Procesul lui Bill Cosby a fost anulat. Ce reacţii au avut vedetele şi victimele violurilor: „O victorie pentru el, o nedreptate pentru toate femeile“

Procesul lui Bill Cosby a fost anulat. Ce reacţii au avut vedetele şi victimele violurilor: „O victorie pentru el, o nedreptate pentru toate femeile“

Bill Cosby a scăpat pentru moment de procesul în care este acuzat de viol FOTO GettyImages/Guliver

Procesul lui Bill Cosby a fost anulat după ce nu s-a ajuns la un verdict în unanimitate, fapt care a stârnit un val de reacţii în rândurile vedetelor şi victimelor actorului.

Ştiri pe aceeaşi temă

50 de ore de deliberări, niciun rezultat 

Procesul actorului american Bill Cosby a fost anulat sâmbătă din cauză că juraţii nu au putut să stabilească un verdict în unanimitate pentru niciun cap de acuzare, după mai mult de 50 de ore de deliberări, potrivit AFP, citat de News.ro.

Este o victorie pentru actorul în vârstă de 79 de ani, acuzat de agresiune sexuală asupra Andreei Constand în 2004, chiar dacă ministerul public va avea posibilitatea de a cere un nou proces. Bill Cosby este acuzat că a agresat sexual, în 2004, o tânără admiratoare aflată sub influenţa medicamentelor şi a alcoolului, şi a fost judecat penal.

Actor îndrăgit pentru roluri din sitcomuri de succes ale anilor 1980, Cosby a fost acuzat în ultimii doi ani de 60 de femei - cele mai multe aspirante la titlul de actriţe sau fotomodele. Potrivit lor, actorul obişnuia să le hărţuiască şi să le abuzeze sexual după ce le droga sau le îmbăta.

Acest proces din Norristown, în apropierea oraşului Philadelphia, este singurul care a fost demarat, pentru că a trecut prea mult timp de când ar fi avut loc cea mai mare parte a abuzurilor raportate.

Cosby insistă că relaţiile erau consimţite, dar, dacă era condamnat, risca să îşi petreacă restul vieţii în închisoare, pentru că pedeapsa minimă era de 10 ani, şi ar fi trebuit să plătească o amendă de 25.000 de dolari. 

Ce reacţii au avut vedete şi victimele 

În faţa deciziei juraţilor, vedete şi acuzatorii lui Cosby nu au stat impasibili şi au reacţionat, notează „Huffington Post“. „Procesul lui Bill Cosby este mai mult decât Bill Cosby însuşi. Când femeile văd că dreptatea a fost servită, atunci frica şi trauma sunt alinate. Dar când nu se întâmplă asta...“, a scris Lena Dunham pe Twitter. „Dacă apărarea lui Cosby e adevărată, atunci el admite că şi-a înşelat nevasta de sute de ori prin folosirea de quaaludes. Asta recunoaşte!“, a scris şi Judd Apatow. „Pentru toţi cei care critică femeile care ţin totul confidenţial. De-asta se întâmplă! Pentru că sistemul justiţiar pur şi simplu le dezamăgeşte“, a scris Lisa Bloom. „O victorie pentru el, o nedreptate pentru toate femeile“, stă scris şi pe pagina de Twitter Women's March.

Andreea Constand a reacţionat la rândul ei, mulţumind procurorilor şi poliţiştilor care au lucrat la acest caz. „Suntem siguri că aceste proceduri au dat voce multor victime care se simţeau lipsite de putere şi reduse la tăcere“, specifică ea într-un comunicat dat presei americane.

„Societatea a dat greş în cazul Andreei, a greşit pentru noi toate. Suntem devastate, dar vom continua să luptăm“, a declarat şi Victoria Valentino, o altă victimă a lui Cosby. „Nu credea că vom dezvălui această cultură a violurilor“, a spus şi Linda Kirkpatrick, altă acuzatoare a actorului.

Cum opera Cosby 

Toate victimele lui Cosby au povestit în faţa anchetatorilor scenarii asemănătoare: femeile ar fi fost drogate şi apoi abuzate. Multe dintre ele povestesc că ar fi fost bolnave după ce au fost drogate. Toate vorbesc despre perioade despre care nu îşi amintesc nimic, trezindu-se apoi în patul actorului, vomitând şi fiind trimise acasă cu taxiul. De altfel, anchetatorii au notat, în urma descriilor victimelor, că actorul „are o imagine a unui prădător sexual metodic şi în serie, care şi-a folosit celebritatea pentru a exploata femeile“. „Am putea avea de-a face cu cel mai mare violator american în serie, reuşind să facă asta atât de mult timp pentru că se ascundea în spatele imaginii lui Cliff Huxtable, tatăl de familie afectuos şi amuzant, personaj principal al «Cosby Show»“, a declarat, pentru „New York Daily News“, Jewel Allison, un fost model care susţine că a fost violată de Cosby.

Kristina Ruehli, una dintre primele victimele ale lui Cosby, a dezvăluit cum la vârsta de 22 de ani a fost invitată de actor la o petrecere, acolo unde, odată ajunsă, s-a dovedit a fi singura persoană prezentă. Cosby s-a apropiat de ea cu un pahar de alcool, ca mai apoi tânăra să povestească cum „a leşinat complet“. În momentul în care şi-a revenit în simţiri, Kristina spune că actorul era lângă ea în pat, fără cămaşă pe el, obligând-o să întreţină relaţii sexuale. „Mă forţa să fac sex oral. Avea mâna pe capul meu. Şi-a scos penisul şi mi-a împins capul, îmi amintesc doar cum îi priveam părul de pe stomac. Şi părul de pe piept. Niciodată nu mai văzusem un bărbat de culoare dezbrăcat. Mi s-a făcut rău imediat, dar nu din cauza alcoolului. Am fugit la baie şi am vomitat. Când m-am întors nu mai era în cameră“, a dezvăluit aceasta.

Viaţa şi cariera lui Bill Cosby 

Născut pe 12 iulie 1937, în Philadelphia, William Henry Cosby Jr. şi-a câştigat uşor reputaţia de clovnul clasei şi s-a înrolat în Marină după terminarea celor 10 clase. A terminat liceul prin corespondenţă. A primit o bursă sportivă la Temple University şi a început să facă stand-up comedy. A apărut în mai multe spectacole de varietăţi, însă în 1965 s-a făcut remarcat în serialul „I Spy“.

În perioada 1984 - 1992, a jucat rolul ginecologului Cliff Huxtable, amuzant tată de familie, căsătorit cu o avocată în „The Cosby Show“. Serialul NBC a avut un succes incredibil, devenind cel mai popular show de televiziune din istorie, iar Cosby o figură majoră în cultura pop americană a celei de-a doua jumătăţi a secolului al XX-lea.

A scris numeroase cărţi şi a fost, timp de mai multe decenii membru în consiliul de administraţie al Universităţii Temple, până când a demisionat în 2014, după ce scandalul agresiunilor începuse.

Legat de acuzaţiile aduse, el a refuzat de fiecare dată să le comenteze, transmiţând mesaje doar prin avocaţii săi.

Soţia sa, Camille, cu care este căsătorit de 53 de ani, i-a fost alături. Cuplul are cinci copii. Fiul lor Ennis a fost împuşcat mortal în 1997, în California, pe când schimba un cauciuc. 

citeste totul despre: