Filmul „Youth“, cu Mădălina Ghenea în distribuţie, a fost marele câştigător la EFA 2015. Lista completă a învingătorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mădălina Ghenea joacă rolul unei tinere câştigătoare a concursului Miss Universe în filmul „Youth“ FOTO Getty Images
Mădălina Ghenea joacă rolul unei tinere câştigătoare a concursului Miss Universe în filmul „Youth“ FOTO Getty Images

Filmul italian „Tinereţe/ Youth“, regizat de Paolo Sorrentino şi din a cărei distribuţie face parte şi românca Mădălina Ghenea, a fost marele câştigător la cea de-a 28-a gală a premiilor decernate de Academia de Film Europeană (EFA), ce s-a desfăşurat sâmbătă seară, la Berlin, potrivit site-ului organizatorilor, citat de Mediafax.

Lungmetrajul „Youth“ s-a impus la trei dintre cele mai importante categorii de premii – Cel mai bun film european, Cel mai bun regizor (Paolo Sorrentino) şi Cel mai bun actor (Michael Caine). 

În drama „Youth“, Mădălina Ghenea (27 de ani), originară din Slatina (judeţul Olt), joacă rolul unei tinere câştigătoare a concursului Miss Universe, iar una dintre scene o surprinde goală într-o piscină, fiind admirată de doi bărbaţi, interpretaţi de actorii Michael Caine şi Harvey Keitel. Românca mai apare şi în costum de baie, defilând pe podiumul unui concurs de frumuseţe. De altfel, pentru acest rol, Ghenea a fost recompensată cu premiul Vanity Fair, în cadrul celei de-a 61-a ediţii a Festivalului de Film Taormina, desfăşurat vara aceasta în Sicilia.

Filmul, care a avut premiera la Festivalul de la Cannes, are în centru povestea a doi prieteni în vârstă, un dirijor (Michael Caine) şi un regizor (Harvey Keitel), care merg împreună într-o vacanţă în Alpi, într-o staţiune de lux din Elveţia, şi îşi dau seamă că sfârşitul nu este departe.

A fost a doua victorie majoră repurtată de Paolo Sorrentino la premiile EFA, după ce filmul său „Marea frumuseţe/ La Grande Bellezza“ a dominat ediţia din 2013, câştigând cinci trofee, inclusiv la categoriile Cel mai bun film, Cel mai bun regizor şi Cel mai bun actor.

Michael Caine a primit un trofeu onorific şi a fost „foarte onorat“

Potrivit Mediafax, actorul Michael Caine a fost recompensat şi cu un trofeu onorific pentru întreaga carieră - Honorary Award of the European Film Academy President and Board. În istoria galelor EFA, acest premiu fusese atribuit doar de două ori, cineaştii recompensaţi la ediţiile precedente find Manoel de Oliveira şi Michel Piccoli. „În 50 de ani nu am câştigat niciodată un premiu cinematografic european, însă în această seară am primit două! Sunt foarte onorat“, a declarat starul britanic. Michael Caine a fost ovaţionat, în picioare, de toţi participanţii la gala de sâmbătă seară, în ambele momente în care starul britanic a urcat pe scenă.

Actriţa Charlotte Rampling a fost o altă vedetă a galei EFA 2015, deoarece a câştigat şi ea tot două premii şi, la rândul ei, a fost ovaţionată îndelung, pentru un discurs emoţionant, în care vedeta a lăudat diversitatea şi multiculturalismul Europei. Charlotte Rampling s-a impus la categoria Cea mai bună actriţă, graţie evoluţiei sale din drama „45 Years“, ce prezintă povestea a doi soţi care, în ajunul celei de-a 45-a aniversări a căsătoriei lor, primesc o scrisoare care le schimbă destinele. Actriţa a primit, de asemenea, un trofeu pentru întreaga carieră - European Film Academy Lifetime Achievement Award.

EFA l-a premiat pentru realizări deosebite în cinematografia mondială şi pe actorul austriac Christoph Waltz, laurat a două premii Oscar şi unul dintre starurile filmului „Spectre“, cel mai recent film din seria „James Bond“. Actorul austriac, recompensat de EFA cu trofeul Achievement in World Cinema, a spus că succesul lui se datorează „în procent de 100% norocului“.

Discursul lui Charlie Chaplin a deschis gala 

În timp ce actorii şi cineaştii reprezentativi pentru cinematografia europeană erau premiaţi pentru realizările lor, realităţile politicii europene nu erau nici ele foarte departe, afirmă „The Hollywood Reporter“. Criza refugiaţilor a reprezentat un subiect de discuţie major al show-ului, care s-a deschis cu celebrul discurs al actorului Charlie Chaplin din filmul „The Great Dictator“, susţinut sub forma unui apel la toleranţă şi acceptarea diversităţii.

România, reprezentată de filmele „Aferim!“ şi „Toto şi surorile lui“

Pe scenă a urcat şi actriţa română Ana Ularu, care a înmânat premiul la categoria Cel mai bun scurtmetraj. România a fost reprezentată şi de filmele „Aferim!“, în regia lui Radu Jude, şi „Toto şi surorile lui“, de Alexander Nanau, care au fost nominalizate la Cel mai bun scenariu, respectiv Cel mai bun documentar. 

Gala, organizată la Haus der Berliner Festspiele din capitala germană, l-a avut ca prezentator principal pe actorul de comedie Thomas Hermanns. Premiile EFA, considerate Oscarurile europene, sunt decernate anual de Academia de Film Europeană celor mai bune producţii cinematografice de pe continent realizate în anul precedent. Câştigătorii premiilor EFA 2014 au fost desemnaţi pe baza voturilor exprimate de cei peste 3.000 de membri ai Academiei de Film Europene.

Lista completă a câştigătorilor premiilor Academiei de Film Europene pe 2015:

Cel mai bun film european: „Youth“ (Paolo Sorrentino)

Cea mai bună comedie europeană: „A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence“ (Roy Andersson)

Cel mai bun regizor european: Paolo Sorrentino („Youth“)

Cea mai bună actriţă europeană: Charlotte Rampling („45 Years“)

Cel mai bun actor european: Michael Caine („Youth“)

Cel mai bun scenarist: Yorgos Lanthimos şi Efthimis Filippou („The Lobster“)

Premiul Carlo Di Palma pentru cel mai bun director de imagine: Martin Gschlacht („Goodnight Mommy“)

Cel mai bun editor de film al anului: Jacek Drosio („Body“)

Cel mai bun designer de producţie: Sylvie Olivé („Le Tout nouveau testament“)

Cel mai bun design de costume: Sarah Blenkinsop („The Lobster“)

Cel mai bun compozitor european: Cat's Eyes („The Duke of Burgundy“)

Cel mai bun sunet: Vasco Pimentel şi Miguel Martins („As Mil e uma noites – Vol. I-III“)

Descoperirea europeană a anului - premiul FIPRESCI: „Mustang“ (Deniz Gamze Ergüven)

Cel mai bun documentar european: „Amy“ (Asaf Kapadia)

Cel mai bun film de animaţie european: „Song of the Sea“ (Tomm Moore)

Cel mai bun scurtmetraj european: „Picnic“ (Jure Pavlović)

Premiul Eurimages pentru coproducţie: Andrea Occhipinti

Premiul Academiei de Film Europene pentru întreaga activitate: Charlotte Rampling

Premiul pentru contribuţii deosebite la dezvoltarea cinematografiei mondiale: Christoph Waltz

Premiul onorific: Michael Caine

Premiul publicului pentru cel mai bun film european: „Marshland/ La Isla Minima“ (Alberto Rodríguez)

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite