VIDEO „Hobbitul“ a câştigat Oscarul pentru cea mai bună tehnologie computerizată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aducerea la viaţă a personajului computerizat Gollum, premiată din nou FOTO Reuters
Aducerea la viaţă a personajului computerizat Gollum, premiată din nou FOTO Reuters

„Hobbitul: O călătorie neaşteptată“ a câştigat Oscarul pentru tehnică, într-o ceremonie separată ce va fi difuzată la gala premiilor Oscar din 24 februarie

Premiile Realizărilor Tehnice şi Ştiinţifice sunt acordate persoanelor care, în spatele camerelor de filmat, au adus contribuţii semnificative producerii filmelor.

Ceremonia găzduită de Chris Pine (cunoscut pentru rolul lui Kirk din Star Trek) şi Zoe Saldana (devenită celebră pentru rolul lui Neytiri din Avatar), a acordat nouă distincţii pentru 25 de persoane, printre care şi celui responsabil cu grafica din animaţia „Shrek“.

Spre deosebire de gala premiilor Oscar, unde sunt recunoscute meritele filmelor din 2012, premiul pentru Realizări Ştiinţifice şi Tehnice este acordat celor care au lucrat în spatele camerelor de filmat şi ale căror inovaţii în tehnologia computerizată, cât şi în alte domenii, au ajutat la filmarea mai multor pelicule de-a lungul mai multor ani.

Simon Clutterbuck, James Jacobs şi Dr. Richard Dorling au fost premiaţi pentru inventarea unei tehnici care a ajutat în aducerea la viaţă a personajelor generate pe computer, precum Gollum, în pelicula „Hobbitul: O călătorie neaşteptată“, regizată de Peter Jackson.

Richard Mall a primit, probabil, cele mai multe aplauze pentru invenţia unui dispozitiv portabil care permite luminilor din studio să fie mutate şi poziţionate peste tot pe platou. Acest braţ, denumit „ Matthews Max Menace “, a fost de mare ajutor în cadrul filmărilor la care nu puteau fi folosite luminile normale sau unde existau anumite restricţii de platou şi condiţii dificile de lucru.

„Când mă aflu pe acestă scenă, printre toate tehnologiile astea, mă simt modest pentru că eu practic am construit ceva la mine în garaj“, a mărturisit inventatorul. Acesta i-a mai mulţumit şi soţiei pentru că a suportat toate zgomotele ciudate ce veneau din garaj.

Invenţia sa a fost vândută în peste 40 de ţări şi a fost folosită în realizarea a peste 300 de filme.

Lawrence Kesteloot, Drew Olbrich, şi Daniel Wexler de la DreamWorks au fost onoraţi cu un certificat din partea Academiei pentru crearea unuia dintre cele mai versatile sisteme de iluminat pentru producţia de filme.

Sistemul înglobează o combinaţie a luminozităţii, culorii şi a modului de redare şi a fost folosit în realizarea a numeroase filme şi animaţii, printre care Shrek şi Madagascar.

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite