Peste 300 de filosofi de la universităţi de top precum Oxford sau Cambridge participă la Congresul European de Filosofie Analitică de la Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În perioada 28 august – 2 septembrie 2014, peste trei sute de filosofi se vor reuni la Bucureşti pentru a participa la unul dintre cele mai importante evenimente mondiale din domeniul filosofiei, cel de-al optulea Congres European de Filosofie Analitică.

Evenimentul este organizat de Universitatea din Bucureşti şi Societatea Românӑ de Filosofie Analitică şi va fi găzduit în amfiteatrele Facultăţilor de Filosofie, Drept şi Sociologie ale Universităţii din Bucureşti, unde vor avea loc sute de prezentări şi discuţii în cadrul a zece secţiuni paralele şi a cinci workshopuri asociate, a anunţat Universitatea din Bucureşti 

Sesiunile plenare vor fi susţinute de filosofi de renume: Kit Fine (Universitatea din New York), Susanne Bobzien (Universitatea Oxford), Fabrice Correia (Universitatea din Neuchâtel), Jennifer Saul (Universitatea din Sheffield).

Pe parcursul celor şase zile ale celui de-al optulea Congres European de Filosofie Analitică vor fi abordate o serie subiecte din domenii precum: istoria filosofiei, epistemologie, filosofia ştiinţei, logică, filosofia limbajului, filosofia minţii şi a acţiunii, metafizică, etică, estetică, filosofie politică şi filosofia dreptului. 

Filosofi de la Oxford şi Cambridge

La cea de-a opta ediţie a Congresului European de Filosofie Analitică vor participa în jur de trei sute de cercetători de pe toate continentele lumii. Printre ţările reprezentate se află România – cu cincisprezece participanţi care cercetează atât la universităţile din ţară, cât şi la cele din străinătate –, numeroase ţări europene, dar şi Brazilia, Canada, Chile, Iran, Israel, Mexic, SUA, Noua Zeelandă, Quatar şi Emiratele Arabe Unite.

Dintre universităţile de top, vor fi reprezentate: Universitatea New York, Universitatea Oxford, Universitatea Cambridge, Universitatea din Ghent, Universitatea Goethe – Frankfurt, Sciences Po şi Sorbona, Universitatea Jagielloniană din Cracovia, Universitatea din Edinburgh, Universitatea din Hamburg, Universitatea Toronto, Universitatea din Tennessee, Universitatea Johns Hopkins şi Universitatea Indiana – SUA,  Universitatea din München, Universitatea din Barcelona şi multe altele.

Dintre cei cincisprezece cercetători români prezenţi la congres, unii provin din marile universităţi naţionale: Universitatea din Bucureşti, Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti, Academia de Studii Economice din Bucureşti, Universitatea Politehnică din Bucureşti, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iaşi şi Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj.

Ce sunt Congresele europene de filosofie analitică

Congresele acestea au loc la fiecare trei ani, fiind organizate de Societatea Europeană de Filosofie Analitică (ESAP), în colaborare cu societăţile membre locale. Principalul eveniment urmărit de filosofii europeni, Congresul European de Filosofie Analitică, are ca scop încurajarea stabilirii relaţiilor profesionale şi a colaborărilor între cercetătorii europeni din domeniul filosofiei.

Filosofia analitică este caracterizată, mai presus de toate, prin claritate, insistenţa asupra argumentării explicite şi cererea ca orice viziune exprimată să fie supusă rigorilor evaluării critice şi discuţiilor cu alţi cercetători. Cel de-al optulea Congres de Filosofie Analitică este unul dintre cele mai mari şi importante evenimente ştiinţifice şi culturale care au avut loc în capitală în ultimii ani şi cel mai important eveniment filosofic din România după Congresul Internaţional de Logică şi Filosofia Ştiinţei din 1971, care a avut loc tot în Bucureşti.


158 de ani de la naşterea lui Sigmund Freud, cel care a înlocuit omul politic şi religios cu „omul psihologic“

103 ani de la naşterea lui Emil Cioran. Filosoful, în 1971: „De ani de zile iau calmante ca să-mi domolesc indignarea”

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite