Ce specializări au căutat elevii români la târgul de universităţi şi colegii de top „Educaţia în Marea Britanie”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
30 de universităţi şi colegii au participat la târg     FOTO: Adevărul
30 de universităţi şi colegii au participat la târg     FOTO: Adevărul

La târgul „Educaţia în Marea Britanie”, organizat de British Council şi Ambasada Marii Britanii în acest weekend la Bucureşti, s-au prezentat elevi de generală sau de liceu, interesaţi să urmeze cursurile unui liceu în Regatul Unit sau care se pregătesc din timp pentru admiterea la o facultate în străinătate. Cei mai mulţi caută specializări cunoscute (business, IT&C), însă există şi tineri care caută ceva special, cum ar fi criminologia.

Aplicaţiile pentru universităţile britanice au început deja din luna septembrie şi se vor termina pe 16 ianuarie 2014, la ora două dimineaţa (ora României), dar este de preferat ca elevii să aplice cel târziu cu două zile înainte, pentru a evita posibile probleme cu plata online a celor 23 de lire sterline (19 de euro) pentru aplicaţie.

Pentru specializările de medicină, medicină dentară şi medicină veterinară, cât şi la prestigioasele universităţi Oxford şi Cambridge, aplicaţiile s-au încheiat, însă cei mai mulţi dintre elevii care au venit sâmbătă şi duminică la târg erau din ani mai mici de liceu şi nu se grăbesc anul acesta să-şi depună dosarul prin sistemul UCAS. 

Un candidat poate să aplice la maximum cinci universităţi pentru care are nevoie de recomandări şi de un eseu de motivaţie, care este foarte important. 

Românii vor să studieze business, IT&C şi ştiinţe sociale în Regatul Unit

Consilierii EDMUNDO de la târg au explicat pentru „Adevărul” că cele mai căutate specializări sunt în business-management şi IT&C, pe locul al treilea în topul preferinţelor situându-se ştiinţele sociale, iar pe patru – arhitectura. „Majoritatea elevilor de clasa a VIII-a vor să ştie ce caută universităţile în ceea ce priveşte profilul liceului sau caută chiar licee britanice unde să studieze. Elevii de clasa a IX-a sunt interesaţi de cursurile de vară oferite de colegii, iar cei de clasa a XII-a sunt interesaţi de costurile de studiu”, a explicat consilierul Adina Cristescu de la Edmundo pentru adevarul.ro.

Ea ne-a mai spus că numărul de studenţi care pleacă la o universitate din străinătate este relativ mic, în jur de 5.000 în total (licenţă şi master), în procente fiind vorba doar de 1% din totalul de studenţi români, faţă de Bulgaria, unde 8% din tineri pleacă la studii într-o ţară occidentală.

Criminologie la Greenwich

Unii elevi ştiu deja exact ce vor să studieze şi au plănuit traseul pe care trebuie să-l urmeze ca să ajungă la o universitate britanică de top. Spre exemplu, Beatrice, elevă în clasa a X-a la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul”, vrea să studieze criminologie la Universitatea din Greenwich. Vrea să plece în străinătate fiindcă profesorii predau în aşa fel încât să conteze şi opiniile elevilor, „se pune mult accent pe individualitate şi pe părerile altora”.

„Am vrut să studiez criminologie fiindcă îmi place să cunosc omul, cum gândeşte şi de ce face ceea ce face, dar să fie şi un domeniu mai practic decât psihologia”, a spus Beatrice. Colega ei de liceu, Teodora, care a venit şi ea la târg, spune că nu este încă hotărâtă ce vrea să studieze, dar o interesează domeniul economic (marketing şi management).

image

Colegiile şi universităţile de la târg

Adevarul.ro a stat de vorbă cu câţiva dintre reprezentanţii celor 30 de universităţi şi colegii de top din Marea Britanie care şi-au prezentat oferta la târgul „Educaţia în Marea Britanie”.

Printre colegiile de top prezente la târg a fost şi Kent College, o şcoală privată din Canterbury, care are internat şi unde învaţă copii cu vârste cuprinse între trei şi 18 ani. Costurile sunt pe măsură: 30.000 de lire pe an pentru studii plus internat şi 15.000 de lire doar pentru ore, fără cazare. În total, sunt 700 de elevi din 44 de ţări, dintre care 480 au vârste cuprinse între 11-18 ani şi 170 sunt cazaţi la internatul de lux al colegiului.

Printre aceştia sunt şi doi români care se află în clasa a X-a de studiu (15 ani, echivalentul clasei a IX-a la noi) şi clasa a XII-a (17 ani, echivalentul clasei a XI-a), a explicat pentru adevarul.ro Caroline Lamper, soţia directorului şcolii, care a venit la târgul de la Bucureşti.

La Kent College se intră pe baza unui examen de admitere, iar primii cinci clasaţi în fiecare an primesc bursă care le acoperă taxele de studiu. La sfârşit, elevii pot să aleagă între Bacalaureatul Internaţional, Kent College situându-se printre primele 10 colegii din Marea Britanie cu cele mai bune rezultate la acest examen, sau pot opta pentru A-Levels, examenele britanice naţionale (echivalentul Bac-ului clasic românesc).

La Universitatea Regent din Londra studiază în jur de 30 de studenţi români, majoritatea la specializările de business şi management, care sunt şi cele mai populare în cadrul universităţii. Fiind o instituţie privată, studiile la licenţă sunt ceva mai scumpe la Regent decât la o universitate de stat (9.000 de lire sterline). Studenţii plătesc 14.000 de lire sterline pe an, atât pentru cursurile de licenţă, cât şi pentru cele de master.

La Regent, studenţii pot beneficia de trei burse scoase la concurs la specializările de business care acoperă toate taxele de studiu şi alte trei la facultatea de teatru.

Controversa împrumuturilor de studiu „îngheţate”

Săptămâna trecută, presa britanică a publicat un articol care i-a speriat pe unii studenţi români. În the Telegraph scria că ministrul învăţământului superior, David Willets, a îngheţat fondurile de împrumut pentru studenţii români şi bulgari după o creştere "suspecta" a numărului înscrierilor la facultăţile britanice.

În realitate, împrumuturile pentru taxele de studiu nu au fost îngheţate, ci împrumuturile pentru cheltuielile de întreţinere, a explicat pentru adevarul.ro profesorul britanic Simon Parker, care predă de 10 ani în România şi îi ajută pe elevii români să dea admiterea la cele mai bune universităţi din Marea Britanie.

„De fapt, nu este nicio noutate, elevii români care trăiesc în România şi vor să-şi depună dosarul la universităţi britanice  oricum nu puteau aplica pentru împrumuturile care acoperă costurile de trai. Ei pot să aplice şi să primească numai împrumutul care acoperă taxele universitare”, a explicat Parker.

Ce-i drept, publicaţia menţionează că sunt două tipuri de împrumuturi care pot fi solicitate de studenţii din Uniunea Eurpeană de la Guvernul britanic: un împrumut pentru achitarea taxelor de studii (de 9.000 de lire sterline/an) şi un alt împrumut care acoperă costurile de trai, pentru care studentul trebuie să aducă dovezi că a locuit legal pe teritoriul Marii Britanii în ultimii trei ani.

Cine nu poate să aducă aceste dovezi, nu este eligibil împrumutului. Aproximativ trei sferturi dintre studenţii vizaţi nu au reuşit să dovedească faptul că au dreptul la aceste împrumuturi, potrivit unor surse citate de the Daily Telegraph.

La rândul lor, consilierii EDMUNDO au explicat că, la scurt timp după ce articolul a apărut şi în presa românească, studenţi români îngrijoraţi au început să-i sune să-i întrebe ce s-a întâmplat. „S-au panicat câţiva studenţi, dar a fost mai mult o reacţie la ce a scris presa. Au crezut că nu mai pot obţine împrumutul de studii”, a explicat Adina Cristescu.

Consultanţii EDMUNDO au discutat la telefon cu reprezentanţii Student Loans Company (Compania de împrumuturi pentru studenţi), iar ei au confirmat faptul că nu există nici o schimbare în ceea ce priveşte aceste împrumuturi pentru acoperirea taxelor de studiu.


Împrumuturile care acoperă costurile de trai pentru studenţii români şi bulgari, suspendate în Marea Britanie

Studenţii români şi bulgari care au cerut împrumuturi statului britanic pentru acoperirea costurilor de trai şi nu au putut dovedi că sunt rezidenţi în Regatul Unit în ultimii trei ani nu vor primii bani, în conformitate cu legea. Secretarul de stat pentru universităţi, David Willets, a anunţat că aceste împrumuturi vor fi suspendate pentru studenţii români şi bulgari, dar nu va fi oprită finanţarea pentru taxele de studiu.

Vânătoarea Datornicilor: Studenţii români datorează peste un milion de lire sterline guvernului Marii Britanii

Studenţii români datorează în jur de un milion de lire sterline Guvernului britanic, bani împrumutaţi pentru taxele de studiu şi nerambursaţi în ultimii cinci ani, sumă ce plasează România pe locul 11 în topul statelor rău-platnice din Uniunea Europeană. Britanicii îi vor da în judecată.

VIDEO INTERVIU Profesorul englez care pregăteşte elite româneşti

În ultimii 10 ani, profesorul britanic Simon Parker a ajutat peste 40 de elevi români să obţină un loc la universităţile de top din Marea Britanie şi SUA, tineri talentaţi care ar putea schimba destinul României.

Poveştile elevilor români acceptaţi la universităţile din Marea Britanie

Mii de elevi iau calea străinătăţii şi se înscriu la universităţi străine, unii se întorc, alţii vor un trai mai bun peste hotare. Unsprezece studenţi români admişi la instituţii de învăţământ britanice precum Cambridge, Oxford, University College London, Exeter University sau Lancaster University au fost felicitaţi personal de Excelenţa Sa Martin Harris, ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, la începutul lunii, înainte să plece la studii.

Topul celor mai ieftine 12 universităţi din Marea Britanie

„The Telegraph“ a realizat un top al celor mai ieftine universităţi din Marea Britanie, stat în care taxele universitare s-au triplat de la 3.300 de lire la 9.000 de lire sterline (10.400 de euro), anul trecut. Costurile studiilor sunt printre cele mai mari din Europa, ceea ce a stârnit nemulţumiri în rândul studenţilor şi a dus la o scădere de 13% a numărului de studenţi britanici care aplică la universitate.

VIDEO Adevărul Live: La ce universităţi străine mai pot aplica absolvenţii români anul acesta. Marea Britanie, Danemarca şi Olanda, în topul preferinţelor

Mulţi absolvenţi de liceu se gândesc la studii în străinătate, o alternativă aleasă mai ales de elevii de top. Olanda, Marea Britanie şi Danemarca sunt doar câteva dintre destinaţiile unde mai pot aplica tinerii anul acesta, însă tot acum încep pregătirile pentru admiterea din 2014. Despre oferta completă, paşii pentru a intra la o universitate străină şi motivele celor deja plecaţi acolo s-a discutat, marţi, la Adevărul Live.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite