Adeverinţa de Bac, refuzată de universităţile germane

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O parte din universităţile străine refuză adeverinţele care înlocuiesc diploma de BAC
O parte din universităţile străine refuză adeverinţele care înlocuiesc diploma de BAC

Deşi oficialii de la Ministerul Educaţiei le-au promis tinerilor absolvenţi de liceu că nu vor avea probleme cu adeverinţele care înlocuiesc diploma de Bac de anul acesta, unele universităţi străine au respins deja dosare venite din România fără diploma care să ateste promovarea examenului de maturitate.

„Garantez că tinerii care vor să studieze în străinătate nu vor avea probleme, dacă au probleme, trebuie să contacteze Ministerul Educaţiei şi dacă o universitate din străinătate are o problemă, atunci se adresează Ministerului Rducaţiei din ţara lor sau ambasadei României“, spunea în urmă cu puţin timp ministrul Remus Pricopie. 

Cu toate acestea, problemele nu au întârziat să apară. O tânără din Braşov, Andreea Velicu, care vrea să intre la medicină la Universitatea din Rostock, a primit iniţial un răspuns negativ când şi-a depus dosarul online pe platforma hochshulstart.de, prin care se fac admiterile la facultate în Germania, asemănător platformei UCAS din Marea Britanie. 

În răspunsul oficial, reprezentanţii universităţii i-au explicat tinerei că în Germania nu se acceptă adeverinţe în locul diplomelor originale de Bac. „Am crezut că vor fi acceptate adeverinţele în Germania, dar mie mi-au respins dosarul în prima fază şi acum aşteptăm un răspuns de la ZAB (Zentralstelle fur Auslandisches Bildungsweses, centrul care se ocupă de studenţii străini)“, a spus Andreea.

Practic, soarta tinerilor români care vor să intre la facultate în Germania atârnă acum de decizia acestei instituţii. „Sper să fie favorabilă, nu cred că este posibil ca niciun român să nu fie acceptat la o universitate germană din cauza Ministerului Educaţiei. Eu şi colegii mei care voiam să plecăm la studii în Germania suntem, evident, foarte supăraţi, dar nu prea avem ce să facem. Dacă nu intru anul acesta, atunci stau acasă un an şi încerc din nou în 2015, când voi avea diploma de Bac în original“, a explicat Andreea, care a obţinut şi o bursă integrală de studii din partea statului german, pe care o va pierde dacă nu intră anul acesta la studii în Germania.

Bursă câştigată cu greu

Velicu a studiat limba germană de la grădiniţă, a dat germana ca limbă maternă la Bac şi de mică a vrut să plece la studii în Germania. În luna mai a aflat că a câştigat o bursă DAAD (Deutscher Akademischer Austauschdienst – Serviciul German de Schimb Academic), una dintre cele mai mari organizaţii pe plan mondial care sprijină schimbul internaţional de studenţi şi cercetători. Această bursă se câştigă foarte greu. 

„În jur de 50 de tineri din România au aplicat şi doar patru au fost selectaţi, printre care şi fata mea. Ca să înţelegeţi, statul german oferă doar 170 de astfel de burse la nivel mondial. Când am aflat de problema cu diplomele, am trimis în Germania o copie legalizată după adeverinţă, însă ni s-a răspuns că nu se acceptă“, a explicat tatăl Andreei Velicu.

Expertul în educaţie şi bloggerul adevarul.ro, Marian Staş, acuză că toată povestea cu adeverinţele este „management pe genunchi“, adică o soluţie cârpită. „Mă aştept să mai apară astfel de situaţii fiindcă adeverinţele nu sunt diplome şi nu cred că vor fi universităţi serioase care să-şi modifice peste noapte standardele, de hazul unui management nătâng, fără capacitatea de anticipare a consecinţelor nefaste ale unei afaceri dubioase“, a spus Staş. 

Monopolul diplomelor, pe mâna unei firme private

Absolvenţii de Bacalaureat din acest an sunt nevoiţi să utilizeze, pentru înscrierea la facultăţi, adeverinţe speciale eliberate de către unităţile de învăţământ. Asta pentru că ministerul a sistat colaborarea cu firma Romdidac, cea care a deţinut monopol asupra realizării diplomelor şcolare şi universitare, după ce DNA a declanşat, în octombrie anul trecut, o anchetă la această societate.

„Adevărul“ a dezvăluit în premieră modul în care Ministerul Educaţiei a dat firmei Romdidac, fără licitaţie, monopolul diplomelor. La 9 aprilie 2002, ministrul Ecaterina Andronescu a încheiat Convenţia nr. 29211/2002, prin care Romdidac a devenit furnizor unic al diplomelor. În aceeaşi zi, Andronescu a emis Ordinul intern 3.569 pentru toate unităţile de învăţământ, care stipulează că „gestionarea hârtiei speciale, precum şi tipărirea şi distribuirea formularelor de diplome/certificate sunt asigurate de SC Romdidac SA“


Admitere la Medicină: Geneza şi exodul medicilor români

Miercuri a avut loc examenul de admitere pentru o nouă tranşă de studenţi pe care Universitatea „Carol Davila“ îi va pregăti să devină doctori. Din păcate, cei mai mulţi sunt hotărâţi să plece din ţară la finalul studiilor.

ADMITERE FACULTATE 2014 Mii de tineri au dat admitere la Medicină. Subiectele de la cele mai căutate specializări

În jur de 3.800 de tineri au dat miercuri testul grilă de admitere la facultăţile Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) „Carol Davila” din Bucureşti, cea mai mare concurenţă fiind la specializări precum Asistenţă şi Tehnică Dentară sau Kinetoterapie. Anul acesta, candidaţii au avut voie să dea testul grilă la o singură specializare, iar acum aşteaptă rezultatele. Examene au loc şi la UMF-urile din Timişoara, Cluj-Napoca şi Târgu-Mureş.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite