VIDEO Şcoala unde copiii învaţă alfabetul programării pe calculator

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adunaţi în faţa unui laptop, cursanţii de la „Digital Kids“ descoperă tainele programării pe calculator FOTO Alex Varninschi
Adunaţi în faţa unui laptop, cursanţii de la „Digital Kids“ descoperă tainele programării pe calculator FOTO Alex Varninschi

Un grup de copii cu vârste între 8 şi 14 ani îşi petrece zilele de sâmbătă la şcoală. Dar este o şcoală altfel, numită „Digital Kids“, cu o programă unică în România, prin care se dezvoltă abilităţile de programare şi de creaţie ale tinerilor.

Relaxat şi sigur pe el, Alec desenează cu mouse-ul pe ecranul laptopului o broască ţestoasă. Atent la pixeli, îi creionează carapacea şi picioarele, apoi apasă rapid pe câteva setări şi face ca broasca să apară într-o altă fereastră a ecranului, pe strada pe care a creat-o mai devreme tot el. Din paleta de imagini-bloc strânse în stânga ecranului îşi alege o maşină, pe care o aduce în tabloul complet, pe şosea, alături de ţestoasă. Ne uităm la el ca la un mic magician care îşi testează recuzita: degetele lui se plimbă pe tastatura laptopului astfel încât broasca ţestoasă să traverseze strada fără să fie călcată de maşină. Dar broasca n-a reuşit. Brusc, stropi de sânge virtuali se împrăştie pe ecranul laptopului, în momentul impactului.

„Hogwarts“ în varianta digitală. Cum învaţă copiii bucureşteni magia programării pe calculator

Aceste personaje dinamice fac parte din joculeţul pe care Alec, un puşti de 13 ani, a ştiut să-l creeze singur în Scratch, un limbaj de programare dezvoltat de una dintre cele mai bune universităţi din lume, MIT (n.r. – Massachusetts Institute of Technology). Alec a învăţat să-şi construiască propriile poveşti grafice, după ce a participat, alături de alţi 24 de colegi, la doar cinci cursuri din programul „Digital Kids“ (n.r.– Copiii digitali).

Programare, pagini web, aplicaţii pentru mobil

Fondat de Asociaţia „Edusfera“ în luna februarie din acest an, programul „Digital Kids“ oferă, contracost, cursuri de programare pentru copii cu vârste cuprinse între 8 şi 14 ani. Într-o vreme când calculatorul a devenit cel mai bun prieten pentru cei mai mulţi copii, iar lumea în care ei trăiesc este profund tehnologizată, proiectul educaţional „Digital Kids“ îşi propune să-i înveţe pe cei mici cum să folosească util şi responsabil calculatorul, nu doar pentru jocuri, într-un mod distractiv şi interactiv. Cei 25 de cursanţi înscrişi până acum la „Digital Kids“ abia aşteaptă să vină ziua de sâmbătă pentru a-şi petrece câteva ceasuri în spaţiul colorat şi prietenos de la „The HUB Bucharest“.

Îmi place la «Digital Kids» fiindcă învăţăm distrându-ne. Mara, cursant „Digital Kids“

Îndrumaţi de o echipă de opt tineri abolvenţi sau studenţi ai Universităţii Politehnica din Bucureşti, copiii învaţă principiile limbajelor de programare, creează propriile pagini web şi propriile aplicaţii pentru echipamente mobile. Pentru aceşti copii, „şcoala“ continuă şi sâmbăta, când laptopurile iau locul caietelor, iar temele pentru acasă nu există.

„Şcoala“ „Digital Kids“, model unic în ţară

Inspirat din „mişcările“ internaţionale „Code Club“, „CoderDojo“ sau din programa estoniană – Estonia fiind prima ţară din Europa care a introdus cursuri de programare din clasa I –, „Digital Kids“ este un model unic în România. Cu o programă coerentă şi complexă, copiii pot trece, pe parcursul unui an de studiu, de la nivelul de începători, la intermediari, ca, în final, să devină aşi în utilizarea programelor Prezi, CSS, Java Script, Scratch şi HTML5.

Sunt mulţi oameni din generaţia mea, spre exemplu, care nu ştiu să facă ce au învăţat aceşti copii la «Digital Kids». Tincuţa Apăteanu, fondatoare a Asociaţiei „Edusfera“

Am început «Digital Kids» ca un proiect-pilot, din dorinţa de a răspunde la nevoile copiilor şi adolescenţilor de azi, care nu-şi imaginează viaţa fără calculator şi cărora li se pare normal să aibă acces la orice informaţie cu doar un click. Ei trăiesc într-o lume digitalizată. Ne propunem, prin acest proiect, ca timpul pe care ei îl petrec – de cele mai multe ori – jucându-se pe calculator, să-l folosească într-un mod util“, explică Tincuţa Apăteanu, fondatoare a Asociaţiei „Edusfera“ şi a proiectului „Digital Kids“.

digital kids tincuta apateanu

Promovat doar în mediul online, cu precădere în reţelele sociale, programul a avut ecou către părinţii care-şi vedeau copiii pasionaţi de calculator, astfel că, începând din această sâmbătă, alţi 25 de copii vor fi aduşi, de mână sau nu, la cursurile „Digital Kids“.  „După două luni de când am iniţiat proiectul, primim telefoane de la oameni din ţară, de la Cluj, Sibiu, Braşov, care ne spun că vor să-l extindem şi în aceste oraşe“, spune Tincuţa. Începând din weekendul acesta, cursurile „Digital Kids“ se vor organiza şi la Cluj.

Copiii învaţă şi să susţină o prezentare

Mai importantă decât cunoştinţele de tehnologie cu care copiii se îmbogăţesc la cursurile „Digital Kids“ este formarea lor personală. Micii cursanţi învaţă să susţină o prezentare, sunt încurajaţi să pună întrebări şi să lucreze cu alţi colegi în echipă, competenţe care, dobândite încă de la vârste fragede, îi pot ajuta în o mulţime de meserii pe viitor.

Când o să fiu mare, vreau să fiu cel mai bun programator la Microsoft! Radu, cursant „Digital Kids“

Nu putem spune că noi pregătim programatori la «Digital Kids». De pildă, Vlad (n.r. – 10 ani), unul dintre cursanţi, ne-a dat pe toţi pe spate cu o prezentare făcută de el în programul Prezi în care erau cele mai importante 100 de clădiri din lume. Eram curioasă dacă ştie şi cum se numesc. Fără să ezite, a început să le numească pe fiecare în parte, de peste tot în lume! Am înţeles, atunci, că Vlad e pasionat de arhitectură, iar noi doar i-am oferit un instrument cu care el a putut să prezinte lucrul acesta.“, spune Tincuţa.

digital kids alec

„Eu sunt Vlad, am 10 ani, şi când voi fi mare…“

Pe panoul de proiecţie se derulează, rând pe rând, prezentările pe care le-au făcut copiii, vreme de o oră, în programul Prezi. Tema: „Ce vreţi să deveniţi când veţi fi mari?“. În câteva cadre, animate de fotografii sau filmuleţe, puştii şi-au scris planurile de viitor. Aflăm că Mara (11 ani) plănuieşte să se mute într-o zi în Munţii Albaştri din Australia, că Andrei (9 ani) vrea să se facă arcaş şi să fie cel mai bun!, nu oricum, iar că Radu, căruia îi place Edith Piaf, împreună cu Filip, îndrăgostit de Emily Bear, vor face o trupă de pianişti. Însă, în aproape toate planurile pentru „când voi fi mare“, pe cei mici îi uneşte jobul de programator, fiindcă, la un moment dat, toţi şi-ar dori să aibă şi meseria asta.

Vlad (10 ani) e printre puţinii care nu vor să fie programator. El o să fie arhitect, asta îşi doreşte. Ştie ce o să facă şi peste 30 de ani, şi peste 50 de ani. În faţa clasei, cu privirea către colegi şi cu mâinile arătând către prezentare, Vlad spune ce-şi doreşte de la viaţă. Începe: „Eu sunt Vlad, am 10 ani, şi când voi fi mare...“.

  • Pe 30.10.2002 s-a născut Vlad Cristian. Adică eu!
  • Părinţii mei m-au dus la grădiniţă la 4 ani.
  • Am început şcoala, ca voi toţi, la 7 ani. De fapt, aveam 6 ani, că ziua mea e în octombrie!
  • Când voi împlini 18 ani, voi pleca în SUA. Nu mai stau eu aici!
  • La 24 de ani, mă voi căsători cu o tipă mişto. (n.r. – pe panoul de proiecţie apare o imagine cu o domnişoară îmbrăcată sumar, într-un furou roşu).
  • La 35 de ani, voi începe să construiesc multe clădiri. Vor fi înalte, frate!
  • La 60 de ani, mă voi pensiona.
  • La 70 ani, o să mă înscriu în cluburi pentru pensionari.
  •  La 100 de ani…ce să mai... odihnească-se în pace Vlad Cristian!

Din spatele „clasei“, Radu flutură două degete. Are această curiozitate: „Şi cu tipa mişto ce o să se întâmple?“. Chiote în sală!

„Vor să facă, să strice şi să repare tot ei!“

Chiar dacă sunt pasionaţi de gadgeturi, de jocurile pe internet, nici Alec şi nici colegii lui de bancă nu stau doar „cu ochii-n calculator“. Le place să joace fotbal şi baschet în orele de sport de la şcoală, refuză deocamdată să-şi piardă ziua pe Facebook şi preferă cărţile tipărite în defavoarea celor electronice. Totuşi, părinţii lor au înţeles că înclinaţia spre tehnologie şi spre„butonare“ ar putea fi fructificată atunci când reuşeşti să le oferi copiilor „jucării utile“.

«Digital Kids» nu înseamnă programare clasică, ci este un program mai degrabă dirijat spre rezultat şi creaţie. Răzvan Deaconescu, director educaţional „Digital Kids“

Şi funcţionează. Deşi sunt greu de „dezlipit“ din labirintul jocurilor, atunci când văd pe un ecran cum ei pot realiza un joc, cum poate fi animat, joaca se transformă în treabă de om mare.

„Cei mici învaţă foarte repede, sunt creativi şi le place să se laude celorlalţi. De fapt, ei sunt cei mai potriviţi pentru ceea ce ne propunem noi să facem aici, adică programare, fiindcă nu se stresează. Un adult se gândeşte de multe ori înainte să dea click pe o setare, în schimb copiii nu au problema asta. Vor să facă, să strice şi să repare tot ei! Asta îi ajută enorm“, spune Alex Eftimie, trainer la „Digital Kids“. 

digital kids copii multi

Programa „Digital Kids“

Cursurile sunt dedicate copiilor cu vârste între 8 şi 14 ani.

Copiii trebuie să vină la curs cu propriul laptop şi cu încărcătorul.

Cursurile se plătesc, în funcţie de numărul de şedinţe, şi preţurile sunt aceleaşi pentru începători, intermediari sau avansaţi:
1 şedinţă – 50 de lei, 4 şedinţe – 180 de lei, 10 şedinţe – 430 de lei.

Cursurile de începători sunt structurare pe două module şi includ următoarele: lecţii de folosirea calculatorului, folosirea aplicaţiilor Google (docs, calendar, sites), principiile unui limbaj de programare, introducere în HTML şi CSS, Prezi şi Scratch.

Copiii nu e nevoie să aibă cunoştinţe de limba engleză înainte de a se înscrie la cursurile „Digital Kids“.

Părinţii îşi pot înscrie copiii printr-un formular online, pe site-ul www.digitalkids.ro.

Primul manual digital a fost lansat în martie

Şi în România se încearcă un fel de digitalizare a sistemului educaţional românesc. Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a promis realizarea unei biblioteci online şi introducerea de manuale digitale în şcoli. Pentru acestea însă trebuie adusă la zi şi programa şcolară, iar manualele noi trebuie republicate întrucât cele existente au o vechime de 10-12 ani.

De asemenea, Pricopie a mai declarat că instrumentele digitale trebuie introduse gradual în şcoli, iar profesorii vor fi pregătiţi pentru astfel de schimbări, altfel existând riscul ca noul sistem să fie respins. Primul manual digital din România a fost lansat pe 27 martie anul acesta. Manualul „Lecţia Verde. Creează-ţi mediul“ este un curs interactiv adresat elevilor de clasele III-IV şi a ajuns pentru prima dată pe băncile şcolilor, în varianta tipărită, în 2008, ca un opţional despre protejarea mediului înconjurător.

Sper ca în curând să avem şi rezultatele evaluării, după o perioadă de predare diferenţiată. Presupun şi mă aştept ca aceia care au folosit noile tehnologii să aibă rezultate mult mai bune. De altfel, cercetările de specialitate demonstrează acest lucru, dar vreau să vedem dacă şi în România se aplică“, a spus Remus Pricopie.“

Acest articol a fost publicat în "Weekend Adevărul"

Educație



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite