După 20 de ani, viaţa rămâne o cutie cu bomboane de ciocolată: De ce au iubit şi au urât americanii „Forrest Gump“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tom Hanks, în rolul lui Forrest Gump din filmul cu acelaşi nume FOTO cbsnews
Tom Hanks, în rolul lui Forrest Gump din filmul cu acelaşi nume FOTO cbsnews

Douăzeci de ani mai târziu, viaţa încă este asemeni unei cutii cu bomboane de ciocolată. „Forrest Gump“ a fost lansat pe 6 iulie 1994, iar Tom Hanks a jucat rolul principal: un bărbat înzestrat cu naivitatea unui copil şi cu o înclinaţie de a se poticni în istorie. Jurnalistul Brandon Griggs, de la CNN, a analizat de ce au iubit şi de ce au urât americanii acest film.

„Forrest Gump“ este o călătorie emoţionantă şi epică prin evenimentele definitorii ale sfârşitului secolului al XX-lea văzute prin ochii unui om simplu, dar onorabil, a cărui viaţă este o mărturie a valorilor din oraşele mici americane, scrie CNN. 

În vârtejul unor evenimente tulburi pentru Statele Unite ale Americii, povestea pare uşor supraevaluată, manipulatoare şi sugerează că un naiv poate deveni un om de afaceri împlinit, soţ şi tată dintr-o pură întâmplare. Povestea începe cu o pană căzând la piciorul lui Forrest. Forrest o ia şi o pune în geanta sa. Aşezat pe o bancă, aşteptând autobuzul, Forrest, pe parcursul filmului, îşi povesteşte viaţa care este aidoma penei luate de vânt. 

„Un amestec de sentimente siropoase“

„Forrest Gump“ a avut premiera pe marile ecrane în urmă cu 20 de ani şi a reuşit să traducă în victorii şase dintre cele şapte nominalizări la Oscar, inclusiv la categoria Cel mai bun film. A avut încasări la box office de 677 de milioane de dolari, fiind catalogat de mulţi critici ca fiind o peliculă clasică plină de replici care îţi rămân întipărite în minte. Una dintre ele ar fi: „Viaţa e ca o cutie de ciocolată.. nu ştii niciodată cu ce te alegi.“ 

Cred că filmul poate fi «citit» în diferite moduri. Pe de o parte, poate să fie înţeles drept o celebrare a bunătăţii şi inocenţei americanilor. Pe de altă parte, poate să fie văzut drept o critică a naivităţii poporului american   Sam Wineburg, profesor de istorie

Cu toate acestea, o parte din cinefili şi mulţi critici l-au urât. Pentru ei „Forrest Gump“ a fost un simplu amestec de sentimente „siropoase“ şi zboruri ridicole de fantezie, scrie CNN. „Oda regizorului Robert Zemeckis dedicată Americii secolului al XX-lea este încă una dintre cele mai bine definite linii ale nisipului cinematografiei. O parte a publicului o vede ca fiind o melodramă artificială, în timp ce cealaltă parte o vede ca pe o cutie cu bomboane de ciocolată“, scria, la un deceniu de la lansarea filmului, publicaţia „Entertainment Weekly“. 

   

image

20 de ani mai târziu, filmul rămâne o piatră de temelie a culturii americane. În timp ce alte filme de Oscar ale anilor '90 au căzut în uitare, „Forrest Gump“ rămâne la fel de actual şi este destul de greu să găseşti o persoană care să nu aibă o opinie despre film. 

„Cred că filmul poate fi «citit» în diferite moduri. Pe de o parte, poate să fie înţeles drept o celebrare a bunătăţii şi inocenţei americanilor. Pe de altă parte, poate să fie văzut drept o critică a naivităţii poporului american“, este de părere Sam Wineburg, profesor de istorie la Universitatea Stanford şi autor al unor lucrări cu privire la influenţa filmului. 

„Forrest Gump“, lipsit de nuanţe de gri

Forrest, jucat de Tom Hanks, este simbolul decenţei, un om cu frica lui Dumnezeu. În ciuda unui IQ de 75 de puncte şi fără niciun fel de interes în mişcările contra culturii anilor 1960, Forrest atinge faima şi succesul financiar. În acelaşi timp, iubita din copilărie a acestuia, Jenny Curran, se alătură mişcării hippie şi anti-război, intră în gruparea Black Panthers, devine dependentă de cocaină şi moare ca urmare a unei boli nespecificate. 

Manipulează incredibil de mult într-un mod destul de periculos, anume printr-un liberalism superficial. Ascunde conservatorismul politic în spatele chipului unui protagonist al cărui sentimet eroic este total inconştient   Hunter Vaughan, profesor de teorie a filmului 

În lumina acestor evenimente, nu e de mirare că foarte mulţi conservatori au „îmbrăţişat“ atitudinea filmului şi au aprobat-o. În 2009, National Review l-a clasat pe locul patru în topul celor mai bune 25 de filme conservatoare din ultimii 25 de ani. „Filmul pare a promova o poziţie politică foarte conservatoare şi convenţională. Chiar dacă Forrest şi Jenny experimentează multe dintre evenimentele istorice ale celei mai notabile epoci americane, stilul de viaţă anti-conformist prezentat de Jenny este portretizat într-un mod neatrăgător“, arată Daniel Herbert, profesor de cultură mass-media la Universitatea din Michigan. 

   

„Forrest Gump“ îşi poartă emoţiile la suprafaţă, în special atunci când trei personaje importante mor. În cazul unor spectatori, acest lucru a funcţionat, dar alţii au privit acest aspect ca fiind o simplă vânzare de sentimente ieftine, sugerându-le privitorilor cum să se comporte în astfel de situaţii. „Acest film este atât de încurajator încât mi-au îngheţat oasele. Nu există traverse morale, nicio răsuflare de nelinişte sau de îndoială în ceea ce priveşte imaginea lui Gump“, scrie Anthony Lane pentru „The New Yorker“. 

Este un film amuzant, un film dulce şi distractiv. Dar este un film înşelător, care manipulează şi, la fel ca majoritatea peliculelor recompensate cu Oscar, un film conservator   Hunter Vaughan, profesor de teorie a filmului 

O altă parte a criticilor a considerat că producţia nu are nuanţă, subtilitate, nuanţe de gri care să tulbure opinia simplistă asupra lumii pe care o portretizează. „Manipulează incredibil de mult într-un mod destul de periculos, anume printr-un liberalism superficial. Ascunde conservatorismul politic în spatele chipului unui protagonist al cărui sentimet eroic este total inconştient“, crede Hunter Vaughan, profesor de teorie a filmului la Universitatea din Oakland. 

   

image

„Este un film amuzant, un film dulce şi distractiv. Dar este un film înşelător, care manipulează şi, la fel ca majoritatea peliculelor recompensate cu Oscar, un film conservator“, a mai adăugat Vaughan.

Acţiunea filmului „Forrest Gump“ se întinde pe aproximativ 30 de ani şi atinge mai multe capitole importante din istoria Statelor Unite ale Americii, inclusiv războiul din Vietnam, mişcarea anti-război din anii '60 şi scandalul Watergate. În timpul periplului, Forrest îl întâlneşte pe tânărul Elvis Presley şi trei lideri americani şi chiar pare să-l inspire pe John Lennon când îl întâlneşte în cadrul unui show de televiziune. 

Dar, mai presus de orice, „Forrest Gump“ amestecă drama, comedia, realiatatea şi fantezia. Scenele sale şi replicile sunt de neuitate pentru mulţi dintre noi: „Run, Forrest, run!“, „I gotta pee“, „Stupid is as stupid does“, „That boy sure is a runnin' fool!“, „I'm sorry I had to fight in the middle of your Black Panther party“, „There's pineapple shrimp, lemon shrimp, coconut shrimp, pepper shirmp...“.

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite