Cămin studenţesc sau chirie? Harta costurilor de cazare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cea mai mare taxă de cămin din România este aplicată de Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu, unde studenţii trebuie să achite lunar 540 de lei pentru camere de tip garsonieră FOTO David Muntean/Adevărul
Cea mai mare taxă de cămin din România este aplicată de Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu, unde studenţii trebuie să achite lunar 540 de lei pentru camere de tip garsonieră FOTO David Muntean/Adevărul

În câteva oraşe din România, costurile pentru ocuparea unei camere de cămin echivalează cu chiria pentru un apartament cu două camere. Chiar dacă studenţii din cămin au mai puţine bătăi de cap cu mentenanţa, confortul celor care locuiesc în chirie este incomparabil, arată un studiu ANOSR.

A trecut febra admiterii la facultate, iar cei care au fost acceptaţi au intrat în lupta pentru un loc în căminele studenţeşti. Pentru cele câteva zeci de mii de boboci căminul sau chiria rămâne o dilemă de actualitate, în contextul evoluţiei costurilor pe cele două fronturi.

O analiză realizată de „Adevărul” arată că locurile la cămin pe care le oferă principalele centre universitare din ţară, cu câteva excepţii, rămân şi în acest an mai ieftine decât chiriile. Totuşi, dacă adăugăm şi factorul confort, balanţa înclină vertiginos spre apartamentele închiriate. Valoarea taxelor de cămin diferă considerabil atât de la un centru universitar la altul, dar cât şi de la un cămin la altul, în funcţie de condiţiile oferite. Astfel, taxele variază în medie de la 100 de lei în Timişoara şi 540 de lei în Sibiu, potrivit studiului ANOSR „Taxele învăţământului gratuit”.

„După o analiză a 21 de universităţi, am observat că există universităţi unde taxele de cămin sunt similare costurilor pe care un student le-ar plăti dacă ar sta în chirie. În general, condiţiile căminelor cu preţuri mari sunt foarte bune, uneori similare condiţiilor de hotel, dar există şi cămine mai ieftine în care studenţii trebuie să se înghesuie câte 5-6 în cameră, să împartă baia cu colegii de palier sau să suporte condiţii mizere care favorizează apariţia gândacilor sau şobolanilor”, se arată în studiul Asociaţiei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România.

Harta costurilor la cămin

540 de lei pentru un pat în Sibiu

Astfel, cea mai mare taxă de cămin din România este aplicată de Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu, unde studenţii trebuie să achite lunar 540 de lei pentru camere de tip garsonieră. O taxă de 500 de lei solicită şi cel mai bun cămin al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, cu camere de două persoane în condiţii foarte bune. De asemenea, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi cere o taxă de 450 de lei, însă condiţiile sunt deosebite, după cum apreciază reprezentanţii studenţilor.

În continuare, taxa medie pentru căminele Academiei de Studii Economice din Bucureşti este de 135 de lei, în timp ce costurile pentru locurile de cazare ale Universităţii Politehnica urcă până la 250 de lei, potrivit informaţiilor ANOSR. Universitatea din Bucureşti percepe o taxă medie de 140 de lei, iar Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu”, de 200 de lei.

„Condiţiile din căminele bucureştene sunt în ansamblu destul de proaste, în ciuda micilor renovări care se fac pe timpul verii. Unele cămine sunt de-a dreptul insalubre, precum cele din Grozăveşti, în timp ce U-urile din Regie ale Universităţii de Medicină oferă condiţii destul de bune”, este de părere George Velcea, fostul preşedinte al Societăţii Studenţilor Universităţii din Bucureşti. În Cluj-Napoca, taxa medie de cămin urcă până la 370 de lei la Universitatea de Artă şi Design, în timp ce Universitatea „Babeş-Bolyai“ percepe o taxă medie de 170 de lei. Un nivel superior de taxare solicită şi universităţile constănţene. Taxa de cămin la Universitatea Maritimă este de 350 de lei, iar la Universitatea Ovidius de 250 de lei. Cele mai scăzute taxe de cămin din ţară sunt percepute de Universitatea de Vest şi de Universitatea Politehnică din Timişoara, şi anume de 100 de lei.

Apartamentele, mai ieftine decât camerele de cămin

Reprezentanţii studenţilor atrag atenţia asupra faptului că nivelul de taxare este nejustificat de mare raportat la costurile de mentenanţă şi la condiţiile pe care le oferă căminele studenţeşti. Mai exact, Universitatea „Lucian Blaga“ din Sibiu solicită o taxă de 540 de lei pe lună pentru un loc într-o cameră cu două paturi şi primeşte şi o subvenţie de circa 100 de lei/student, de la Ministerul Educaţiei. „Făcând totalul, observăm că încasările universităţii sunt de aproximativ 1.280 de lei pe cameră, în contextul în care e greu de crezut că totalul de cheltuieli depăşeşte mai mult de 300-400 de lei, chiar în lunile de iarnă”, a explicat Cristi Popescu, preşedintele ANOSR.

Pe de altă parte o analiză a site-ului imobiliare.ro, realizată la începutul anului, arată că chiria medie pentru un apartament cu două camere este de doar 1.000 de lei în Sibiu. „Când vine vorba de îmbunătăţirea condiţiilor, universităţile susţin că fondurile sunt limitate, însă dacă facem un calcul, ne dăm seama că universitatea primeşte pe o cameră mai mult decât proprietarul unui apartament cu două camere”, a arătat George Velcea. De altfel, şi pentru studenţi poate deveni mai avantajoasă o locuinţă care se oferă spre închiriere mobilată şi dotată cu aparate electrocasnice.

De asemenea, şi chiria medie a apartamentelor cu două camere din Iaşi, de 1.200 de lei, şi a celor din Constanţa, care este de 1.100 de lei concurează cu taxele de cămin percepute în aceste oraşe. În schimb, în Capitală şi în Cluj-Napoca, chiria medie, de 1.700 de lei, depăşeşte cu mult taxele solicitate de universităţi. ;

Gaudeamus, căminul care arată ca un hotel

Universitatea din Bucureşti, deşi este a cincea instituţie de învăţământ superior de stat din România, care instruieşte anual peste 30.000 de studenţi, dispune de puţin peste 5.000 de locuri în cele 10 complexuri studenţeşti din Capitală. După Revoluţie, universităţile de stat au investit mai curând în renovarea complexurilor studenţeşti şi mai puţin în crearea unor noi campusuri universitare. Totuşi, cel mai nou cămin al Universităţii din Bucureşti are o vechime de doar doi ani şi este situat în Panduri, chiar în vecinătatea noului corp al Facultăţii de Sociologie şi Asistenţă Socială. Cu o capacitate de doar 100 de locuri, clădirea oferă şi camere în regim hotelier, pentru cazarea delegaţiilor străine care participă la conferinţe universitare în România.

„Chiar la începutul anului aşteptăm un profesor american care va sta aici aproximativ o lună, pentru a preda un curs la Facultatea de Sociologie. Primăvara şi vara este cel mai aglomerat, uneori nu ne ajung locurile să-i cazăm pe toţi oaspeţii care vin la conferinţe”, a explicat administratorul căminului Gaudeamus, Valentin Vlaicu.

Mai exact, căminul are o capacitate de 42 de locuri pentru oaspeţii universităţii, care trebuie să plătească între 130 şi 175 de lei pe noapte, dacă şederea nu este subvenţionată de instituţie. Camerele sunt dotate cu bucătărie echipată şi aer condiţionat.

Locuri pentru studenţii cu rezultate bune

Restul de 56 de locuri sunt ocupate, după criteriul celei mai bune medii, mai ales de masteranzii şi doctoranzii Facultăţii de Sociologie şi Asistenţă Socială. Taxa de cămin este însă de 130 de lei/lună şi oferă în plus sală de mese cu aragaz şi maşină de spălat.

„Este al doilea an în care stau aici. În primul am avut media 9,93, iar în al doilea 10. Este multă linişte şi mă simt bine aici”, a spus Simona Tiron, studentă a Facultăţii de Asistenţă Socială. „Condiţiile de aici nu au grad de comparaţie cu celălalt cămin din Panduri”, a adăugat Alexandru Constantin, un coleg al tinerei.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite