Admitere facultate 2015. Ministerul Educaţiei a publicat numărul maxim de locuri pe care universităţile le pot scoate la concursul de masterat de anul acesta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Arhiva Adevărul
FOTO: Arhiva Adevărul

Universitatea de stat cu cele mai multe locuri la masterat este "Babeş-Bolyai" din Cluj, urmată de Universitatea din Bucureşti şi de Universitatea "Al. I Cuza" din Iaşi, potrivit unei Hotărâri de Guvern publicată de Ministerul Educaţiei care arată numărul maxim de studenţi care pot fi şcolarizaţi în anul universitar 2015-2016.

Numărul de locuri la masterat se calculează în funcţie de numărul absolvenţilor de studii de licenţă pentru fiecare universitate în parte. În fiecare an, Ministerul Educaţiei publică domeniile şi programele de studii universitare de master, locaţiile geografice de desfăşurare, numărul de credite de studii transferabile pentru fiecare program de studii universitare, formă de învăţământ sau limbă de predare, precum şi numărul maxim de studenţi care pot fi şcolarizaţi în cadrul instituţiilor de învăţământ superior de stat cât şi pentru universităţile private acreditate. 

ADMITERE MASTER Universităţi de stat

Cele mai multe locuri la masterat dintre toate universităţile din România le are Universitatea "Babeş Bolyai" din Cluj, fiind vorba de un număr maxim de 13.000 de masteranzi care pot fi şcolarizaţi. Cele mai multe locuri la Master sunt alocate Facultăţii de Teologie, fiind vorba de 800 de locuri. În continuare, Facultatea de Sociologie şi Facultatea de Relaţii Internaţionale şi Studii Europene au fiecare câte 750 de locuri, iar Facultatea de Filologie are 700 de locuri. Acestea sunt totuşi specializări puţin căutate de piaţa muncii, în schimb, specializarea cu cea mai mare cerere şi cea mai mare rată de angajabilitate, Informatica, are 500 de locuri alocate.

Universitatea din Bucureşti poate şcolariza 1.275 de masteranzi la Facultatea de Sociologie, 1.000 de masteranzi la Filologie şi 850 la Comunicare. La fel ca la UBB Cluj, informatica are mult mai puţine locuri, doar 400. În schimb, Universitatea Politehnică s-a orientat mai bine şi poate şcolariza la Inginerie Electronică şi telecomunicaţii, 1.100 de masteranzi, iar la Calculatoare şi Tehnologia Informaticii pot fi maximum 750 de masteranzi.

Expertul în Educaţie Marian Staş spune că discrepanţa aceasta între universităţi şi politehnici arată că politehnicile s-au orientat mult mai bine spre piaţa muncii. "Se pare că politehnicile sunt mult mai sensibile la piaţa muncii şi mult mai rapid responsive la provocările pieţei muncii spre deosebire de universităţi care se pare că ţin mai mult la catere decât la nevoia de pe piaţa muncii, pe care nu o analizează suficient de bine", a explicat Staş.

Anexa 1 HG 2015 06 16

Anexa 2 HG 2015 06 16

Educație



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite