VIDEO Proiecţie specială a filmului „Mandela: Long Walk to Freedom“, la Casa Albă
0Preşedintele american Barack Obama plănuieşte o proiecţie specială, chiar în interiorul Casei Albe, a filmului „Mandela: Long Walk to Freedom“, cronica vieţii fostului preşedinte sud-african Nelson Mandela, scrie „The Hollywood Reporter“.
Se pare că Obama a rămas profund impresionat de filmul lui Justin Chadwick după ce în luna iunie a vizitat insula Robben, locul în care Nelson Mandela a fost închis timp de aproape două decenii. De asemenea, filmul a avut premiera în cadrul unui eveniment din Johannesburg, cel mai mare oraş din Africa de Sud, acolo unde a fost prezentă şi fosta soţie a Preşedintelui Africii de Sud din perioada 1994 – 1999. În cadrul evenimentului organizat special de Barack Obama vor mai lua parte Idris Elba şi Naomie Harris, protagoniştii principali ai peliculei, precum şi cele două fiice ale lui Mandela, Zindzi şi Zenani.
„Având în vedere relaţia puternică de prietenie dintre preşedintele Obama şi preşedintele Mandela, este o onoare pentru noi ca acest film să fie proiectat la Casa Albă“, a declarat scenaristul pelicului Harvey Weinstein.
Filmul are la bază autobiografia cu acelaşi nume a lui Nelson Mandela, care prezintă evenimente din viaţa sa încă de pe vremea adolescenţei, educaţia sa, cei peste 20 de ani de temniţă, înainte de a deveni primul preşedinte al Africii de Sud ales în mod democratic şi de a reconstrui o societate divizată. Regizorul filmului este Justin Chadwick, iar pelicula a avut premiera la Festivalul de Film de la Toronto din acest an.
Nelson Mandela este un om politic sud-african, care a deţinut funcţia de preşedinte al Africii de Sud în intervalul 1994 -1999. Adversar al apartheidului (n.r. sistem politic rasist impus de minorităţile albe din Africa de Sud, în secolul al XX-lea, prevedea segregarea raselor, iar majorităţii de culoare i se interzicea dreptul la vot), a fost primul preşedinte al Africii de Sud ales prin vot universal, într-un scrutin larg reprezentativ şi cu participare multirasială.
Guvernarea lui Mandela s-a axat pe dezmembrarea moştenirii apartheidului, prin combaterea rasismului instituţionalizat, a sărăciei şi a inegalităţii şi promovarea reconcilierii rasiale. Un susţinător al pan-africanismului şi al socialismului democratic, el a fost preşedinte al partidului Congresul Naţional African din 1991 până în 1997. Pe plan internaţional, Mandela a fost secretar general al organizaţiei interguvernamentale Mişcarea de Nealiniere, între 1998 şi 1999.
Nelson Mandela FOTO Reuters
O figură controversată de-a lungul întregii sale vieţi, criticii de dreapta l-au denunţat drept terorist şi simpatizant comunist. Totuşi a primit o multitudine de premii internaţionale pentru poziţia sa în privinţa colonialismului şi discriminării: între ele Premiul Nobel pentru Pace (1993), Presidential Medal of Freedom şi Ordinul Lenin. Respectat în ţara sa, a fost descris drept „părinte al naţiunii“. Se face adesea referire la el pe numele său tribal, Madiba.