Împrumuturile care acoperă costurile de trai pentru studenţii români şi bulgari, suspendate în Marea Britanie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În prezent, în jur de 6.000 de studenţi români studiază în Marea Britanie    FOTO: Shutterstock
În prezent, în jur de 6.000 de studenţi români studiază în Marea Britanie    FOTO: Shutterstock

Studenţii români şi bulgari care au cerut împrumuturi statului britanic pentru acoperirea costurilor de trai şi nu au putut dovedi că sunt rezidenţi în Regatul Unit în ultimii trei ani nu vor primii bani, în conformitate cu legea. Secretarul de stat pentru universităţi, David Willets, a anunţat că aceste împrumuturi vor fi suspendate pentru studenţii români şi bulgari, dar nu va fi oprită finanţarea pentru taxele de studiu.

The Daily Telegraph a publicat o ştire prin care a anunţat că împrumuturile de studii pentru studenţii români şi bulgari din Marea Britanie au fost îngheţate după o creştere "suspecta" a numărului înscrierilor la facultăţile britanice.

În realitate, împrumuturile pentru taxele de studiu nu au fost îngheţate, ci împrumuturile pentru cheltuielile de întreţinere, a explicat pentru adevarul.ro profesorul britanic Simon Parker, care predă de 10 ani în România şi îi ajută pe elevii români să dea admiterea la cele mai bune universităţi din Marea Britanie.

De fapt, nu este nicio noutate, elevii români care trăiesc în România şi vor să-şi depună dosarul la universităţi britanice  oricum nu puteau aplica pentru împrumuturile care acoperă costurile de trai. Ei pot să aplice şi să primească numai împrumutul care acoperă taxele universitare”, a explicat Parker.

Ce-i drept, publicaţia menţionează că sunt două tipuri de împrumuturi care pot fi solicitate de studenţii din Uniunea Eurpeană de la Guvernul britanic: un împrumut pentru achitarea taxelor de studii (de 9.000 de lire sterline/an) şi un alt împrumut care acoperă costurile de trai, pentru care studentul trebuie să aducă dovezi că a locuit legal pe teritoriul Marii Britanii în ultimii trei ani.

Cine nu poate să aducă aceste dovezi, nu este eligibil împrumutului. Aproximativ trei sferturi dintre studenţii vizaţi nu au reuşit să dovedească faptul că au dreptul la aceste împrumuturi, potrivit unor surse citate de the Daily Telegraph.

Peste 5.000 de români şi bulgari au primit împrumut pentru întreţinere

Secretarul de stat pentru Universităţi, David Willetts, a declarat că suspendarea acestui tip de împrumuturi pentru studenţii din cele două ţări a fost decisă după ce s-a observat o creştere „neobişnuită“ a numărului celor care primesc sprijin din partea Student Loans Company (SLC).

Potrivit publicaţiei, aproximativ 5.500 de români şi bulgari au primit prima plată a împrumutului pentru cheltuieli de întreţinere anul acesta, reprezentând o creştere importantă faţă de anul trecut.
Majoritatea studenţilor sunt înregistraţi la „furnizori alternativi“ mai mici, care oferă diplome naţionale superioare (HND) şi alte calificări non-universitare.

Executivul a aflat despre această situaţie după ce au fost trase semnale de alarmă privind numărul solicitanţilor din acest an, potrivit unei surse, care a adăugat că acest lucru a creat suspiciunea că nu toate aplicaţiile ar fi valide. Doar un sfert dintre cei cărora li s-a cerut să prezinte dovada cu privire la rezidenţă au făcut acest lucru, a precizat sursa citată de ziar.

23 de colegii britanice nu mai au voie să accepte studenţi străini

Cei care nu au reuşit să prezinte aceste dovezi riscă recuperarea împrumuturilor, unii oficiali estimând că este vorba despre o valoare totală de aproximativ un milion de lire sterline (aproape 1,2 milioane de euro). În unele cazuri banii, vor fi recuperaţi din împrumuturile pentru taxe, la care studenţii au dreptul în continuare.

Willetts a mai declarat că Guvernul a oprit totodată acceptarea de către unele colegii private a altor studenţi pentru HND şi pentru certificate naţionale superioare (HNC), precizând că a scris unui număr de 23 de colegii pentru a le cere să nu mai accepte studenţi, din cauza creşterii rapide a solicitărilor de împrumuturi, care nu pot fi acoperite.


Vânătoarea Datornicilor: Studenţii români datorează peste un milion de lire sterline guvernului Marii Britanii

Studenţii români datorează în jur de un milion de lire sterline Guvernului britanic, bani împrumutaţi pentru taxele de studiu şi nerambursaţi în ultimii cinci ani, sumă ce plasează România pe locul 11 în topul statelor rău-platnice din Uniunea Europeană. Britanicii îi vor da în judecată.

VIDEO INTERVIU Profesorul englez care pregăteşte elite româneşti

În ultimii 10 ani, profesorul britanic Simon Parker a ajutat peste 40 de elevi români să obţină un loc la universităţile de top din Marea Britanie şi SUA, tineri talentaţi care ar putea schimba destinul României.

Poveştile elevilor români acceptaţi la universităţile din Marea Britanie

Mii de elevi iau calea străinătăţii şi se înscriu la universităţi străine, unii se întorc, alţii vor un trai mai bun peste hotare. Unsprezece studenţi români admişi la instituţii de învăţământ britanice precum Cambridge, Oxford, University College London, Exeter University sau Lancaster University au fost felicitaţi personal de Excelenţa Sa Martin Harris, ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, la începutul lunii, înainte să plece la studii.

Topul celor mai ieftine 12 universităţi din Marea Britanie

„The Telegraph“ a realizat un top al celor mai ieftine universităţi din Marea Britanie, stat în care taxele universitare s-au triplat de la 3.300 de lire la 9.000 de lire sterline (10.400 de euro), anul trecut. Costurile studiilor sunt printre cele mai mari din Europa, ceea ce a stârnit nemulţumiri în rândul studenţilor şi a dus la o scădere de 13% a numărului de studenţi britanici care aplică la universitate.

VIDEO Adevărul Live: La ce universităţi străine mai pot aplica absolvenţii români anul acesta. Marea Britanie, Danemarca şi Olanda, în topul preferinţelor

Mulţi absolvenţi de liceu se gândesc la studii în străinătate, o alternativă aleasă mai ales de elevii de top. Olanda, Marea Britanie şi Danemarca sunt doar câteva dintre destinaţiile unde mai pot aplica tinerii anul acesta, însă tot acum încep pregătirile pentru admiterea din 2014. Despre oferta completă, paşii pentru a intra la o universitate străină şi motivele celor deja plecaţi acolo s-a discutat, marţi, la Adevărul Live.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite