ANALIZĂ DiCaprio, înger şi demon la Oscar 2016. Cine sunt marii favoriţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Leonardo DiCaprio, Kate Winslet, Brie Larson şi Sylvester Stallone sunt marii favoriţi ai categoriilor de interpretare
Leonardo DiCaprio, Kate Winslet, Brie Larson şi Sylvester Stallone sunt marii favoriţi ai categoriilor de interpretare

Considerat de mulţi câştigătorul de drept al Oscarului şi suspectat de alţii că îl va primi doar pentru că a fost trecut cu vederea de prea multe ori, actorul american Leonardo DiCaprio este în centrul polemicilor.

Doar câteva ore ne mai despart de gala Premiilor Academiei Americane de Film, care se va desfăşura duminică, la Los Angeles, iar producţiile care s-au detaşat din pluton, cel puţin prin prisma nominalizărilor, sunt drama „The Revenant: Legenda lui Hugh Glass/ The Revenant“, care a primit 12 nominalizări, şi filmul de acţiune post apocaliptic „Mad Max: Fury Road/ Mad Max: Drumul furiei“, care urmează în topul nominalizărilor, cu zece menţiuni. Lista completă a nominalizărilor Oscar 2016.  

Totuşi, cea mai importantă categorie – Cel mai bun film – pare să nu aibă un favorit clar. Deşi s-a vorbit mult despre filmele nominalizate la Oscar, cu evidente partizanate şi preferinţe, dintre cele opt producţii, două stârnesc discuţii aprinse, însă oricare dintre celelalte ar putea oferi o surpriză.

Criticul de film Irina Margareta Nistor a dezvăluit pentru „Adevărul“ care sunt în opinia sa lungmetrajele şi actorii care au cele mai mari şanse să bifeze o victorie la cea de-a 88-a ediţia a ceremoniei. „Se va da bătălia între «The Revenant» şi «Spotlight», deşi eu am socotit că «Podul spionilor/ Bridge of Spies» e cel mai complex. Dar votează americanii, pe care subiectul nu-i preocupă la fel de mult ca pe noi“, a explicat criticul.

Oscar 2016: Care e păcatul lui DiCaprio

În schimb, în ceea ce priveşte titlul de Cel mai bun actor în rol principal, zarurile par să fie deja aruncate în favoarea lui Leonardo DiCaprio, pentru portretizarea vânătorului de blănuri Hugh Glass din „The Revenant“. Actorul american se luptă anul acesta cu Bryan Cranston, nominalizat pentru rolul unui scenarist din „Trumbo“, Matt Damon, astronautul rătăcit din aventura spaţială „Marţianul/ The Martian“, Michael Fassbender, în rolul vizionarului Steve Jobs, şi cu Eddie Redmayne, nominalizat pentru transformarea uluitoare în pictorul transsexual Lili Elbe din „Daneza/ The Danish Girl“.

„Leonardo a avut o partitură mult mai ofertantă, în sensul că poate demonstra multiplele sale faţete de actor solid, care n-are nevoie de cuvinte. Pe Bryan nu l-am văzut încă; Matt e plat, dar corect; Fassbender e altceva decât până acum, dar nu te ataşezi de personaj, pentru că nici nu se vrea, iar Redmayne a acceptat rolul pentru că asemenea ciudăţenii aduc premii. Au fost mult mai buni Tony Curtis şi Jack Lemmon în «Unora le place jazzul»“, este de părere Irina Margareta Nistor.


 
Victoria lui DiCaprio a prins însă contur odată ce a primit şi primul Glob de Aur din cariera sa, premiul ce reprezintă un bun indicator pentru Oscar. Există însă şi cei care-l contestă pe DiCaprio şi avansează ipoteza că va primi statueta doar pentru că membrii Academiei simt nevoia să se revanşeze pentru toate ediţiile în care a fost declarat marele perdant. Mai sunt şi cei care consideră că DiCaprio va primi statueta Oscar doar pentru că a îndurat prea multe pentru a duce la bun sfârşit rolul. Dovadă stă mărturia unuia dintre membrii cu drept de vot ai Academiei, care nu apreciază deloc interpretarea acestuia, spunând că eforturile lui DiCaprio pentru acest rol nu au fost atât de mari precum se vehiculează.

„Îl exclud din start pe Leonardo pentru că este o interpretare ridicolă. Campania derulată se bazează pe cât de greu i-a fost să facă filmul, nu? M-am săturat să aud asta. Pentru asta este plătit. Ce vreau să spun este că n-a fost «Nanook of the North» (n.r. – un documentar din 1922, filmat la Polul Nord), pentru numele lui Dumnezeu! Să fim serioşi. A câştigat milioane de dolari şi pot să pariez că au avut sistem de încălzire. Faptul că n-a câştigat niciodată? Este un bărbat tânăr, încă are timp. Îmi displace profund «The Revenant» – Este un film frumos făcut cu Road Runner (n.r.- personaj din desenele animate «Wile E. Coyote şi Road Runner», o pasăre care aleargă în mare viteză, fiind urmărită de un coiot), în sensul în care Leonardo DiCaprio tot cade şi se ridică. Cui îi pasă? Mie nu“, a declarat votantul, sub protecţia anonimatului, pentru publicaţia „The Hollywood Reporter“.

Pe de altă parte, criticul român este de părere că DiCaprio merită din plin să-i fie recunoscute meritele pentru interpretarea lui Hugh Glass, chiar dacă a mai avut şi alte roluri de Oscar: „În «The Revenant» mi s-a părut subtil şi a făcut faţă unui rol mult mai complex decât în «Lupul de pe Wall Street». Dar ar fi meritat Oscarul şi pentru «Shutter Island», «Inception» şi mai ales pentru rolul din «Prinde-mă dacă poţi» şi «J. Edgar». Păcatul lui e că e bărbat prea bine şi stârneşte invidii.“

Oscar 2016: Brie Larson, câştigătoarea, dar Cate Blanchett e cea mai bună

În ceea ce priveşte Cea mai bună actriţă în rol principal, balanţa pare să încline în favoarea tinerei Brie Larson, pentru portretizarea unei mame sechestrate alături de fiul ei, din „Room“. Irina Margareta Nistor crede că personajul interpretat de Brie Larson este înduioşător, însă preferata ei rămâne Cate Blanchett, pentru rolul unei lesbiene din drama „Carol“. „E formidabilă, dar deja a luat Oscarul anul trecut, iar subiectul filmului este delicat încă şi la Hollywood. În absolut toate filmele, însă, ea este cea mai bună. E o prezenţă, o vedetă, un star“, consideră Irina. 

Rivalele actriţei Brie Larson sunt şi Saoirse Ronan, care joacă rolul unei imigrante irlandeze în „Brooklyn“, Jennifer Lawrence, care este casnica ce a inventat tot soiul de aparate care uşurează munca domestică, din „Joy“, şi Charlotte Rampling, pentru rolul din „45 Years“.
 
Despre acestea, Irina Margareta Nistor a declarat: „Saoirse e mai bună decât Lawrence, dar n-are aceeaşi anvergură, iar Charlotte Rampling e minunată de un festival europen (de asta a şi luat Ursul la Berlinală anul trecut), dar nu cred că e genul votanţilor.ׅ“

Oscar 2016: Sylvester Stallone, premiat din pură nostalgie

„Ţin din toate puterile cu Mark Rylance – BAFTA mi-a mers la inimă! –, rusul din «Podul spionilor». Christian Bale se vrea Matthew McConaughey; Tom Hardy are multe fane, dar nu-i mai bun ca Rylance; Ruffalo a fost mai strălucit în altele («The Kids are OK»), iar Stallone s-a mirat şi el când a câştigat Globul de Aur, e nostalgie pură, e o legendă, dar nu neapărat un actor de talie mare“, a comentat Irina Margareta Nistor nominalizările pentru Cel mai bun actor în rol secundar.

Trecând la categoria Cea mai bună actriţă în rol secundar, criticul ezită între Jennifer Jason Leigh, despre care spune că are şanse mari pentru rolul din „Cei 8 odioşi/ The Hateful Eight“, şi Kate Winslet, din „Steve Jobs“, pe care o descrie ca fiind „extraordinară şi cu nişte progrese în carieră chiar mai spectaculoase decât ale lui Leo, cu care a început aventura «Titanicului»“.

Irina Margareta Nistor consideră că Rooney Mara, din „Carol“, ca şi la Cannes, e supra-evaluată, în timp ce Rachel McAdams şi Alicia Vikander, din „Spotlight“, respectiv „The Danish Girl“, „aproape că nici nu se văd de cei care le eclipsează în scenarii, chiar sunt secundare, dar în alt sens.“

Oscar 2016: Inarritu, cu zece clase peste ceilalţi regizori

La capitolul regie, criticul subliniază că mexicanul Alejandro González Iñárritu e cu zece clase peste ceilalţi nominalizaţi: „Tom McCarthy («Spotlight») a făcut un perfect film TV; Lenny Abrahamson («Room») – cu răpiri şi ostateci am tot văzut; George Miller («Max Max: The Fury Road») e teribilist şi mai ales pentru cei tineri (care nu-s majoritari la vot), iar lui Adam McKay («The Big Short») cred că şi lui i-a fost greu să-şi urmărească propriul film, cu personaje cât pentru un serial pe termen lung şi cu explicaţii finanţiste greu de urmărit.“

„Ar mai fi filmul într-o limbă străină, unde ţinem cu «Fiul lui Saul», în care joacă al nostru Levente Molnar. Dar şi anul trecut a luat o peliculă cu subiect pe aproape şi tot din est, «Ida», din Polonia, însă a fost foarte lăudat şi acum, după atâtea luni, la Berlinală de Fraţii Coen! Are deci susţinători de marcă. Iar «Mustang» e mult mai uman şi mai actual, plus că se întâmplă în Turcia şi regizor e o tânără. «Theeb» (pe care nu l-am văzut) are o publiciate agresivă, care ar putea prinde“, a mai dezvăluit Irina Margareta Nistor.

Oscar 2016: DiCaprio, „croit“ pentru Oscar

Un sondaj comandat de reprezentanţii celebrului cinematograf ODEON din Londra arată că un sfert din britanici îşi doresc ca Leonardo DiCaprio să fie desemnat cel mai bun actor. De asemenea, un studiu privind câştigătorii ultimelor zece ediţii dezvăluie că şansele sunt în favoarea actorului american, învingătorul având următoarele semnalmente: în jurul vârstei de 40 de ani, a debutat în urmă cu 23 de ani şi are 32 de filme în palmares (Leo are 41 de ani, joacă de mai bine de 25 de ani şi a apărut în 37 de filme). Mai mult decât atât, reprezentanţii celebrului cinematograf londonez Odeon, din Leicester Square, au găsit un mod original prin care să-şi arate sprijinul pentru Leonardo DiCaprio: şi-a schimbat temporar numele în LEOdeon şi a pus în faţa intrării replici uriaşe ale statuetelor aurite.

Reprezentanţii celebrului Teatru Odeon din Londra îşi arată susţinerea pentru DiCaprio într-un mod inedit FOTO Twitter

eurovision 2016
eurovision 2016
oscar 2016
oscar 2016
Filme



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite