Câţi Ionuţ Budişteanu există în România şi ce facem pentru ei?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premiul internaţional primit de Ionuţ Budişteanu este un motiv de mândrie pentru România. Dar câţi tineri inventatori sau specialişti care ar putea uimi lumea există în România? Eu sunt sigur că mii. De aceea am depus un proiect de lege privind încurajarea absolvenţilor sistemului de învăţământ superior, subvenţionat de către stat, de a activa în cadrul economiei autohtone.

Trebuie să le oferim tinerilor români şansa de a se remarca şi de a se realiza în ţara lor. Plecarea celor mai buni dintre absolvenţii noştri peste hotare este o tragedie pentru România şi vom vedea acest lucru peste câţiva ani, când vom observa că ne lipsesc din ce în ce mai mult specialiştii capabili să impulsioneze domeniile de vârf, să creeze plusvaloare, să transforme România într-o ţară respectată pentru profesioniştii ei.

Legea pe care am depus-o la Parlament vrea să rezolve această tragedie, încurajând primii cinci absolvenţi din cadrul tuturor domeniilor predate în Universităţile de stat să rămână în România şi să activeze în domeniul în care s-au pregătit. Astfel, pentru firmele care angajează aceşti tineri, propun o serie de facilităţi fiscale, la fel şi pentru tinerii care se vor angaja, în aşa fel încât veniturile lor la terminarea facultăţii să fie comparabile cu cele din Uniunea Europeană.

În 10 ani, România ar avea o elită respectabilă de circa 20.000 de profesionişti care ar schimba efectiv faţa ţării. 

Ştim cu toţii cât de mari sunt costurile statului român cu pregătirea tinerilor în universităţile subvenţionate de la buget. O parte din acest efort nu se întoarce ca beneficiu pentru România câtă vreme absolvenţii nu sunt încurajaţi să se integreze pe piaţa muncii autohtone. Iar acest lucru este cu atât mai grav în cazul absolvenţilor de elită care au şansa să se realizeze profesional în afara ţării. De ce să nu îi ajutăm să facă acelaşi lucru aici, în ţara lor, unde le-ar fi mai uşor, unde ar fi mai respectaţi, ar fi aproape de familii şi s-ar simţi acasă. De ce să nu ajutăm, în egală măsură, România, să beneficieze de valoarea şi de talentul acestor tineri în care statul a investit.

Circa 2.000 de absolvenţi ar putea beneficia anual de efectele acestei legi.
Efectele pozitive pe termen mediu şi lung pentru economia României sunt însă incalculabile, pentru că aceşti tineri vor produce pentru ţara lor şi ne vor ajuta să scăpăm de eticheta de importatori, transformându-ne în producători de tehnologie şi de valoare în toate domeniile. În 10 ani, România ar avea o elită respectabilă de circa 20.000 de profesionişti care ar schimba efectiv faţa ţării.


Întrebarea este acum: ne dorim să avem o ţară puternică, respectată, bogată prin resursa ei umană, sau vrem doar să ne plângem că ne pleacă valorile şi să ne căinăm cât de mult avem de pierdut din această cauză?...

 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite