Dezbatere „Artiştii împotriva discriminării şi violenţei“. Tudor Chirilă, invitat: „Interesante sunt resorturile care declanşează violenţa în mediul online“
0După tragedia din Clubul Colectiv, artistul Tudor Chirilă a fost una dintre vocile publice care au susţinut cel mai vehement schimbările cerute de oamenii din stradă. Criticile sale la adresa fostului ministru al Sănătăţii au iscat reacţii dure în mediul virtual. Pe 27 noiembrie, Tudor Chirilă va vorbi despre violenţa din mediul online în cadrul conferinţei-dezbatere „Artiştii împotriva discriminării şi violenţei“.
Evenimentul – care va avea loc vineri, 27 noiembrie, începând cu ora 11.00 la Biblioteca Naţională a României, Sala Mircea Vulcănescu – este organizat de Fundaţia artEST cu sprijinul AFCN şi este o iniţiativă a proiectului Luna artEST, ce îşi propune să atragă atenţia asupra discriminării şi violenţei, ca fenomene maligne ale societăţii româneşti.
„Am acceptat invitaţia de a vorbi pe tema violenţei din mediul online din mai multe motive. Am un blog începând din 2007, o pagină de Facebook urmarită de peste trei sute de mii de oameni, o altă pagină a formaţiei din care fac parte, un cont de Twitter şi un cont de Instagram unde îmi exercit pasiunea pentru fotografie. Inevitabil în toţi aceşti ani m-am surprins în mijlocul multor conflicte sau contre care fie mă vizau direct, fie mă interesau. Violenţa online este o temă importantă şi poate şi mai interesante sunt resorturile care o declanşează. Am să vorbesc despre asta vineri, 27 noiembrie, orele 11:00 . Este un exerciţiu bun pentru mine căci eu cred sincer că în România ne lipseşte o cultură a dezbaterii. Din când în când este foarte sănătos să ne exprimăm şi mai ales să ne reglăm aşteptările după ce ne-am lansat opiniile în faţa unui public fie el real sau virtual. Sper să ne vedem cât mai mulţi vineri.“ (Tudor Chirilă)
Tot în cadrul dezbaterii vor vorbi şi fostul Ministru al Culturii, Ionuţ Vulpescu, dar şi personalităţi care luptă prin ONG-uri, programe sau pe cont propriu, să înlăture diferenţele de rasă şi etnie, abuzurile fizice sau psihice, din judecăţile românilor. „În încercarea noastră de a curăţa percepţiile şi de a înlătura stigmatele am invitat la o masă deschisă discuţiilor persoane care au reuşit să depăşească trauma discriminării, oameni care ne oferă o lecţie prin puterea exemplului propriu“, spun organizatorii conferinţei „Artiştii împotriva discriminării şi violenţei“.
Lista invitaţilor care vor discuta despre cele mai acute forme de discriminare în România anului 2015 îi cuprinde şi pe: Ionuţ Codreanu, Expert în cercetare şi analiză media, ActiveWatch – Agenţia de monitorizare a Presei, Petre Florin Manole, Membru Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Monaliza Cîrstea, Director, Agenţia Naţională Departamentul pentru Egalitate de Şanse între Femei şi Bărbaţi (DESFB) din cadrul Ministerului Muncii. Totodată, Mădălina Turză, Preşedinte Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi, şi Voichiţa Pop, Child Protection Specialist, UNICEF, vor vorbi despre probleme şi soluţii cu privire la incluziunea copiilor cu dizabilităţi în sistemul naţional de educaţie din România. Conferinţa se va încheia cu două poveşti reale - despre depăşirea traumelor şi integrarea în societate a unor persoane abuzate sau cu dizabilităţi – cazuri prezentate de Cerasela Predescu, Preşedinte, Fundaţia PRO ACT.
Conferinţa-dezbatere va fi moderată de jurnalista Paula Herlo, realizator al emisiunii „România, te iubesc!“.
Accesul la conferinţă este liber, structura conferinţei va fi sub forma discuţiilor libere, iar publicul este invitat să ia parte la dialog.