Succesul şcolii britanice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doar 9% din absolvenţii din Regat nu şi-au găsit un loc de muncă, la şase luni de la terminarea facultăţii. Potrivit „The Guardian“, cifrele arată că piaţa muncii şi-ar fi revenit. Cei mai mulţi absolvenţi care s-au angajat au studiat la Universitatea Buckingham.

Doar 9% dintre absolvenţii promoţiei din 2010 nu au o slujbă sau nu sunt integraţi în alte forme de studii, la şase luni de la absolvire, potrivit statisticilor citate de ziarul „The Guardian".

Aproximativ 62% dintre cei care au terminat facultatea anul trecut muncesc, iar 7% şi-au luat un job, dar continuă şi studiile. 15% au hotărât să-şi continue studiile, fără a le îmbina cu jobul. Noile cifre arată o îmbunătăţire petrecută în ultimul an. Precedenta statistică, publicată în 2010, arăta că doar doi din trei absolvenţi îşi găsiseră un job sau continuau studiile. Potrivit aceleiaşi cercetări, piaţa muncii din Marea Britanie e încă departe de nivelul manifestat în anul de vârf 2006, când absolvenţii îşi găseasu de lucru imediat. Un sondaj realizat printre angajatori susţine însă că situaţia s-ar putea îmbunătăţi în următoarea perioadă. Firmele se aşteptau ca numărul joburilor vacante să crească uşor, cu până la 3% înainte de sfârşitul anului. Acelaşi studiu arăta însă şi că aproape 83 de candidaţi se vor bate pe acelaşi job.

Farmacia şi Muzica, Specializări profitabile

Universitatea Buckingham se poate lăuda că toţi cei 55 de absolvenţi ai săi şi-au găsit o slujbă. Pe locul al doilea, în privinţa ratei de angajare, se află Universitatea Surrey, cu 95%. Şi la alte trei mici instituţii specializate: Şcoala de Farmacie, Colegiul Regal de Muzică şi Ravensbourne, un colegiu digital din Londra, toţi absolvenţii şi-au găsit de lucru. Universităţile ale căror absolvenţi s-au bucurat de mai puţin succes vor trece printr-un program de reformă, gândit de Guvern. Una dintre măsuri va fi de folos viitorilor studenţi, aflaţi încă în băncile liceelor: universităţile vor fi obligate să transmită informaţii extrem de precise privind absolvenţii lor, adică să anunţe în ce domenii s-au angajat şi care este câştigul salarial.

10.300 de euro, un an de facultate

David Willetts, ministrul universităţilor, este îngrijorat că multe specializări ale universităţilor nu sunt apreciate de angajatori. Guvernul încurajează rectorii să lucreze împreună cu angajatorii atunci când creează noi cursuri. Studenţilor le-ar fi de folos astfel încât să nu se mai înscrie la specializări care nu-i ajută să se angajeze şi, pe mai departe, să-şi plătească împrumuturile făcute pentru taxele universitare. O treime din universităţi vor profita de noul cadru legal croit de Executivul britanic şi vor taxa studenţii, din anul universitar care începe în toamnă, cu suma maximă permisă, de 10.300 de euro.

Taxa medie anuală va fi de 9.600 de euro, mult mai ridicată decât anticipase Guvernul britanic anul trecut în toamnă, când a anunţat decizia de mărire a taxelor universitare. Toate instituţiile care au hotărât să taxeze mai mult de 6.900 de euro pe an au fost obligate să pună la punct un sistem de burse pentru studenţii care nu-şi permit taxe atât de mari.  

Educație

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite