eurovision 2016 înseamnă tot un nou început, dar de această dată pentru noi toţi. Am început din nou să compunem noi şi am văzut Eurovision 2016 o oportunitate de a compune din nou împreună. 

„Romgleza“, pe scena Eurovision 2016 

Piesa voastră, „Come on everybody“ este un melanj de română şi engleză. De ce aţi optat să faceţi o astfel de piesă?
Alex Vasilache: Este o piesă în romgleză, în limba oficială a României, în vremurile noastre. Este limba în care se vorbeşte în Bucureşti. Eu trăgeam în studiou piesa şi tot mă opreau: Stop! Stop! Nu e bine. Nu e bine cum pronunţi în engleză. Păi cum, că până acum era bine. Pronunţi prea bine în engleză, aşa că Alin a avut grijă ca toată pronunţia mea în engleză să se îmbunătăţească, a devenit balcanică.

Alin Neagoe: Are un flavour balcanic.

Vreţi, într-un fel, să promovaţi şi valorile folclorului românesc cu această piesă?

Alex Vasilache: Eu, cel puţin, mi-am dorit foarte mult o piesă rock cu elemente folclorice. Este adevărat că mai există o trupă cunoscută care face rock cu influenţe folclorice moldoveneşti, dar noi am adus ceva în plus, avem nişte atuuri. Avem doi ardeleni în trupă, ceea ce înseamnă că pe lângă influenţele moldoveneşti au apărut şi cele ardeleneşti şi un pic maramureşene, pentru că iarăşi Selecţia Naţională Eurovision 2016 se desfăşoară la Baia Mare. Şi, de asemenea, avem şi o blondă, o voce foarte bună şi o prezenţă foarte bună pe scenă. E one of the guys.

Alex Vasilache: În ţările în care am fost în vizită, oamenii când spun mândrie li se pare mai mult decât a fi conectat cu originea lor, ei îşi acceaptă originea şi sunt OK cu ea. Oamenii sunt legaţi de originea lor, de tradiţiile lor, iar la Eurovision sunt multe piese care vin din ţări cu tradiţie şi care au influenţe din ţările lor de origine. 

jukebox foto sever gheorghe

FOTO Sever Gheorghe 

În ce stadiu sunteţi cu pregătirea show-ului de la Baia Mare?

Alex Vasilache: Suntem norocoşi, avem în spate o echipă bună, care se va ocupa de partea de show şi de partea vizuală. Îl avem pe regizorul Petre Năstase, care nu mai are nevoie de prezentare, are sute de videoclipuri la activ şi emisiuni.

Viorel Dodoc: Petre Ţârlea, la scenografie, cu un palmares impresionant.

Alex Vasilache: O avem pe Iolanda Mutu, care ne pregăteşte ţinutele şi vor fi speciale.

Viorel Dodoc: De coregrafie se va ocupa Cocuţa, de la „Dansez pentru tine“ şi „Românii au talent“. Petre Ţârlea a făcut şi emisiunile Divertis de la Pro, iar Petre Năstase a făcut şi câteva filme şi multe reclame. Când am aflat că o să lucrăm cu oamenii ăştia am fost foarte încântaţi.

Alex Vasilache: Surpriza a fost să avem şi o chimie foarte bună şi cred că asta o să ducă la un rezultat  foarte bun. Abia aştept să ajungem la Baia Mare şi să punem cap la cap pe scenă. Bineînţeles, este vorba de echipa TVR, în frunte cu Dan Manoliu, care ne-a ajutat foarte mult. Chiar o să fie interesant.

Alex Vasilache: Artiştii au înţeles că Eurovision înseamnă un concurs de cântece, de muzică, dar este, în primul rând, un show de televiziune. Contează foarte mult piesa, pe care noi am gândit-o pentru Eurovision, ne-am gândit la elemente care să potenţeze un show vizual, şi contează foarte mult cum o să arate toată treaba asta. Realitatea este că vizualul contează foarte mult, poate să fie chiar 60% din momentul de pe scenă. E important să te duci pregătit pentru treaba asta, pentru că practic echipa de producţie de la TVR pune la un loc toate elementele astea pentru a ieşi o chestie unitară.

Cum vi se par piesele colegilor voştri? 

Alex Vasilache: Mie îmi plac toate piesele, sunt bune şi de facturi diferite. Fiecare are un element care îl deosebeşte de celelalte piese şi atunci mi se pare greu acum să faci o alegere, să te gândeşti doar pe baza a ceea ce auzi. 

Votul publicului, văzut drept un atuu de către Jukebox 

La Selecţia Naţională Eurovision 2016 câştigătorul va fi ales de public. Cum vi se pare schimbarea asta?

Alex Vasilache: Este minunat, pentru că până la urmă publicul votează peste tot. E mai bine ca alegerea piesei care reprezintă România să fie făcută de majoritate, adică să reprezinte cât mai mult ceea ce îşi doresc cei care se uită la televizor şi votează. În momentul în care exista un juriu de specialitate, se punea problema că hotărârea o ia un grup restrâns de oameni, care poate fi influenţat, manipulat, şi nu reprezintă dorinţa majorităţii. Şi atunci s-a extins treaba asta la întreaga ţară, toţi românii care sunt interesaţi să voteze şi să aleagă. 

Alex Vasilache: Sunt oameni pasionaţi de concurs, fac prognosticuri, am înţeles că mediază relaţia dintre artişti şi compozitori. Mi se pare bine pentru că asta dă posibilitatea şi unor artişti talentaţi, care nu au în spate o echipă sau care nu au cum să cunoască diverşi compozitori, să intre în legătură cu ei şi să fie promovaţi.

Ovidiu Anton spunea că rock-ul nu este suficient de mult promovat la TV şi se impun anumite bariere. Cum credeţi că este văzut rock-ul în România la nivel de mainstream?

Alex Vasilache: Aşa este. Acesta e motivul pentru care ne-am dorit rock şi nu altceva. Sigur, rock-ul nostru e un pic altfel decât al lui, ceea ce e foarte bine, pentru că în felul acesta există diversitate. Într-adevăr, rock-ul merită mai mult, dar ca să fie promovat şi rock-ul trebuie să se promoveze şi să se manifeste într-un mod în care să ajungă la cât mai mulţi oamenii. Iar Ovidiu a reuşit să facă treaba asta, e la a cincea participare la Eurovision şi mereu şi-a păstrat linia.

Alin Neagoe: Cred că mainstream nu prea mai e egal cu rock. Dacă asculţi cu atenţie multe dintre piesele de pe mainstream, există acolo elemente rock bine camuflate. Deci rockul n-a murit. Şi ies din ce în ce mai mult la suprafaţă. De exemplu, „Şi îngerii au demonii lor“, mie mi se pare că are o bază rock. Mi se pare că acum foarte mulţi artişti nu mai cântă pe o nişă, într-un stil anume, variază piesele de la una la alta. Sunt şi artişti care, într-adevăr, îşi păstrează linia.

Viorel Dodoc: Dată fiind perioada în care trăim, eu cred că acum nu mai sunt graniţe. Când eram eu în liceu, era clară treabă. Nu mai e graniţă între stiluri, problema e cum aduci în atenţia lor produsul tău, cum prezinţi piesa, acum e vorba şi de show, de apariţie, online-ul e rege, şi ce reuşeşti să transmiţi, că e rock, că e dance, te adresezi tuturor şi ei aleg. 

Cum priviţi industria muzicală din România?

Alex Vasilache: Noi avem şi multe direcţii în care am vrea să mergem. Când eram în liceu îţi plăcea rock, disco sau Depeche, cam atât, iar restul erau rele. Mie îmi place folclorul românesc şi îl cânt cu plăcere, chiar dacă nu dă bine pentru un rocker, aşa era tradiţional. Noi încercăm să ne găsim un drum al nostru, să experimentăm. A fost o perioadă în care s-a negat foarte mult elementul românesc, ne-am dorit să fie totul electronic, iar acum oamenii încep să se întoarcă la origini, începe să se poarte din nou ia, apar micile bresle, meserii care păreau să dispară la un moment dat.

Alex Vasilache: Am reuşit să trăim din muzică până acum. Industria muzicală e din ce în ce mai bine fundamentată, abia de acum începe să funcţioneze cu adevărat.

Viorel Dodoc: Până acum câţiva ani trebuia să ştii să faci totul ca artist, să produci, să faci editare foto-video, să studiezi toate astea pentru a putea aduce în faţa publicului un produs bun. Acum, sunt oameni specializaţi, ca afară, care se ocupă de elementele astea, iar artistul revine la ceea ce este firesc să facă, să compună, să cânte, să vină în faţa publicului. Eu văd o evoluţie. 

Nevoia de creaţie 

De ce aţi părăsit Cronica Cârcotaşilor? 

Alex Vasilache: Avem nevoie de mai mult timp pentru noi, în momentul în care ne-am hotărât că vrem să ne îndreptăm mai mult către creaţie, că scopul nostru este să ajungem să facem un show cap-coadă, coerent, pentru asta ai nevoie de toată energia creativă pe care o ai la dispoziţie, ea trebuie să fie îndreptată într-un singur punct. Prezenţa noastră la Cronică nu presupunea doar să cântăm, făceam versuri, împreună cu scenariştii căutam piese, să facem parodii, trebuia să filmăm, mare parte din energia noastră mergea acolo. A fost o şcoală foarte bună. Am zis că după zece ani e momentul să facem nişte schimbări. Vrem să ne concentrăm toată energia către un show de muzică.

Eurovision 2016. Drumul spre Stokcholm 

Jukebox, Mihai Trăistariu, Ovidiu Anton, Florena, Doru Todoruţ şi Irina Baianţ, Dream Walkers, Gaşca de acasă, Andra Olteanu, Irina Popa, Vanotek feat. The Code & Georgian, Xandra şi Mihai Băjinaru sunt cei 12 artişti care au pimit votul juriului de specialitate pentru a intra în Selecţia Naţională Eurovision 2016. Cântăreţii vor evolua pe scena Sălii Polivalente „Lascăr Pană“ din Baia Mare, la semifinala din 4 martie, şase dintre aceştia urmând să acceadă în finala Selecţiei Naţionale Eurovision România 2016, din 6 martie.

Pentru prima dată, reprezentantul României la Eurovision va fi ales exclusiv prin votul telespectatorilor. Mai exact, din totalul de 12 piese ajunse în semifinală doar şase vor accede în finală: patru vor fi alese de un juriu de specialitate, iar două de către public, prin televot. În finala Selecţiei Naţionale Eurovision 2016, publicul va decide cine va reprezenta România pe scena de la Stockhom, dintre cele şase piese rămase în concurs, prin televot.

Concursul Eurovision 2016 va avea loc la Stockholm, capitala Suediei, al cărei reprezentant, Måns Zelmerlöw, a câştigat ediţia de anul trecut cu piesa „Heroes“. Cea de-a 61-a ediţie a competiţiei va avea loc pe data de 14 mai, având semifinalele pe 10 şi 12 mai. 

Muzică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite