Universităţile care organizează colegii postliceale universitare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La mai puţin de o săptămână după ce Ministerul Educaţiei a publicat metodologia de organizare a colegiilor postliceale universitare, mai multe instituţii de învăţământ superior, atât de stat cât şi private, au anunţat că organizează astfel de colegii.

oficialii din Educaţie au dat asigurări că aşa ceva nu se poate face.

Profilul colegiilor va fi dat de programele acreditate, din facultăţile organizatoare, iar curricula colegiilor va asigura calificări în concordanţă cu Registrul Naţional al Calificărilor din România şi va conţine cel puţin 50% din disciplinele anului I de studii universitare de licenţă, se arată în descrierea de pe site-ul facultăţii În cadrul colegiilor se va organiza şi pregătire suplimentară pentru Bac, pentru absolvenţii care nu au promovat exameul. 

Universitatea „Aurel Vlaicu“ din Arad organizează colegii cu durata de studii de 1-2 ani care se finalizează cu o diplomă de calificare pentru mai multe domenii printre care, domeniul de „Design şi Jurnalism“, unde tinerii fără Bac se pot specializa în designer pentru publicitate şi tehnoredactor. De asemenea, ei mai pot deveni instructori de aerobică, tehnician nutriţionist, analist programator sau detectiv particular. Taxa de şcolarizare este de 1.300 sau 1.500 de lei pe an, în funcţie de specializare. 

Universitatea „Valahia“ din Târgovişte organizează postliceale universitare, iar înscrierile se fac în perioada  1 august - 20 septembrie. Absolvenţii de liceu fără Bac pot studia, printre altele, specializările bibliotecar şi cameraman-fotoreporter.

Universitatea “Constantin Brâncuşi” din Târgu Jiu a organizat Colegiul pentru învăţământ preuniversitar “Constantin Rădulescu – Motru” care oferă 14 specializări în 10 domenii de studiu, scoţând la concurs 630 de locuri. Durata studiilor postliceale este cuprinsă între 1-3 ani, iar taxele de şcolarizare sunt de 1.500 - 2.100 de lei, în funcţie de specializare.

Universitatea privată Hyperion din Bucureşti înfiinţează nu mai puţin de 16 colegii, pentru care nu este obligatorie promovarea examenului de Bacalaureat, la specializări precum asistentă medicală dentare, webdesign şi gaming, asistent vamal sau organizator evenimente. „Absolvenţii care obţin atestatul şi, ulterior, promovează examenul de Bacalaureat şi se inscriu la o facultate de profil, pot beneficia de unităţi de credite de studii transferabile pentru nivelul licenţă“, se arată pe site-ul universităţii.

Cum se pot înfiinţa astfel de colegii

Văzută ca o soluţie pentru sutele de mii de tineri care au picat la Bac în ultimii ani, ideea colegiilor postliceale universitare, legiferată de curând prin ordonanţă de urgenţă, este o sabie cu două tăişuri. Ar putea să fie o şansă pentru absolvenţii fără diplomă să obţină o calificare profesională, însă ar putea fi o punte directă către facultate şi mai degrabă o sursă de bani pentru universităţile rămase fără „clienţi“, atrag atenţia experţii. 

Conform Legii Educaţiei, modificată ultima dată prin ordonanţă de urgenţă la finele lunii iunie, universităţile acreditate pot înfiinţa unităţi de învăţământ preuniversitar numite colegii, asemenea şcolilor postliceale, pentru calificările pe care au fost acreditate, la care se pot înscrie şi absolvenţii de liceu fără diplomă de Bacalaureat.

Legal, instituţiile ar putea înfiinţa chiar din anul 2014-2015 astfel de colegii private, taxele şi criteriile de admitere fiind stabilite de fiecare în parte, graţie autonomiei universitare, iar acreditarea, deşi nu e prevăzută clar în lege, ar urma să fie făcută de Agenţia Română pentru Calitatea în Învăţământul Preuniversitar (ARACIP), spune preşedintele Şerban Iosifescu.

Tot ce trebuie să facă este să trimită ministerului, până pe 20 octombrie 2014, lista calificărilor oferite şi planul de şcolarizare, ce vor fi aprobate apoi prin ordin de ministru. Diplomele vor fi similare învăţământului postliceal, dar vor atesta o calificare de nivel 5, adică absolvenţi ai învăţământului universitar de scurtă durată care au promovat examenul de certificare.


Pe aceeaşi temă:

Mihnea Costoiu: Colegiile universitare nu permit accesul fără Bacalaureat la studiile superioare

Se înfiinţează facultăţi-surogat pentru picaţii de la Bac

Adevărul Live: Colegiile postliceale universitare, „amnistie educaţională”. Pricopie: Nimeni nu se poate înscrie la facultate fără diploma de Bac

Ministerul Educaţiei a avizat admiterea la colegiile universităţilor, fără diplomă de Bac. Universitatea din Bucureşti şi „Spiru Haret“ nu vor organiza colegii

Colegiile reprezintă  învăţământ nonuniversitar

Amnistierea nebacalaureaţilor

REZULTATE BACALAUREAT 2014 De ce fug elevii de Bac

BACALAUREAT 2014 Ce opţiuni au tinerii care nu au luat Bac-ul

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite