De la „Masacrul din Texas“ la „Tăcerea Mieilor“: poveştile reale din spatele filmelor de groază
0Cele mai cumplite crime ale lumii, cele mai sângeroase masacre şi temuţii „monştri“, majoritatea afectaţi de tulburări psihice şi deghizaţi în oameni de rând, au dat naştere unor capodopere cinematografice greu de egalat, precum „Texas Chainsaw Massacre“, un cult al genului horror, ce a împlinit 40 de ani anul acesta, „Psycho“ sau „Tăcerea Mieilor“. Inspirate din fapte adevărate, peliculele horror ascund poveşti cutremurător de reale.
Un criminal în serie cu o pasiune mai puţin obişnuită, care colecţiona măşti confecţionate din pielea victimelor sale, a făcut-o celebră pe actriţa Marilyn Burns, supranumită „regina urletelor“,-care a murit recent, la 65 de ani - odată cu debutul clasicului horror „Texax Chainsaw Massacre“.
Ted Bundy, Ed Gein şi – oricât de bizar ar părea – un rechin uriaş, capturat de un pescar, sunt persoane sau întâmplări reale care au cutremurat visele spectatorilor şi au adus bani frumoşi în buzunarele producătorilor de la Hollywood.
Site-ul monstermovievews.com a alcătuit o listă cu cele mai celebre filme de groază, bazate pe întâmplări reale.
„Masacrul din Texas/Texas Chainsaw Massacre“ (1974)
Actriţa Marilyn Burns în filmul „Texas Chainsaw Massacre“ FOTO cinemagia.ro
Supranumită „regina urletelor“, Marilyn Burns, protagonista din filmul de groază, bazat de fapte reale, „Texas Chainsaw Massacre“, a murit recent, la 65 de ani, în locuinţa sa din Texas. Actriţa a dat lovitura la Hollywood cu rolul tinerei Sally Hardesty din clasicul horror lansat în 1974.
Deşi intriga filmului este pură ficţiune, personajul Leatherface, din „Taxas Chainsaw Massacre“, este inspirat dintr-o persoană reală – un criminal în serie, care, după ce a fost arestat, a oripilat şi a şocat autorităţile cu ciudata şi impresionanta sa colecţie de măşti confecţionate din piele umană.
„Fălci/Jaws“ (1975)
Una dintre cele mai puternice imagini din filmul „Jaws/ Fălci“ FOTO cinemagia.ro
Unul dintre cele mai cunoscute filme de groază, iubite deopotrivă de ce mai curajoşi dintre copii şi de adulţi, „Fălci/Jaws“ se bazează pe romanul omolog al scriitorului american Peter Benchley. Inspiraţia autorului, a cărui carte a fost ecranizată de maestrul Steven Spielberg, a fost povestea unui pescar din Long Island, care, în 1964, a prins un uriaş rechin alb.
„Exorcistul/The Exorcist“ (1973)
Imagine din „Exorcistul“ FOTO cinemagia.ro
Exorcismul, o parte atât de întunecată a credinţei creştine, a fost subiectul a numeroase pelicule realizate de-a lungul timpului, însă „Exorcistul“, regizat de Williasm Friedkin, a rămas în istorie drept un film horror de referinţă. Lungmetrajul care furat somnul celor slabi de înger, se bazează pe povestea reală a lui Roland Doe (un nume fictiv - n.r.) despre care se crede că ar fi fost posedat de diavol. În 1994, Doe este adus la o biserică catolică, unde preoţii încearcă să-l scoată pe „necurat“ din el, prin clasica slujba de exorcizare.
Cu toate acestea, psihologii sunt de părere că aceste crize, care se manifesta la oamenii consideraţi a fi posedaţi de diavol, sunt de regulă, episoade tipice de schizofrenie sau alte afecţiuni psihice similare.
„Psycho“ (1960)
Actriţa Janet Leigh în rolul personajului Marion Crane din „Psycho“ FOTO cinemagia.ro
Numele cu Alfred Hitchcock este sinonim cu filmele horror şi strâns legat de pelicula „Psycho“, capodopera cinmatografică din cauza căreia unii nu mai pot face duş cu perdeaua trasă. Este bine cunoscut faptul că filmul se bazează pe romanul cu acelaşi nume scris de Robert Bloch, din 1959, care spune povestea unui criminal în serie, din Wisconsins (SUA), pe nume Ed Gein.
„Tăcerea Mieilor/The Silence of the Lambs“ (1991)
Sir Anthony Hopkins în rolul personajului Hannibal Lecter din „Tăcerea Mielor/ The Silence of the Lambs“ FOTO cinemagia.ro
Criminalul în serie Ed Gein, care îşi jupuia victimele, a fost sursă de inspiraţie nu numai pentru romanul pe care se bazează clasicul film „Psycho“, ci şi pentru scriitorul cărţii „The Silence of The Lambs“, ecranizată, în 1991, de Johnathan Demme. De asemenea, faptele îngrozitoare din „Tăcerea Mieilor“ au fost inspirate din crimele oribile comise de celebrul asasinTed Bundy. Relaţia acestuia cu profesorul şi psihologul criminalist Robert Keppel a fost transpusă pe marile ecrane sub forma ciudatei conexiunii dintre Clarice Starling şi doctorul criminal Hannibal Lecter.
„Coşmarul de pe Elm Street/A Nightmare on Elm Street“ (1984)
Scenă din filmul „Coşmarul de pe Elm Street/ A Nightmare on Elm Street“ FOTO cinemagia.ro
Povestea de groază a unei generaţii, „Coşmarul de pe Elm Street/A Nightmare on Elm Street“ a „bântuit“ visele adolescenţilor de pretutindeni, iar numeroasele readaptări continuă să bântuie nopţile minţilor neantrenate în cultul horror. Povestea din film este fictivă, însă regizorul şi scriitorul Wes Craven susţine că scenariul este inspirat, într-o oarecare măsură, de un grup de imigranţi din Cambodgia, care au murit în urma coşmarurilor ce nu le dădeau pace. Povestea cambodgienilor a fost publicată în „LA Times“ şi citită de Wes Craven, care, ulterior, a creat „Coşmarul de pe Elm Street“.