Un membru al grupului Sugarhill Gang, care a lansat primul cântec rap din istorie, a murit la vârsta de 57 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Big Bank Hank, unul dintre membrii trioului Sugarhill Gang, al cărui single „Rapper’s delight“, lansat în 1979, este considerat primul cântec rap din istorie, a murit marţi, din cauza unui cancer, la vârsta de 57 de ani.

Născut în cartierul Bronx din New York, Big Bank - al cărui nume real a fost Henry Jackson - a murit în spitalul din Englewood, în statul New Jersey, a precizat purtătorul de cuvânt al grupului Sugarhill Gang.

„Suntem întristaţi de vestea despre moartea fratelui nostru. Odihneşte-te în pace, Big Bank“, au declarat Wonder Mike şi Master Gee, ceilalţi doi membri ai grupului.

Muzica rap s-a născut în anii 1970 în Bronx, iar „Rapper’s delight“, lansat de Sugarhill Gang, este primul cântec din acest gen muzical care a intrat, în 1980, în Topul 40 al celor mai bune piese americane.

Structura acelui cântec, în care unul dintre rapperi se laudă cu reuşitele sale, pe un ritm muzical dominat de bas împrumutat dintr-un alt cântec, „Good times“, lansat de grupul Chic, a stat apoi la baza majorităţii pieselor hip-hop din deceniile care au urmat.

În acel cântec, Big Bank Hank spune: „Am mai multe haine decât Mohamed Ali/Şi mă îmbrac atât de sălbatic/Am gărzi de corp, am două maşini mari/Nu o duc rău deloc“.

Cântecul, a cărui versiune pe album durează aproape 15 minute, începe cu o serie de cuvinte care au rămas întipărite în memoria multor ascultători care, în epocă, nu cunoşteau muzica rap: „I said a hip hop/the hippie, the hippie/The hip, hip a hop/And you don’t stop“.

Chitaristul grupului Chic, Nile Rodgers, a iniţiat un proces după ce a ascultat „Rapper’s delight“, pentru ca grupului său disco să îi fie recunoscută paternitatea piesei şi ca acesta să obţină bani din drepturile de autor, premisele viitoarelor litigii pe care industria hip-hop le-a cunoscut apoi vreme de mulţi ani.

Big Bank Hank lucra ca paznic la un club de noapte şi bucătar-pizzar atunci când a fost reperat de Sylvia Robinson, o fostă cântăreaţă de R&B devenită producătoare, care încerca să alcătuiască un grup rap, pe care l-a denumit în onoarea cartierului Sugar Hill din Harlem.

Vedete



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite