Poveştile fascinante din spatele unora dintre cele mai cunoscute fotografii din lume FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imaginea în care Albert Einstein scoate limba este cel mai celebru portret al unui om de ştiinţă
Imaginea în care Albert Einstein scoate limba este cel mai celebru portret al unui om de ştiinţă

Se spune că o imagine valorează cât o mie de cuvinte, însă există şi fotografii de-a dreptul uimitoare, iar în spatele lor se ascund poveşti care merită spuse.

Există câteva fotografii care au rămas în istorie, dar puţini sunt cei care cunosc şi poveştile din spatele lor, care, în unele cazuri, sunt cel puţin la fel de memorabile ca imaginea în sine.

Albert Einstein cu limba scoasă

Albert Einstein este cel mai cunoscut om de ştiinţă al tuturor timpurilor, iar fotografia în care scoate limba este una emblematică. Imaginea a fost imortalizată de fotograful Arthur Sasse pe 14 martie 1951, când Einstein pleca de la petrecerea ţinută în onoarea sa în Princeton, New Jersey. Omul de ştiinţă tocmai împlinise 72 de ani. Lui Einstein i-a plăcut atât de mult fotografia încât a folosit-o pentru toate felicitările pe care le-a trimis ulterior, în cei patru ani care au mai trecut până la moartea lui, potrivit Bright Side

În anul 1953, în mijlocul cruciadei anti-comuniste a senatorului Joseph McCarthy, potrivit Historia.ro Einstein i-a dat copia fotografiei jurnalistului Howard K. Smith cu inscripţia tradusă din germană: „Îţi va plăcea acest gest pentru că este destinat întregii umanităţi. Un civil îşi permite să facă ceea ce un diplomat nu ar îndrăzni. Ascultătorul tău loial şi recunoscător, A Einstein.“

Imagine surprinsă cu doar câteva momente înainte ca Einstein să scoată limba FOTO Arthur Sasse

image

Sărutul de la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial

image

Alfred Eisenstaedt fotografia mulţimea din Times Square care sărbătorea încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial şi a reuşit să surprindă şi acest instantaneu care ulterior a făcut înconjurul lumii şi a devenit un simbol a acelei zile. Tânăra din imagine, Edith Shain, avea 28 de ani şi lucra ca asistentă. În acea zi, când a ieşit de la metrou, pur şi simplu a fost sărutată de un marinar pe care nu-l cunoştea. Identitatea femeii a fost dezvăluită mult mai târziu, deşi mai multe persoane, deopotrivă femei şi bărbaţi, au susţinut de-a lungul timpului că sunt protagoniştii celebrei poze. 

Fata afgană

image

În 1984, fotograful revistei National Geographic Steve McCurry a călătorit în Afgnistan pentru a surprinde imaginile Războiului Afgano-Sovietic. Într-una dintre taberele de refugiaţi, o fată de 12 ani i-a atras atenţia. Satul ei tocmai fusese mistuit de foc, iar majoritatea rudelor sale muriseră. Steve i-a făcut mai multe portrete, însă a realizat cât de puternice sunt abia când a ajuns acasă, imagine fiind aleasă pentru coperta celebrei publicaţii. În 2002, fata a fost identificată drept Sharbat Gula şi până atunci nu-şi văzuse niciodată portretul.

Dali

image

Această fotografie, care astăzi poate fi creată cu uşurinţă în Photoshop, a necesitat aproximativ şase ore, în 1948. Fotograful Philippe Halsman a fost un prieten foarte bun al pictorului Salvador Dali şi l-a ajutat să realizeze această mică nebunie. Şevaletul a fost suspendat de tavan, scaunul era ţinut în aer de un asistent, Dali a sărit, pisicile au fost aruncate, la fel şi apa – aceste lucruri s-au repetat de 28 de ori.

„Rochia-zburătoare“ a actriţei Marilyn Monroe

image

Imaginile din „The Seven Year Itch“ sunt cunoscute chiar şi de cei care nu au văzut filmul. Fără îndoială cea mai faimoasă este cea cu „rochia-zburătoare“ a frumoasei Marilyn Monroe. Pentru acest cadru însă actriţa s-a chinuit mult şi a tras nenumărate duble, mai ales că soţul ei, Joe DiMaggio, a supravegheat-o neîncetat şi a făcut o criză de gelozie nefiind de acord ca Monroe să-şi expună corpul. La scurt timp cei doi s-au despărţit.

Doctorul şi pacientul

image

Desemnată de National Geographic cea mai bună imagine a anului 1987, fotografia îl înfăţişează pe doctorul polonez Zbigniew Religa verificând semnele vitale ale pacientului său, la sfârşitul unui transplant de inimă, procedură ce a durat 23 de ore şi care părea aproape imposibil de realizat. Într-un colţ este surprinsă o colegă de-a doctorului dormind. Deşi medicul a murit între timp, inima pacientului său, Tadeusz Zitkevits, continuă să bată şi astăzi.

Pacientul, surprins în 2009, alături de emblematica fotografie FOTO National Geographic

image
Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite