Despre consiliile din subordinea Ministerului Educaţiei şi Cercetării

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

În atenţia dnei ministru Monica Anisie, cu referire la consiliile şi colegiile pe care noul Minister al Educaţiei şi Cercetării (MEC) le are în componenţă şi implicit în fila de buget.

MEC beneficiază de sprijinul a 10 (zece) consilii. Majoritatea acestora sunt nefuncţionale, cu exemplul concret al Consiliului Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării (C.N.E.C.S.D.T.I.) unde sesizări trimise cu mai bine de 45 de zile în urmă nu au niciun răspuns.

În egală măsură, activitatea acestor consilii se desfăşoară într-un mod obscur, majoritatea neavând pagină web proprie, iar pentru a afla componenţa la zi a acestora trebuie săpat după xx Ordine de ministru şi restul de yy care le anulează pe primele. Din păcate, cadrul legal actual permite miniştrilor schimbarea din temelii a componenţei acestor structuri consultative. 

Pentru a eficientiza activitatea acestor consilii vă propunem două măsuri, cu aplicabilitate imediată şi respectiv în câteva luni: 

A. Emiteţi mâine un OM, prin care redaţi mandatul de 4 ani acordat membrilor C.N.E.C.S.D.T.I., Consiliului Naţional al Cercetării Ştiinţifice (C.N.C.S.) şi Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (C.N.A.T.D.C.U.) în 2016. Toate aceste consilii au fost atunci populate, în urma unor selecţii riguroase, cu persoane ale căror competenţe şi probitate morală nu pot fi puse la îndoială. Miniştri ce au urmat au călcat cu cizmele peste aceste selecţii şi au epurat consiliile sau efectiv le-au ras şi repopulat „cu cine trebuie”. Spre exemplu, fostul ministru Şerban Valeca, a ras din temelii C.N.E.C.S.D.T.I. şi C.N.C.S.


B. Iniţiaţi modificarea legislaţiei actuale în sensul restrângerii numărului de consilii la două, cărora să le daţi personalitate juridică, iar prin regulamentul de organizare şi funcţionare să le populaţi cu la crème de la crème în materie de experţi în domeniu pe care-i poate da România la ora actuală, punându-i în acelaşi timp la adăpost de ingerinţele politice vremelnice. Pentru această a doua măsură vă stăm la dispoziţie cu detalii despre modalităţile de implementare. 

Tolerând situaţia actuală daţi un semnal negativ tuturor celor care încă se încăpăţânează să nu stingă lumina în mediul universitar şi de cercetare românesc.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite