Filmele SF care au prezis viitorul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Star Trek“, „The Terminator“ şi „Predator“ sunt doar câteva dintre filmele SF care au prezentat indicii cu privire la progresul pe care tehnologia avea să-l facă. Primele dispozitive asemănătoare telefoanelor mobile performante de astăzi, primul scaner şi prima platformă spaţială plasată pe orbită au fost reprezentate în astfel de producţii, cu mult înainte să devină realitate.

De cele mai multe ori, filmele SF reprezintă, de fapt, perspectiva asupra viitorului a scenariştilor şi a scriitorilor. De fapt, prin definiţie, science-fiction este pur şi simplu ficţiune bazată pe progresele ştiinţifice sau tehnologice viitoare sau pe schimbările sociale sau de mediu, frecvent înfăţişând spaţiul sau călătoria în timp şi chiar viaţa pe altă planete.  

Ce e cu adevărat fermecător la aceste filme este faptul că uneori prezic cu exactitate viitorul şi acum că unele dintre cele mai legendare producţii SF ating zeci de ani de la lansarea pe marile ecrane, o mulţime dintre ideile pe care le explorau capătă contur şi încep, uşor, uşor, să devină realitate. 

Vă prezentăm în continuare opt filme SF din ultimii ani care au lansat previziuni foarte precise cu privire la maniera în care lumea arată astăzi. Lista a fost întocmită de site-ul fearnet.com. 

„Star Trek“ şi telefoanele mobile

image

FOTO fearnet.com 

Nu luptăm cu Kligonienii încă, dar avem un dispozitiv care seamănă foarte mult cu aparatul de comunicare folosit în „Star Trek“. Telefoanele mobile poate că erau mai mari decât capetele noastre atunci când „Star Trek: The Motion Picture/ Star Trek: Filmul“ a fost lansat, în 1979, dar astăzi sunt o necesitate şi sunt omniprezente. De asemenea, au cam aceeaşi dimensiune  pe care o avea şi dispozitivul de comunicare folosit în seria originală „Star Trek“.

„2001: A Space Odyssey/ Odiseea spaţială 2001“ şi staţia spaţială

image

FOTO fearnet.com 

Stanley Kubrick este, fără îndoială, un geniu al creativităţii. Teoriile conspiraţiei spun chiar că a ajutat guvernul american să însceneze aterizarea pe Lună, deci nu e de mirare că regizorul ştia ce urmează în materie de călătorie în spaţiu. Clasicul film a prezis apariţia unor platforme spaţiale plasate pe orbită cu mulţi ani înainte ca Staţia Spaţială Internaţională să devină realitate.

„The Terminator/ Terminator“ şi Google Glass

image

FOTO fearnet.com 

În ajunul lansării filmului „The Terminator“, în 1984, conceptul unei interfaţe de calculator montată în ochi părea ceva mai mult decât un vis. Dar odată cu apariţia ochelarilor Google Glass, acea tehnologie este acum o realitate. Sigur, Google Glasses nu sunt, deocamdată, concepuţi pentru a fi implantaţi în ochii noştri, dar avem acces la un dispozitiv care imită capacitatea retinei Terminatorului. În plus, există date despre lentilele de contact care pot proiecta imagini pe retina purtătorului, dar ele nu au stârnit o atenţie prea mare. Nu încă. 

„Total Recall/ Memorie programată“ şi scanerul 

image

FOTO fearnet.com 

Filmul a pictat un viitor foarte diferit de cum arată lumea astăzi, dar viitorul prezentat era cel al anului 2084, deci este posibil ca multe dintre predicţii să se adeverească. Un lucru însă este deja printre noi: aparatul care îţi scanează corpul în întregime pe aeroport. Este interesant cum un film, lansat cu 13 ani înainte de atentatele din septembrie 2001, a prezis cu atâta acurateţe dezvoltarea acestei caracteristici a securităţii moderne. 

„Predator“ şi ceasul Samsung Galaxy

image

FOTO fearnet.com 

Calculatorul de la încheietura mâinii, chiar dacă nu este identic cu ceasul de mână Samsung Galaxy şi „rudele“ lui, se aseamănă cu acesta în multe feluri, ambele fiind dispozitive pe care omul le poartă în jurul încheieturii mâini. 

„Back to the Future II/ Înapoi în viitor“ şi Skype

image

FOTO fearnet.com 

Deşi apelurile video au fost descrise în SF-uri de zeci de ani, „Back to the Future II“ a prezis videoconferinţa cu mult înainte ca aceasta să pară măcar realizabilă. Filmul a fost lansat în 1989, cam în aceeaşi perioadă cu naşterea videofonului, a cărui calitate a fost atât de proastă încât nimeni nu l-a cumpărat. Abia în 2003, când a fost introdus Skype-ul, tehnologia a fost simplificată în mod corespunzător pentru consumul de masă. 

„The Day the Earth Stood Still“ şi laserul 

image

FOTO fearnet.com 

Acest prototip SF timpuriu a prezentat un laser preistoric cu trei ani înainte ca primul laser să fie inventat. Se întâmpla în 1954, când primul dispozitiv ce semăna cu un laser a fost prezentat publicului. Se numea MASER – Microwave Amplification by Stimulated Emission of Radiation. 

„Looker/ Priviri ucigaşe“ 

image

FOTO fearnet.com 

Filmul din 1981, adaptat şi regizat de Michael Crichton („Jurassic Park“), a făcut câteva afirmaţii interesante despre imaginile generate de calculator, dar şi despre mesaje subliminale din publicitate – ambele fiind ingrediente obişnuite ale reclamelor de la televizor. Filmul nu a prezentat corect toate detaliile fine (tehnica imaginilor generate de calculator nu este folosită doar de către corporaţiile malefice, iar reclamele subliminale de astăzi sunt mai puţin răuvoitoare decât cele din film), dar premisa de bază este aceeaşi. 

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite