Open-Air Street Museum Bucureşti
0În Bucureşti se întâmplă foarte multe lucruri faine în ultimul timp. Înflorim şi ne dezvoltăm cu paşi repezi. Spre exemplu, duminică s-a deschis primul muzeu de artă urbană în aer liber.
Nu, nu am greşit locaţia, este vorba de un centru pop-up de pe Strada Şelari nr. 4.
Artiştii bucureşteni se întrec în măiestrie pentru a contura diversitatea artei urbane contemporane. Pe lista celor care creează magie îi regăsim pe Ortaku, Pisica Pătrată, Creaturi Drăguţe, Kitră, Zoiţa, Glappy şi mulţi alţii. Curatori sunt Claudio Scorretti şi Irina Ungureanu.
Chiar şi locaţia este inedită - Centrul Pop-Up din Bucureşti este primul centru urban de lifestyle şi artă din ţară construit din containere maritime.
Ne bucurăm că am început să demarăm proiecte mai mari de artă urbană în România. De la Garajul Ciclop şi Centrul Vechi până la a ajunge un oraş recunoscut pentru street art, mai este un pic de drum de străbătut, însă începutul este promiţător.
Până atunci, putem privi cu jind către Valparaiso, Buenos Aires, Sao Paolo, Santiago, Bogota sau Cape Town. Aceste oraşe sunt recunoscute deja internaţional pentru artiştii lor incredibili, deşi mediatizarea nu este la fel de puternică precum cea care vine dinspre New York sau Melbourne.
În Buenos Aires (Argentina) oricine pot desena în mod legal clădirile, atât timp cât are aprobarea proprietarului. Mulţumită acestei legi, oraşul este colorat cu graffitiuri care variază de la subiecte sociale şi politice la teme sportive. Printre ele puteţi regăsi lucrări semnate de Jef Aerosol, Aryz sau Ron English.
În Sao Paolo există nenumărate lucrări artistice în zonele industriale. Printre ele puteţi găsi graffuri semnate de Os Gemeos, Paris C215 sau Vlok. În Vila Madalena există chiar şi un coridor de graffitiuri intitulat Beco de Batman (Alea lui Batman).
Un oraş mai special care se poate lăuda cu artă urbană de calitate este Cape Town (Africa de Sud). De acolo vin Faith47 şi Falko1.
Sau, dacă vă plac picturile murale, în cartierul Barrio Bellavista din Santiago (Chile), puteţi da peste o îngrămădeală de stiluri: desene cu tentă politică, artă caleidoscopică, taguri, caricaturi şi artă murală. De asemenea, de foarte multe picturi murale se bucură şi Bogota (Columbia), mai ales în zona La Candelaria. Desenele nu sunt omogene, unele sunt panorame psihedelice, altele sunt caricaturi la adresa FARC şi a fostului preşedinte Alvaro Uribe etc.
Dacă vă place arta şi vreţi să vedeţi cu proprii ochi cum au reuşit artiştii urbani să transforme oraşele şi nu numai, ce-ar fi să plecaţi pentru 6 săptămâni în recunoaştere? AIESEC Bucureşti facilitează internshipuri frumoase de voluntariat în domeniile de artă şi cultură. Mai multe informaţii aici: www.aiesecbucharest.ro
Text semnat de Maria Gabriela Crăciun
AIESEC Bucureşti