Când violenţa din filmele hollywoodiene devine masacru în viaţa reală
0Un nou atac armat a îndoliat America la sfârşitul săptămânii trecute, când Elliot Rodger, un tânăr de 22 de ani, a împuşcat trei persoane, în campusul din Santa Barbara, şi a înjunghiat alte trei. Potrivit presei internaţionale, tânărul, care avea grave tulburări de personalitate, a fost influenţat de personajul din filmul „American Psycho“. Acesta nu este, însă, primul masacru inspirat de personaje celebre din producţiile hollywoodiene.
Personajul care l-a inspirat pe tânărul de 22 de ani, Patrick Bateman, interpretat de Christian Bale în „American Psycho“, este un bancher de succes de pe Wall Street, dar şi un carismatic criminal în serie cu probleme psihice. Acesta cucereşte femeile, întreţine relaţii sexuale cu ele, apoi le ucide. Cu toate că Elliot şi personajul interpretat de Bale au în comun dorinţa sexuală şi agresiunea faţă de femei, motivul din spatele furiei lui Rodger este tocmai lipsa partenerelor din viaţa sa.
Potrivit „Daily Mail“, faptul că tatăl său lucrează la pelicula „Jocurile Foamei“, ce conţine scene în care adolescenţi omoară alţi adolescenţi, se poate să fi influenţat ieşirea violentă a tânărului. O altă teorie susţine că succesul la Hollywood al tatălui său ar fi contribuit la dezvoltarea sentimentelor de neadaptare ale tânărului, care au condus ulterior la uciderea a şase persoane nevinovate.
Rogder pare a întruni toate caracteristicile ce alcătuiesc portretul criminalului clasic: bărbat, tânăr, izolat, cu inhibiţii sexuale şi tulburări psihice. În clipurile postate pe internet, acesta face mărturisiri terifinate precum: „M-aţi făcut să sufăr toată viaţa, iar acum o să vă fac eu să suferiţi, pe toţi.“
Conform specialiştilor, Elliot a pus toată suferinţa sa pe umerii celorlalţi, se simţea o victimă a umanităţii, iar în realitatea sa a ajuns să creadă că este îndreptăţit să atenteze la viaţa altor persoane, chiar dacă acestea nu au avut o legătură directă cu el, chiar erau străine.
Masacrul de la cinematograf, din Colorado
Cazul lui Elliot Rodger nu este singular: în 2012, James Holmes, un tânăr introvertit, retras şi obsedat de personajul Jocker din seria „Batman“ a omorât 12 persoane şi a rănit alte 50 într-un cinematograf din SUA, chiar la premiera filmului „The Dark Knight/Batman: Cavalerul Întunecat“.
Tânărul de 24 de ani, echipat cu vestă antiglonţ şi mască de gaze, a intrat în cinematograf, a aruncat fumigene, iar după ce a blocat oamenii în interiorul sălii a început să tragă cu o mitralieră şi un pistol.
Holmes era doctorand în neuroşţiinţe şi cu toate că a fost descris drept un „student foarte deştept“, avea tulburări psihice şi se credea Jockerul din saga „Batman“. El şi-ar fi vopsit părul în portocaliu pentru a semăna cât mai mult cu personajul său preferat, iar poliţiştii au descoperit că toată casa acestuia era înconjurată de o serie de bombe şi sisteme explozive. Holes a fost arestat în interiorul maşinii sale, din parcarea cinematografului, unde anchetatorii au descoperit o altă armă.
Heath Ledger a interpretat în 2008 rolul Cavarelului Întunecat din saga „Batman“ FOTO outnow.ch
Atacul de la liceul Columbine
În 1999, liceul Columbine a devenit locul uneia dintre cele mai celebre tragedii din SUA, deşi nu a fost cea mai dură. Eric Harris şi Dylan Klebod s-au sinucis după ce au omorât 12 elevi şi un profesor şi au rănit alte 21 de persoane. Întrucât ce doi aveau asupra lor două arme de nouă milimetri, două puşti de vânătoare, o mitralieră şi alte două puşti, atacul a dat startul dezbaterii asupra politicii de deţinere a armelor în Statele Unite.
În plus, tinerii au reuşit să-şi construiască 99 de dizpozitive incendiare artizanale pe care le-au pus în cantina din interiorul campusului Columbine. Acestea nu au explodat, ceea ce i-a determinat pe cei doi să intre înarmaţi în cantină şi să împuşte tot ce le iese în cale. Din cantină, au mutat atacul la bilbliotecă, iar apoi s-au sinucis.
În ziua atacului, Eric şi Dylan purtau pelerine lungi şi negre, asemănătoare celor din „Matrix“, ceea ce a dus la tot felul de speculaţii privind conexiunea dintre crimele comise de cei doi adolescenţi şi celebra franciză „Matrix“. Mai mult decât atât, tinerii erau fani declaraţi ai rockerului Marilyn Manson, cunoscut pentru versurile „întunecate“ ale pieselor sale, însă acesta a declarat că muzica lui nu are nicio legătura cu ce s-a întâmplat la liceul Columbine.
Scenele violente din „Matrix“ i-au influenţat pe cei doi adolescenţi americani FOTO outnow.ch
Masacrul de la Virginia Tech
Nu doar filmele americane sunt sursă de inspiraţie pentru cei ce ajung să recurgă la gesturi extreme. „Oldboy: Prizonier în libertate“, un film coreean, pare că l-a inspirat pe autorul masacrului de la Virginia Tech, din 2007. Cho-Seung Hui a ucis 32 de personae şi a rănit alte 17.
Pelicula „Oldboy: Prizonier în libertate“, a respectatului regizor Chan-woo Park, spune povestea unui bărbat care reuşeste să evadeze din închisoare după 15 ani şi doreşte răzbunare. Într-una dintre scene personajul principal omoară zeci de oameni cu ajutorul unui ciocan.
Cho Seung-Hui ar fi trimis postului de televiziune NBC News un plic cu 42 de fotografii cu el, îmbrăcat într-o vestă militară şi ţinând în mâini diferite arme. Una dintre imagini îl arată pe tânărul coreean ţinând un ciocan deasupra capului, într-o ipostază izbitor de asemănătoare cu posterul filmului „Oldboy:Prizonier în libertate“.
Conexiunea dintre incidentul din 2007 şi filmul coreean a fost remarcată de Paul Harris, profesor la Universitatea “Virginia Tech“, care a anunţat autorităţile. În acest masacru a murit şi profesorul israelian de origine română Liviu Librescu.
Posterul filmului „Oldboy: Prizonier în libertate“ FOTO outnow.ch
Două japoneze au fost atacate cu un fierăstrău
Weekendul trecut nu a fost unul sângeros doar în SUA, după atacul comis vineri seară de Elliot Rodger. Duminica trecută, două japoneze, membre ale grupului muzical AKB48, au fost rănite de un bărbat care le-a atacat cu un fierăstrău, la o întâlnire cu fanii care a avut loc în oraşul Takizawa, în Japonia. Potrivit presei nipone, membrele grupului dădeau mâna cu fanii când au un bărbat le-a atacat cu un fierăstrău de 50 de centimetri.
Grupul japonez de muzică pop AKB48 FOTO AFP
Masacrele comise în ultimii ani au făcut ca autorităţile americane să iniţieze o anchetă cu scopul de a determina dacă filmele de la Hollywood au, într-adevăr, un anumit grad de responsabilitate. În ciuda acestor lucruri, violenţa pare să asigure în continuare succesul multor pelicule la box office în SUA.
Potrivit unui studiu realizat de Ohio State University şi Annenberg Public Policy Center din cadrul Universităţii din Pennsylvania, violenţa din filmele americane a crescut, iar scenele de violenţă armată din peliculele nerecomandate copiilor sub 13 ani s-au triplat din anul 1985 şi până în prezent.