Festivalul Kinodiseea 2015: lista celor mai bune filme pentru copii ce pot fi văzute în premieră la Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine din filmul de animaţie „Song of the Sea“ care va deschide ediţia din acest an a Festivalului Kinodiseea
Imagine din filmul de animaţie „Song of the Sea“ care va deschide ediţia din acest an a Festivalului Kinodiseea

Cea de-a şaptea ediţie a Festivalului Internaţional de Film pentru Copii Kinodiseea se va desfăşura în perioada 13-18 noiembrie. Vă prezentăm o listă a celor mai bune filme pentru publicul tânăr, producţii care s-au întors cu trofee şi menţiuni speciale de la Cannes, Berlinale şi Toronto IFF şi pot fi vizionate pentru prima dată în România.

Festivalul Kinodiseea va avea loc între 13 şi 18 noiembrie la Cinema Studio, Cinema Pro, Cinema Elvire Popesco, Cinema Eforie şi Cinema Union şi va aduce pe marile ecrane peste o sută de premiere naţionale, 29 de filme de lungmetraj şi animaţie şi 80 de scurtmetraje. 

În cadrul Kinodiseea, pe lângă 12 filme premiate la marile festivaluri de film din lume, vor fi proiectate alte 17 super producţii de lungmetraj şi animaţie, care vor concura pentru Premiul Publicului.

Biletele şi abonamentele pentru Kinodiseea au fost puse în vânzare pe Eventbook.ro (bilet adult – 10, bilet copil – 7 lei, abonament valabil pentru patru persoane – 150 de lei şi abonament valabil pentru o persoană – 50 lei).

Festivalul Kinodiseea va debuta pe 13 noiembrie la Cinema Studio din Bucureşti, de la ora 19.00, cu premiera românească a lungmetrajului de animaţie „Cântecul Mării/ Song of the Sea“, nominalizat la Premiile Oscar 2015 şila European Film Awards 2015 la categoria Cel mai bun lungmetraj european de animaţie. Tomm Moore, regizorul nominalizat şi în 2009 la Premiile Oscar pentru animaţia „The Secret of Kells“, revine cu o poveste inspirată de creaturile mitice din folclorul irlandez numite selkies – oamenii care devin foci atunci când intră în mare.

Pe lista scurtă din Competiţie şi în cursa pentru Trofeul Kinodiseea se mai regăseşte „Curcubeul/Rainbow“ (r. Nagesh Kukunoor, India) câştigătorul Grand Prix of the Generation Kplus International Jury şi Crystal Bear la Berlinale 2015. Din Norvegia soseşte în premieră la Kinodiseea filmul „Kick It!“ (r. Katarina Launing), distins cu Menţiune specială la Toronto IFF şi câştigătorul categoriei Cel mai bun film la Chicago ICFF.  

Pentru Trofeul Kinodiseea va concura şi „T.I.M. The Incredible Machine / Tim, Robotul Incredibil“ (r. Rolf Van Eijk, proiecţii în prezenţa regizorului), recompensat la categoria Cel mai bun film de lungmetraj pentru copii în competiţia Toronto International Film Festival. Tibor are un singur prieten, pe lume şi anume robotul său de casă învechit T.I.M., alături de care pleacă să îl găsească pe legendarul creator de roboţi Hector Sammler, despre care se zvoneşte că ar locui în Nordul îndepărtat, lângă un far antic.

Filmele din Panorama şi Retrospectivă, titluri de lungmetraj în afara competiţiei, vor concura pentru Premiul Publicului Kinodiseea. Printre highlighturile acestei ediţii se numără lungmetrajul „My Skinny Sister“ (2015, r. Sanna Lenken, premieră naţională) care a luat Ursul de Cristal pentru Cel mai bun film (Generation Kplus) la Berlinale 2015 şi premiul publicului pentru Cel mai bun film scandinav - Goteborg 2015 -, iar de la creatorii filmului nominalizat la Oscar „A Cat in Paris“, ajunge în premieră în România filmul de animaţie „Phantom Boy“ (cu vocile lui Audrey Tautou şi Jean-Pierre Marielle).

   

În cadrul Retrospectivei publicul va revedea filme de animaţie de succes precum „The Secret of Kells“ (r. Tomm Moore, cu vocea inconfundabilă a lui Brendan Gleeson), nominalizat la Oscar în 2009 pentru Cel mai bun film animat, recompensat cu Premiul Publicului la Annecy IAFF, aflat în competiţie la Premiile Academiei Europene de Film şi controversatul „Kirikou and The Sorceress“, câştigătorul premiului pentru Cel mai bun film de animaţie la Annecy IAFF (1999), laureat al Premiului Cinekid Film.

   

Programul celei de-a şaptea ediţii propune publicului şi o serie de sesiuni Q&A cu realizatorii şi actorii din filme, masterclass-uri susţinute de regizori dedicate studenţilor din cadrul Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematrografică „I.L. Caragiale“ (UNATC), seminarii de media literacy – educaţie audiovizuală dedicate profesioniştilor din domeniu, dar şi publicului larg şi părinţilor şi workshop-uri de creare soundtrack şi sunet de film, organizate în parteneriat cu Institutul Francez din Bucureşti. 

Biletele pot fi achiziţionate atât în ziua proiecţiei de la casieriile cinematografelor în care va avea loc Kinodiseea, între 13 şi 18 noiembrie: Cinema Studio, CinemaPRO, Cinema Eforie şi Cinema Union, cât şi în avans, pe Eventbook.ro. Programul complet al festivalului este disponibil pe www.kinodiseea.ro.

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite