O cântăreaţă de operă din SUA, scrisoare deschisă către Laura Bretan: „Sunt oameni care te încurajează, dar nu este ceea ce ar trebui să faci în acest moment“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Laura Bretan i-a dedicat bunicului victoria de la „Românii au talent“ FOTO Pro TV
Laura Bretan i-a dedicat bunicului victoria de la „Românii au talent“ FOTO Pro TV

Laura Bretan, copila de 13 ani care cântă operă, a câştigat „Românii au talent“ şi s-a calificat în semifinalele „America s Got Talent“, a ajuns în vizorul cântăreţilor de operă şi al specialiştilor străini, însă există şi mulţi care, fără a-i contesta talentul, consideră că vocea ei va avea de suferit pe termen lung.

Laura Bretan este câştigătoarea celui de-al şaselea sezon „Românii au talent“, iar la „America's Got Talent“ a fost trimisă direct în semifinale datorită vocii sale puternice şi neobişnuite deopotrivă. Filmarea momentului din show-ul american, în care Laura cântă celebra arie a lui Puccini, „Nessun Dorma“, a fost vizionată de peste zece milioane de persoane din întreaga lume. Iar în timp ce unii sunt încântaţi că muzica clasică se bucură, în sfârşit, de atenţie, alţii şi-au exprimat îngrijorarea în ceea ce priveşte tehnica Laurei şi alegerea repertoriului.

Cântăreaţa de operă şi profesoara de muzică clasică Heidi Moss din California a semnat o scrisoare deschisă adresată Laurei Bretan, atrăgându-i atenţia asupra faptului că ceea ce face este periculos, felicitând-o în acelaşi timp pentru curajul şi talentul de care a dat dovadă.

„Măiestria şi vocea ţi-ar putea fi deteriorate dacă vei continua în acest fel“

„Este clar că ai un har şi o pasiune, iar pentru a cânta în faţa unei audienţe atât de mari ai nevoie de mai mult curaj decât îşi poate imagina cineva. Nimeni nu înţelege acest lucru mai bine decât muzicienii clasici profesionişti care fac acest lucru în fiecare zi. În acest moment, te bucuri de celebritate, primeşti complimente şi oportunităţi pe care orice fată de 13 ani le-ar invidia. Sunt oamenii în jurul tău, inclusiv membrii juriului America's Got Talent, care te promovează şi te încurajează să mergi în această direcţie. Motivele lor pot fi sincere şi bine intenţionate, dar ascultă un profesor şi o cântăreaţa de operă: nu este ceea ce ar trebui să faci în acest moment. Iar viitorul ţi-ar putea deteriora măiestria şi vocea dacă vei continua în acest fel“, scrie Heidi Moss în scrisoarea publicată pe Facebook şi citată de site-ul classicfm.com.


De asemenea, aceasta este de părere că nici alegerea ariei lui Puccini nu a fost una inspirată, motivând că povestea din spatele ei nu este deloc potrivită pentru un copil de 13 ani.

Laura Bretan, adolescenta de 13 ani de la Românii au talent care a lăsat şi America got talent fără cuvinte. Juriul a trimis-o direct în semifinale

„Aspecte îngrijorătoare“ în vocea Laurei Bretan

Heidi Moss mai precizează că astfel de arii grele îi pot afecta grav corzile vocale şi se teme că faima de care are parte acum o va obliga pe româncă să cânte din ce în ce mai mult, fără a-şi proteja vocea: „Corpul tău este instrumentul tău şi este esenţial să-l înţelegi pentru a putea avea longevitate. Îţi place să cânţi atât de mult încât sunt sigură că îţi doreşti să-ţi poţi folosi vocea pentru mulţi ani de acum încolo. Şi meriţi acest lucru. Sunt aspecte pe care le-am sesizat în vocea ta care mă îngrijorează. Formarea clasică necesită mulţi ani de muncă, de aceea este periculos să forţezi un sunet care nu îţi aparţine cu adevărat. Corzile tale vocale sunt fragile, în special la această vârstă, şi trebuie să fie tratate cu blândeţe şi să fie întreţinute. În timp, iritarea de a cânta în acest fel poate provoca umflarea lor sau chiar lucruri mai rele, noduri. De asemenea, mă tem că faima te va forţa să cânţi chiar mai mult, timp de mai multe ore, uzându-ţi şi mai mult corzile.“

image

În final, Moss (foto dreapta) o asigură pe Laura că ar impresiona în continuare întreaga America şi cu un repertoriu adecvat şi dacă ar fi ghidată corespunzător în ceea ce priveşte tehnica vocală. „Nu sunt singura persoană care crede aceste lucruri: comunitatea mea de cântăreţi clasici şi profesori de voce şi-au exprimat îngrijorări similare. Suntem aici pentru tine. Foloseşte-ne. Această formă de artă are o istorie lungă. Din moment ce eşti în atenţia publicului şi ai făcut alegerea de a cânta această muzică în faţa maselor, ai şansa să educi America şi pe tine cu privire la canto şi muzica clasică. De fapt, este obligaţia ta“, şi-a încheiat artista scrisoarea.

Poate fi vorba de invidie?

Pe de altă parte, Claudia Fridlander, o profesoară de muzică din New York, a avut o abordare mai pozitivă într-un text publicat pe blogul personal şi care urmează să apară în revista „Classical Singer“.

„Bretan a revărsat un val de pasiune şi i-a permis să curgă prin vocea ei cu un curaj de neclintit şi dăruire. Dar vocea unui tânăr cântăreţ nu se poate compara cu cea pe care o va avea pe măsură ce se maturizează. Tânăra voce pur şi simplu nu s-a maturizat fiziologic până în punctul în care să fie capabilă să proiecteze un sunet echilibrat alături de o orchestră. Acesta este motivul pentru care interpretarea Laurei ridică astfel de preocupări pentru cântăreţii profesionişti de operă şi pentru profesorii de voce. Ea deţine atât o voce promiţătoare, cât şi instincte muzicale puternice, însă multe dintre sunetele pe care le produce sunt rezultatul unui efort şi a unor manipulări ale unui corp care nu este suficient de maturizat“, consideră Fridlander.

Totuşi, aceasta subliniază că şi invidia ar putea explica reacţiile negative ale lumii clasice la interpretarea Laurei, având în vedere că rareori publicul reacţionează cu un asemenea entuziasm la o arie de operă.

  

„Cred că este foarte interesant modul în care îmi pot folosi vocea, nu mi-a fost niciodată greu. Antrenorul meu mereu îmi spune că am o putere enormă în voce“, declara în anul 2014 copila pentru CBS. Întrebată fiind ce părere are despre reacţiile celor care o aud cântând, Laura a replicat: „Sunt doar un copil obişnuit.“

Laura Bretan, care locuieşte şi studiază în Chicago, a povestit într-un interviu pentru „Adevărul“ că i-a plăcut să cânte de mică, talentul moştenindu-l de la mama ei: „De mică am cântat în biserică, iar de mai bine de doi ani am început să cânt şi arii. Am o profesoară de canto minunată, doamna Nicoleta Roman, şi ea româncă. Dânsa mă îndrumă şi mă încurajează mereu.“

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite