Cum îşi finanţează tinerii studiile: împrumuturi şi burse în Olanda

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Olanda este ţara cu cele mai multe programe în limba engleză din Europa continentală şi constituie o destinaţie ideală de studiu pentru numeroşi studenţi internaţionali.

De ce Olanda?

În 2014, 13 universităţi olandeze s-au situat în top 400 al celor mai bune universităţi din lume (QS World University Rankings). Conform aceluiaşi top, 6 din cele 13 universităţi se regăsesc în top 100 mondial, fiind recunoscute pentru calitatea învăţământului pe care îl promovează. Cu o preocupare constantă pentru o educaţie superioară, Olanda este una dintre destinaţiile ideale de studiu pentru mulţi studenţi internaţionali.

În anul universitar 2012-2013, peste 90.000 de studenţi internaţionali, printre care şi români, au ales să studieze la universităţile olandeze. Varietatea de programe de licenţă şi master cu predare în limba engleză (Olanda este ţara cu cele mai multe programe de studiu în limba engleză din Europa continentală), structura cursurilor care îmbină noţiunile teoretice cu aplicarea practică, dar şi posibilitatea de a face cercetare fac din această ţară un mediu academic performant.

Cum obţii banii pentru studii

Învăţământul universitar olandez este totodată accesibil. Taxele de şcolarizare sunt de 1.951 euro pe an, iar finanţările sunt de obicei uşor de obţinut. Întreaga sumă pentru achitarea taxelor poate fi obţinută printr-un împrumut de la guvernul olandez, care în decurs de 15 ani de la contractare trebuie restituit integral. Un criteriu important pentru obţinerea împrumutului îl constituie vârsta, întrucât pot aplica numai persoanele care nu au împlinit încă 30 de ani.

De asemenea, o altă modalitate de obţinere a finanţărilor o reprezintă bursele de studiu. Acestea nu sunt întotdeauna oferite de universităţi. În anumite situaţii, companii importante organizează concursuri ce au drept premiu burse pentru studii. De regulă, acestea nu acoperă cheltuielile studentului decât o perioadă limitată de timp (un an în majoritatea cazurilor). În funcţie de rezultatele obţinute, studenţii pot beneficia în continuare de banii respectivi până la finalizarea studiilor. În acelaşi sens, beneficiarii burselor pot avea şansa de a urma internshipuri la companii cu specificul domeniului studiat sau pot fi direct angajaţi, având astfel posibilitatea de se autofinanţa.

Burse la universităţi de top

Wageningen University este una dintre instituţiile care au avut un astfel de program de studiu, Dairy Science and Technology, unde au fost puse la dispoziţie burse în valoare de 10.000 de euro pe an în domeniul inginerie şi al ştiinţelor naturale.

Tilburg University oferă 15-20 de burse (în funcţie de numărul aplicanţilor) în valoare de 30.000 de euro pentru o perioadă de 3 ani, pentru programul Global Management of Social Issues din cadrul Tilburg School of Social and Behavioral Sciences. Cei interesaţi pot aplica până la data de 1 mai 2015.

Diferite burse pot fi găsite în diverse domenii de activitate, atât pentru programe de licenţă, cât şi pentru programe de master. Studenţii care îşi doresc să studieze în Olanda pot găsi astfel de burse şi în cadrul universităţilor de top.

În 2014, University of Groningen, aflată în top 100 mondial al celor mai bune universităţi (conform QS World University Rankings şi Times Higher Education) a pus la dispoziţia celor interesaţi o bursă în valoare de 1.000 de euro pentru un master pe cercetare în domeniul religiilor şi al culturii.

Descoperă Olanda cu Holland Education

Pentru mai multe informaţii referitoare la studiile în Olanda, modalităţi de aplicare şi de obţinere a finanţării, Holland Education stă la dispoziţia tuturor celor interesaţi. Pe site există posibilitatea de a lua legătura cu studenţi de la 8 universităţi olandeze, care vor răspunde tuturor celor interesaţi de viaţa de student international într-o ţară ca Olanda.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite