FOTO VIDEO Premiera săptămânii: „The Imitation Game: Jocul codurilor“, filmul în care Benedict Cumberbatch face „cel mai bun rol al carierei“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Benedict Cumberbatch joacă rolul
matematicianului Alan Turin, cel care a descifrat codul Enigma
folosit de nazişti în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial
FOTO cinemagia.ro
Benedict Cumberbatch joacă rolul matematicianului Alan Turin, cel care a descifrat codul Enigma folosit de nazişti în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial FOTO cinemagia.ro

Filmul „The Imitation Game: Jocul codurilor“ are astăzi premiera în cinematografele din România. Benedict Cumberbatch intră în pielea lui Alan Turing, matematicianul care a descifrat codul secret folosit de nazişti în al doilea Război Mondial. Lungmetrajul îşi permite o serie de libertăţi cu privire la adevărata poveste, dar producţia subliniază importanţa omului de ştiinţă, deşi acesta a fost discreditat pentru că era homosexual.

„The Imitation Game“ este un thriller istoric despre matematicianul şi omul de ştiinţă britanic Alan Turing, pionier al actualelor calculatoare, părinte al informaticii moderne. Turing a jucat rolul unei figuri cheie în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, prin contribuţia sa la descifrarea codului Enigma folosit de nazişti în timpul conflictului, fapt care a ajutat Alianţii să câştige, deşi, ulterior matematicianul a fost persecutat pentru că era homosexual, o nedreptate cu bătaie lungă pentru restul vieţii sale.

Benedict Cumberbatch joacă rolul principal, pelicula fiind regizată de Morten Tyldum, după un scenariu scris de Graham Moore, pe baza biografiei „Alan Turing: The Enigma“, a lui Andrew Hodges. Din distribuţie mai fac parte, Keira Knightley (Joan Clarke), Matthew Goode (Hugh Alexander), Mark Strong (Stewart Menzies), Charles Dance (comandantul Denniston), Steven Waddington (Smith), Matthew Beard (Peter Hilton), Allen Leech (John Cairncross) şi Tuppence Middleton (Helen).

În ceea ce priveşte acurateţea istorică, chiar dacă liniile generale ale vieţii lui Turing sunt descrise cât se poate de real, un număr de istorici au observat şi o serie de distorsiuni ale prezentării poveştii, dând exemplul muncii omului de ştiinţă din timpul războiului şi relaţia acestuia cu Joan Clarke.

the imitation game foto cinemagia.ro

Keira Knightley (Joan Clarke) şi Benedict Cumberbatch (Alan Turing) FOTO cinemagia.ro

Lungmetrajul a adunat opt nominalizări la premiie Oscar 2015, printre care Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cel mai bun actor în rol principal (Benedict Cumberbatch) şi Cea mai bună actriţă în rol secundar (Keira Knightley). Mai mult, „The Imitation Game“ a mai dobândit cinci nominalizări la Globurile de Aur şi zece nominalizări la premiile BAFTA. De asemenea, organizaţia Campania pentru Drepturile Omului, specializată în drepturile persoanelor aparţinând comunităţii LGBT (n.r. - acronim care se referă la colectivitatea lesbiană, gay, bisexuală şi transsexuală), a premiat echipa şi distribuţia pentru prezentarea poveştii lui Turing unui public larg. În luna ianuarie a acestui an, filmul adunase încasări totale la nivel mondial de 119,6 milioane de dolari, pe baza unui buget de producţie de doar 14 milioane de dolari, devenind astfel filmul independent lansat în 2014 cu cele mai mari încasări.

Pelicula a fost întâmpinată cu apreciere din partea criticilor de specialitate, aceştia lăudând în special rolul făcut de Cumberbatch în pielea lui Turing. Site-ul agregator „Rotten Tomatoes“ a consulatat 216 recenzii şi a apreciat că aproximativ 90% dintre ele erau comentarii pozitive. „Cu o reprezentaţie remarcabilă din partea lui Benedict Cumberbatch care luminează faptele, «The Imitation Game» serveşte drept intrare în genul «film biografic de prestigiu»“, se specifică pe site.

the imitation game foto cinemagia.ro

Distribuţia din „The Imitation Game“ FOTO cinemagia.ro

Rex Reed, de la „The New York Observer“, a catalogat „The Imitation Game“ drept „una dintre cele mai importante poveşti ale secolului trecut şi unul dintre cele mai mari filme ale lui 2014“, în timp ce Kaleem Aftbab, de la „The Independent“ a oferit filmului cinci stele descriindu-l „cel mai bun film britanic al anului“. Lou Lumenick, scriind pentru „New York Post“ este de părere că producţia este „una de calibrul Oscarurilor“, fiind completat de criticul James Rocchi care crede că „The Imitation Game“ este „puternic, trimfător şi tragic“.

Revista „Empire“ l-a evidenţiat ca fiind „un thriller superb“, iar „Glamour“ ca pe „un film care va deveni instant un clasic“. Peter Debruge, de la „Variety“, menţionează că filmul „are un scenariu impecabil, este montat elegant, iar jocul actorilor este înduioşător“, elogiindu-i pe Benedict Cumberbatch şi Keira Knightley. Scott Foundas afirmă că „filmul este incontestabil puternic în sensul în care prezintă o flacără care s-a stins prea devreme, precum şi destinul celor care îndrăznesc să conteste normele stabilite de societate“.

the imitation game foto cinemagia.ro

Keira Knightley, în rolul Joan Clarke FOTO cinemagia.ro

„TIME“ a clasat portretizarea lui Cumberbatch pe primul loc în topul celor mai bune din 2014, Richard Corliss caracterizând rolul actorului drept „ciudat, cel mai «cumberbatchian» de până acum. Cumberbatch nu îl joacă pe Turin, sălăşluieşte în el, curajos şi simpatic, fără o meditare prealabilă“. Kenneth Turan, de la Los Angeles Times“ vede acest personaj drept „cel mai bun rol al carierei actorului“, în timp ce A.O. Scott, de la „The New York Times“ precizează că „acesta este unul dintre cele mai bune modele de actorie ale anului“. Peter Travers, de la „Rolling Stone“, afirmă că actorul „oferă o portretizare complexă, plină de emoţie, care va dăinui peste ani şi ani şi prin care va dovedi că este unul dintre cei mai buni“.

the imitation game foto cinemagia.ro

Benedict Cumberbatch, în rolul matematicianului Alan Turing FOTO cinemagia.ro

Todd McCarthy, scriind pentru „The Hollywood Reporter“, declară că punctul culminant de netăgăduit al filmului este Cumberbatch, „a căruit carismă şi talent puse în slujba unei minţi care nu a fost niciodată în repaus, precum şi unei ciudăţenii psihice şi fizice, dau portretul credibil al unui geniu“.

Felicitându-i pe Cumberbatch şi Knightley pentru rolurile lor, Catherine Shoard, de la „The Guardian“ a mărturisit că filmul este „stereotipic şi prea eficient în a-ţi transmite mesajul diversităţii“. Tim Robey, de la „The Telegraph“ l-a descris ca fiind „un film despre un calculator uman care se simte prea calculat“. Unii critici şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la lipsa scenelor de sex care ar fi trebuit să sublinieze homosexualitatea lui Turing. Criticul L.V. Anderson, de la revista „Slate“, a comparat filmul cu biografia pe baza căreia este realizat, arătând: „Am descoperit că «The Imitation Game» îşi asumă libertăţi majore cu materialul-sursă, inventând conflicte şi personaje, rearanjând ordinea evenimentelor şi denaturând adevărata muncă a lui Turing“.

Alan Turing a muirt la vârsta de 41 de ani, pe 7 iunie 1954, prin otrăvire cu cianură, după ce a fost condamnat, în 1952, pentru „ultraj adus bunelor moravuri“, din cauza homosexualităţii sale, pe atunci ilegală în Marea Britanie, şi constrâns la castrare chimică. Nu puţine sunt vocile care afirmă că renumitul savant, celebru pentru excentricitatea sa, s-a sinucis mâncând un măr otrăvit cu cianură. Această ipoteză nu a putut fi dovedită niciodată în mod oficial. Alan Turing a pus fundamentele informaticii moderne, a definit criteriile inteligenţei artificiale şi a descifrat codurile folosite de armata germană, fapt care, potrivit multor istorici, ar fi salvat vieţile a milioane de oameni, prin scurtarea duratei războiului, şi a fost foarte aproape de a rezolva o enigmă biologică care îi pasionează şi în zilele noastre pe oamenii de ştiinţă. În 2013, regina Elisabeta a II-a Marii Britanii a oferit scuze oficiale pentru tratametul la care a fost supus savantul.

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite