EXCLUSIV Ecaterina Andronescu: Instituţia care distribuie fondurile în cercetare, UEFISCDI, va fi împărţită în două structuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatorul Ecaterina Andronescu, preşedintele Comisiei pentru Învăţământ, a declarat pentru "Adevărul" că Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI) va fi înlocuită cu alte două instituţii care vor împărţi atribuţiile UEFISCDI. Soarta UEFISCDI trebuia votată luni în plenul Senatului (camera decizională), însă a fost amânată pentru marţi.

UPDATE: Senatorul Ecaterina Andronescu a explicat pentru "Adevărul" că UEFISCDI ar urma să fie înlocuit cu alte două instituţii, care vor împărţi practic competenţele UEFISCDI. Spre exemplu, o instituţie se va ocupa de evaluare şi alta de monitorizare, a exemplificat Andronescu.

"Doresc să subliniez că nu se întoarce nimic la Politehnică, cum s-a speculat în presă. În ceea ce priveşte votul din plen, s-ar putea să ne întoarcem la comisie, să aşteptăm o ordonanţă de urgenţă sau o hotărâre de guvern care să reglementeze cele două instituţii. Nicăieri în lume nu este o singură entitate care să gestioneze toate resursele din cercetare, dacă spargem în două instituţii, nu vom avea la un loc toate resursele", a spus Andronescu.

Senatorii urmează să voteze marţi Proiectul de lege privind Respingerea Ordonanţei de urgenţă 74 prin care s-a înfiinţat în 2010 UEFISCDI. Dacă actul normativ va fi respins definitiv în Parlament, UEFISCDI ar putea fi desfiinţat, revenindu-se la o formulă descentralizată, în care alocarea finanţărilor în cercetare va fi coordonată de mai multe agenţii.

Senatul este camera decizională în acest caz, care a mai respins o dată legea în februarie 2014, înainte să fie retrimisă de către preşedintele Traian Băsescu pentru examinare în comisiile parlamentare.

Înainte de 2010, cele trei instituţii care alocau banii în cercetare erau Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior şi a Cercetării Ştiinţifice Universitare, Centrul Naţional de Management Programe (subordonat Ministerului Educatiei) şi Agenţia Managerială de Cercetare Ştiinţifică, Inovare şi Transfer Tehnologic, care avea sediul la Universitatea Politehnică (AMCSIT - Politehnica).

Anul trecut, când soarta UEFISCDI era discutată la Camera Deputaţilor, reprezentanţii opoziţiei şi cei din societatea civilă au atras atenţia că miza desfiinţării UEFISCDI este „feudalizarea banilor din cercetare“ într-un an electoral şi de a reda Politehnicii din Bucureşti, condusă pe rând de miniştrii PSD Ecaterina Andronescu şi Mihnea Costoiu, primul loc în topul beneficiarilor de fonduri.

Societatea Academică din România (SAR) arăta într-o analiză că nemulţumirea principală faţă de comasare s-ar fi manifestat la Universitatea Politehnica Bucureşti, care „nu a mai avut după 2010 partea leului din programul INOVARE, pe care îl administra tot ea“.

Pe de altă parte, Preşedintele Comisiei pentru Învăţământ  din Senat, Ecaterina Andronescu, a negat că Politehnica ar avea o legătură cu demersurile din Parlament. "Este o minciună ce s-a zis că am fi urmărit ca Politehnica să primească cele mai multe proiecte", a spus ea.

Andronescu ar prefera o formulă descentralizată, cum a fost cea de dinaintea înfiinţării Unităţii Executive pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI).


Scandal politic pe banii din cercetare

Deputaţii din Comisia de Învăţământ au decis miercuri desfiinţarea UEFISCDI. Cum a fost hotărâtă într-un minut soarta gestionării banilor din cercetare

Andronescu preferă descentralizarea finanţării cercetării. Raportul final legat de posibila desfiinţare a UEFISCDI, amânat în Camera Deputaţilor

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite