Cele mai mari greşeli din cele mai mari filme hollywoodiene: erori care au rămas în istoria cinematografiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Russell Crowe, în rolul gladiatorului Maximus FOTO Studio Produzent
Russell Crowe, în rolul gladiatorului Maximus FOTO Studio Produzent

Unele dintre cele mai apreciate filme din istoria cinematografică, care au avut bugete de producţie uriaşe şi un succes comercial pe măsură, au şi o mulţime de greşeli şi inexactităţi.

Fie că apar în cadru membri ai echipei de filmare sau obiecte care nu corespund vremii în care se desfăşoară acţiunea, fie că decorul capătă un aspect diferit de la o secvenţă la alta, numeroase greşeli s-au strecurat în filmele produse la Hollywood. În majoritatea cazurilor, aceste erori trec neobservate de spectatori, dar nu şi de criticii de film, care taxează dur greşelile flagrante care au scăpat procesului de editare. 

De la „Ziua Independenţei“ la „Terminator“ sau „Inimă neînfricată“, toate fac parte din categoria filmelor de succes care au avut parte de greşeli de producţie. Iată o listă cu unele dintre cele mai evidente inexactităţi, întocmită de publicaţia „Rolling Stone“.

„North By Northwest/ La nord, prin nord-vest“ (1959)

Acest thriller de spionaj este considerat unul dintre cele mai bune realizate de Alfred Hitchcock, dar este, de asemenea, cunoscut pentru această gafă: un băieţel îşi acoperă urechile înainte ca împuşcăturile să înceapă în cafeneaua Mount Rushmore.  

„Commando“ (1985)

Filmul „Commando“ a fost un adevărat succes comercial prin care Arnold Schwarzenegger şi-a atras titulatura de erou de acţiune. Chiar şi aşa, lungmetrajul este presărat cu greşeli dintre cele mai diverse. Una dintre cele mai evidente este repararea, ca prin miracol, a maşinii distruse a colonelului John Matrix (Arnold Schwarzenegger), la puţin timp după ce vehiculul a fost avariat. Scenele se succed rapid, astfel că greşeală este observabilă.

„Jurassic Park“ (1993)

Filmul din 1993 a lui Steven Spielberg este presărat cu greşeli dintre cele mai diverse şi mai amuzante. De la uşa cu mâner şi pe stânga şi pe dreapta, la „prosopul magic“ şi la lipsa unor personaje în scene imediat următoare, toate fac parte din celebrul film.

Pulp Fiction“ (1994)

Quentin Tatantino este considerat un perfecţionist al operelor sale cinematografice, în care erorile nu prea îşi au locul, însă în celebrul film „Pulp Fiction“, regizorului i-a scăpat un detaliu. După ce Jules şi Vincent (John Travolta şi Samuel L. Jackson) trag o rafală de gloanţe asupra unui suspect, acestora li se întoarce serviciul. Însă, urmele de gloanţe apar înainte ca un alt personaj să tragă asupra lor. O asemenea greşeală fură din puterea scenei.

Braveheart/ Inimă neînfricată“ (1995)

Drama istorică în care Mel Gilson are rolul principal, al lui William Wallace, este înţesată de greşeli de editare, în care apar componenţi ai echipei de filmare sau arme de cauciuc. Una dintre cele mai deranjante greşeli este cea a apariţiei unei camionete albe, în timpul unei scene de luptă. În partea de jos, în stânga, o dubă de culoare albă stă neclintită, în timp ce scoţienii şi englezii se luptau pe viaţă şi pe moarte.

Independence Day/ Ziua Independenţei“ (1996)

În timp de David (Jeff Goldblum) se află în vizită la celebra Area 51, pentru a deplânge soarta omenirii şi a se împotrivi poluării, acesta dărâmă câteva obiecte în jur, printre care şi o ladă pe care scrie „Art Dept.“ (Departamentul de Artă - n.red.). Greşeala, deşi minoră şi aproape insesizabilă, a lăsat să se înţeleagă improvizaţia designerilor care se ocupau de platourile de filmare de a lăsa în urmă lucruri din recuzită.

„Gladiatorul (2000)

Romanii sunt responsabili de o mulţime de inovaţii tehnice, cum ar fi drumurile sau apeductele, dar nu şi de propulsia cu gaz. Această greşeală de producţie este vizibilă în cadrul filmului „Gladiatorul“, atunci când în timpul unei curse, unul dintre care se loveşte de perete şi se răstoarnă, timp în care o canistră de gaz este vizibilă.

„Terminator 3: Rise of the Machines/Supremaţia Roboţilor“ (2003)

Al treilea film al seriei „Terminator“, regizat de Jonathan Mostow şi lansat în 2003, este plin de erori. Una dintre cele mai notabile este schimbarea numărului de identificare de pe avionul cu care John Connor scapă în urma unei lupte.

Django Unchained/ Django dezlănţuit“ (2012)

Eroul din filmul lui Quentin Tatantino, ce are la bază o răzbunarea fantezistă, în anul 1858, poartă o pereche de ochelari de soare în mai multe scene ale peliculei. Ce-i drept ochelarii de soare au fost inventaţi în China secolului al 12-lea, dar, în Statele Unite ale Americii, au ajuns abia în 1929. Un detaliu minor, dar care contează în relevanţa poveştii.

django

„Piraţii din Caraibe/ Pirates of the Caribbean“

Franciza „Piraţii din Caraibe/ Pirates of the Caribbean“ este cunoscută pentru numeroasele greşeli, însă una dintre cele mai amuzante este o scenă în care Jack, interpretat de Johny Depp, este pe vas, în timp ce în fundal apare un personaj care cu siguranţă nu se încadrează în peisaj. Îmbrăcat lejer, cu un tricou, ochelari de soare şi pălărie, cel din spatele lui Jack nu pare să facă parte din echipajul său, potrivit procinema.ro.

image
Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite