Ce drepturi ai ca student în sesiune
0Modalitatea de examinare nu se poate modifica în preajma sesiunii fără ca studenţii să fie consultaţi, iar evaluarea acestora trebuie să fie una echitabilă, cu drept de contestare, prevede Statutul Studentului, aprobat anul trecut, în martie, prin ordin de ministru şi obligatoriu în toate universităţile.
Statutul Studentului, prima iniţiativă legislativă care aparţine 100% studenţilor, adoptat de Ministerul Educaţiei la propunerea Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), garantează studenţilor şi în sesiune o serie de drepturi de care aceştia pot beneficia, potrivit unui comunicat de presă al Alianţei.
Astfel, susţin aceştia, „profesorii nu pot să dea examen după bunul plac, ci sunt obligaţi sa îşi respecte promisiunile de la începutul anului“.
Statutul Studentului spune că studenţii au dreptul să fie informaţi cu privire la programă şi la modalităţile de evaluare încă de la începutul semestrului, iar orice modificare a acestora se poate face doar cu acordul studenţilor.
Profesorii sunt de asemenea obligaţi să publice şi să respecte baremul de notare.
Studenţii care au o dizabilitate certificată medical pot beneficia de o modalitate de evaluare separată, adaptată nevoilor lor, cu respectarea cerinţelor cursului.
Statutul Studentului Varianta Finala
Daca un student consideră că a fost nedreptăţit, are dreptul la contestaţie. Mai mult, profesorul care a evaluat iniţial lucrarea nu poate face parte din comisia de contestaţie. Astfel, devine mult mai greu ca subiectivitatea evaluatorului să afecteze nota finală, explică reprezentanţii ANOSR.
„Studenţii au dreptul să fie evaluaţi corect, în acord cu baremul de notare şi condiţiile anunţate de profesor la începutul semestrului. Statutul Studentului obligă universităţile să evite o serie de abuzuri des întâlnite până acum, fără a afecta însă în vreun fel dificultatea examenelor şi seriozitatea procesului de evaluare. Ne îndreptăm spre normalitate din acest punct de vedere, deşi din păcate există încă multe nereguli în ţara“, a explicat Mihai Dragoş, preşedinte ANOSR.
Drept de autor pentru propriile lucrări dacă sunt publicate de profesori
Atunci cand realizează studii şi articole de specialitate, studenţii beneficiază de drepturi de proprietate intelectuală. Cu alte cuvinte, profesorii nu îşi mai pot asuma rezultatele muncii studenţilor fără recunoaşterea adecvată a acestora.
Studenţii mai trebuie să ştie că au dreptul să acceseze toate regulamentele universităţii, de a primi răspuns scris la cereri şi de a face sesizări atunci când constată nereguli.
Platformă pentru reclamarea neregulilor
Cei care constată încălcări ale prevederilor menţionate sunt încurajaţi să le documenteze şi să le trimită şi către platforma student.romaniacurata.ro, portalul studenţesc anticorupţie lansat de Alianţa Natională a Organizaţiilor Studenţeşti din România în parteneriat cu Societatea Academică din România, se mai arată în comunicatul studenţilor.
Statutul Studentului este denumit oficial Codul Drepturilor şi Obligaţiilor Studentului şi a fost adoptat prin Ordin de Ministru în 30 Martie 2012. Acesta are caracter obligatoriu pentru toate universităţile din România.