România este vicecampioană mondială la Campionatul Mondial de Dezbateri Academice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Echipa României, formată din Radu Cotarcea şi Octavian Buta, reprezentând Universitatea Babeş Bolyai, a obţinut titlul de vicecampioană mondială la Campionatul Mondial de Dezbateri Academice, organizat în India, primul obţinând şi locul al VI-lea din lume la vorbitor, informează Mediafax.

La Chennai (India) a fost organizat Campionatul Mondial de Dezbateri Academice, concurs la care au participat sute de echipe din întreaga lume, care s-au confruntat cu argumente, pe moţiuni extrem de controversate, finala campionatului având loc vineri.

Coordonatorului organizaţiei Saint George Debate Club, din Sfântu Gheorghe, Mădălin Guruianu, a menţionat că România a participat cu trei echipe şi a reuşit o performanţă „rară”, având una dintre ele în finală, Radu Cotarcea şi Octavian Buta.

România a mai avut o echipă care s-a oprit în semifinale, formată din Ioana Stupariu şi Călin Mureşanu, şi o a treia echipă, formată din debutanţii Flaviu Miron şi Bogdan Gliga, oprindu-se în grupe, aceştia din urmă fiind câştigătorii din acest an de la Saint George City of Debate.

Conducătorul delegaţiei României a fost arbitrul clujean Adi Ghiţe, preşedintele executiv al altei organizaţii de profil, Ardor Transilvania, cu sediul la Cluj, iar cei cinci tineri clujeni, împreună cu covăsneanul Radu Cotarcea, au reprezentat Universitatea Babeş Bolyai.

 Coordonatorul Saint George Debate Club a menţionat că titlul de vicecampioni mondiali obţinut de Radu Cotarcea şi Octavian Buta pentru România vine după ce tot ei reuşiseră o performanţă similară la Europenele din acest an.

„Ambele reuşite au venit după o aşteptare de şase ani, atunci când clujenii Dan Cristea şi Nicoleta Lupea reuşeau marea şi greu de egalat performanţa de a obţine şi titlul mondial, şi cel european în 2009”, a mai spus Guruianu.

Cotarcea, cel mai bun debater al momentului

El a precizat că Radu Cotarcea (25 ani) a obţinut şi locul al VI-lea din lume la vorbitori, la Campionatul Mondial de Dezbateri Academice, de la Chennai, India.

„Participant pentru a treia oară la această competiţie, tânărul Radu Cotarcea, din Sfântu Gheorghe, a confirmat statutul de cel mai bun debater al momentului din România, titlu obţinut în decembrie la Turneul Campionilor din Bucureşti, atât la individual, cât şi pe echipe. Suntem convinşi că datorită unor asemenea performeri atât România, cât şi Sfântu Gheorghe se pot şi trebuie să se mândrească, ei fiind modelele autentice de promovat pentru tânăra generaţie”, a subliniat Guruianu.

„Adevărul” l-a intervievat pe Cotarcea în decembrie, când câştigat Turneul Campionilor. El ne-a povestit că a început să facă debate în clasa a IX-a, pentru o fată.  „Nu era prietena mea, vroiam să fie. Faptul că m-am dus la debate nu a ajutat în cele din urmă să o cuceresc, dar am descoperit altceva în schimb. Ea a plecat, debate-ul a rămas”, ne-a povestit amuzat Cotarcea.

image

Prima experienţă de dezbatere i s-a părut „absolut groaznică”.

„Am trăit o panică şi o frică în primele turnee... la început te loveşti de oameni mult mai exersaţi decât tine şi te bâlbâi, vorbeşti 30 de secunde, te înroşeşti, te aşezi, e o experienţă groaznică, dar în acelaşi timp te motivează să te uiţi înapoi şi să ajungi ca cei care te-au umilit prima oară”, spune el.

Cotarcea apreciază că îţi trebuie aproximativ un an ca să treci peste frică şi stângăcie, însă până să ajungi să câştigi ceva mai durează. El a devenit campion naţional la debate abia la trei ani după ce a început acest sport intelectual

Cea mai mare competiţie de dezbateri din lume

Campionatul Mondial de Dezbateri Academice este cea mai mare competiţie de dezbateri din lume, ediţia precedentă desfăşurându-se la Cape Town, în Africa de Sud.

La actuala ediţie a Campionatului Mondial de Dezbateri Academice, care s-a desfăşurat în perioada 26 decembrie 2013 - 4 ianuarie 2014, au fost peste 350 de echipe participante.

Ce este ARDOR

Debate Club Sfântu Gheorghe (Saint George Debate Club) face parte din Asociaţia Română de Dezbateri, Oratorie şi Retorică (ARDOR), o organizaţie neguvernamentală, non-profit, înfiinţată în anul 1998. Din 2002, ARDOR are o structură descentralizată, fiind compusă din şase organizaţii regionale: ARDOR Banat, ARDOR Transilvania, ARDOR Muntenia, Asociaţia Transilvana Disputa -în limba maghiară, Asociaţia de Educaţie Socială şi Clubul de Dezbateri Academice Iaşi, care au aceeaşi misiune: susţinerea educaţiei prin dezbateri, promovând dialogul argumentat şi gândirea critică.

În cei peste 12 ani de la înfiinţare, mii de studenţi şi profesori din cele câteva zeci de cluburi de debate din licee şi universităţi compun comunitatea ARDOR la nivel regional, naţional şi internaţional.

Debate Club Sfântu Gheorghe a organizat, în primăvara anului trecut, cea de-a şaptea ediţie a concursului naţional „Saint George, City of Debate”, la care au participat peste 300 de concurenţi.

Debate - ul este o formă structurată de dezbatere educaţională, compusă formal din echipe cu un număr egal de membri. Aceştia sunt puşi in situaţia de a pune în valoare "pro" şi "contra" argumente diferite pentru ambele faţete ale unor chestiuni asupra cărora oamenii, deşi bine intenţionati, pot fi în dezacord.


VIDEO Protestele din Ucraina au fost dezbătute „ca la carte” la Adevărul Live, înainte de finala Turneului Campionilor

Unul dintre tinerii calificat la finala Turneului Campionilor la dezbateri din această seară şi alţi trei reputaţi debateri au făcut o demonstraţie de dezbatere „ca la carte” în studioul Adevărul Live, plecând de la unele dintre cele mai ample proteste internaţionale din ultima vreme, cele din Ucraina, pe fondul aderării la Uniunea Europeană (UE), argumentând pro şi contra lărgirii UE.

TURNEU Campionii României la dezbateri se înfruntă din nou la Bucureşti

Între 7 şi 9 decembrie are loc la Bucuresti Turneul Campionilor în Dezbateri 2013, competiţia ce-i pune faţă în faţă pe cei mai buni debateri români. Cei 16 finalişti de top se înfruntă zilele acestea pentru a-şi revendica trofeul Turneului Campionilor în Dezbateri. Finala şi premierea au loc luni, 9 decembrie, ora 18:30 la The HUB, în prezenţa Excelenţei sale Domnul Martin Harris, Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti.

Cum au ajuns doi studenţi români cei mai buni tineri speakeri internaţionali

Echipa formată din Radu Ţigănaş şi Şerban Pitic, reprezentând Universitatea din Bucureşti, a câştigat turneul internaţional de dezbateri academice pentru studenţi de la Londra, la categoria destinată străinilor care nu au engleza ca limbă nativă. În clasamentul individual, Şerban Pitic a ocupat locul întâi, iar Radu Ţigănaş locul al doilea.

Adevărul LIVE, ora 14:00. Campionii oratoriei vor vorbi despre protestele de tip „occupy”

Patru studenţi, aşi ai oratoriei, dintre care unul a câştigat prestigiosul turneu de dezbateri SOAS IV de la Londra, vor dezbate la „Adevărul Live”, de la ora 14:00 dacă mişcările de protest de tip „occupy” sunt benefice pentru societate. Cea mai cunoscută astfel de mişcare - Occupy Wall Street - a avut loc în septembrie 2011, când protestatarii au ocupat un parc din New York.

VIDEO DEZBATERE Cine ar trebui să decidă soarta exploatării resurselor naturale: localnicii sau Guvernul?

Patru studenţi şi oratori premiaţi naţional şi internaţional au discutat miercuri, la Adevărul Live, despre acordul comunităţii locale în zonele unde au loc exploatări ale resurselor naturale, este sau nu obligatoriu pentru Guvern, în cadrul seriei de dezbateri ”ca la carte”, în care promovăm rolul important al discuţiilor argumentate pe marile teme care frământă ţara.

VIDEO Cei mai buni elevi oratori au dezbătut „ca la carte“ soarta câinilor maidanezi: „Cauza problemei este lipsa de responsabilitate a celor care i-au abandonat în stradă“

Cum ar dezbate americanii sau englezii, care stăpânesc de ani de zile tehnica oratoriei, cea mai arzătoare temă din această perioadă: problema câinilor maidanezi şi cât de justificată este eutanasierea? Adevărul LIVE vă oferă un exemplu de dezbatere „ca la carte“, pusă în scenă de câştigătorii campionatului naţional de debate de anul acesta.

Aşii în oratorie ţintesc dezbateri ca-n Parlamentul Marii Britanii

Teo, Andrei şi Ciprian, cei trei tineri care au câştigat campionatul naţional de dezbateri de anul acesta, au povestit pentru „Weekend Adevărul“ de ce este important să înveţi arta retoricii încă din şcoală şi cum te ajută în viaţă.

Campionii oratoriei din România

Mii de elevi şi studenţi au descoperit, în afara cursurilor clasice de la şcoală, pasiunea oratoriei şi rolul ei în conturarea viitorilor lideri ai ţării. Pentru mulţi rămâne însă doar un hobby.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite