Tabere gratuite la mare prin ANOSR pentru studenţii defavorizaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tabere gratuite la mare pentru studenţii defavorizaţi
Tabere gratuite la mare pentru studenţii defavorizaţi

Studenţii cu venituri reduse, orfani, cei cu dizabilităţi, de etnie romă, proveniţi din mediul rural sau proveniţi din casele de copii sau plasament familial pot aplica pentru locurile în taberele la mare puse la dispoziţie de Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), se arată într-un comunicat al acestora.

Reprezentanţii ANOSR susţin că locurile din acest an puse la dispoziţie de Ministerul Tineretului şi Sportului pentru structurile care promovează voluntariatul în rândul studenţilor vor merge către studenţii cu probleme sociale.

Federaţia vrea să tragă „un semnal de alarmă asupra dificultăţilor pe care aceştia le întâmpină în urmarea studiilor universitare şi a importanţei luării de măsuri active pentru integrarea lor în mediul universitar”, se arată într-un comunicat de presă.

Cei interesaţi se pot înscrie completând până la data de 5 august formularul de pe site-ul ANOSR şi să trimită online o serie de documente justificative prin care să facă dovada încadrării în cel puţin una din categoriile vizate.

„În cadrul taberelor, ANOSR va organiza o serie de discuţii şi dezbateri cu participanţii în care se vor aborda problemele cu care studenţii din medii defavorizate se confruntă în viaţa studenţească şi măsurile care ar trebui luate în acest sens de către decidenţi”, se mai arată în comunicat. 

„Cu gândul la studenţii care întâmpină numeroase probleme şi totuşi, cu eforturi şi sacrificii mari din partea lor şi a familiei, reuşesc să urmeze studiile universitare, organizaţiile membre ANOSR au hotărât să folosească locurile de tabără care le-au fost puse la dispoziţie pentru a ajuta aceşti studenţi să-şi petreacă vacanţa la mare. Vrem să aflăm de la studenţii cu probleme sociale cum se descurcă, ce nevoi au şi ce putem face pentru ca parcursul lor în universităţi să fie unul cât mai apropiat de normal. Sperăm ca iniţiativa noastră să aibă ecou şi în acţiunile viitoare ale Ministerului Educaţiei şi ale altor instituţii publice cu atribuţii specifice”, a declarat Cristi Popescu, Vicepreşedinte ANOSR.

Abandon la facultate din cauza sărăciei

La începutul acestui an, ANOSR a atras atenţia asupra ratei uriaşe de abandon universitar din România – 40% din studenţii înmatriculaţi în primul an de studiu nu ajung să finalizeze studiile, cei mai mulţi ajungând în situaţia aceasta fie din cauza problemelor financiare, fie din lipsă de consiliere şi orientare, fie din probleme de integrare în mediul academic.

ANOSR a propus atunci o serie de măsuri care ar putea rezolva o parte din aceste probleme, printre care creşterea bursei sociale astfel încât să acopere cheltuielile minime de cazare şi masă, aşa cum prevede legea sau investiţii în eficientizarea centrelor de consiliere şi orientare din universităţi.

Momentan aceste soluţii nu au fost aprobate de Ministerul Educaţiei, deşi se aşteaptă ca până la începutul următorului an universitar să apară o metodologie de funcţionare a centrelor, care să vină în folosul studenţilor, mai spun reprezentanţii ANOSR.


Pe aceeaşi temă:

ANOSR: Peste 80% din universităţi oferă studenţilor burse sociale care nu acoperă costurile minime de cazare şi masă

ANALIZĂ ANOSR De ce avem absolvenţi şomeri: un consilier se ocupă în medie de 8.500 de studenţi

ANALIZĂ De ce renunţă 4 din 10 studenţi la facultate

Ministrul Costoiu, la Adevărul Live: „Există o rată mai mare de abandon în primii ani. Mulţi dintre tineri aleg facultăţi în mod greşit”

Lista Universităţilor de Stat unde studenţii au abandonat facultatea în ultimii şase ani în proporţie de aproape 40%. Care sunt cauzele


 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite