Rezolvări matematică BAC 2015 sesiunea de toamnă, la Adevărul Live

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rezolvări matematică BAC 2015 sesiunea de toamnă. Profesorul de matematică Costel Chiteş, în studioul Adevărul Live     FOTO: Eduard Enea
Rezolvări matematică BAC 2015 sesiunea de toamnă. Profesorul de matematică Costel Chiteş, în studioul Adevărul Live     FOTO: Eduard Enea

Rezolvări matematică BAC 2015 sesiunea de toamnă. Profesorul de matematică Costel Chiteş de la Colegiul Naţional „Tudor Vianu" din Bucureşti a rezolvat, în direct, la Adevărul Live, subiectele primite de candidaţi la proba de matematică de la a doua sesiune de Bacalaureat.

În total, 33.300 de candidaţi susţin astăzi proba scrisă obligatorie, la Matematică sau Istorie, în funcţie de profilul terminat la liceu, Dintre aceştia, 29.000 susţin proba la matematică, iar dintre ei, 21.000 sunt absolvenţi de profil tehnologic, potrivit datelor Ministerului Educaţiei.

Rezolvări matematică BAC 2015 sesiunea de toamnă. Cum au fost subiectele în prima sesiune

Adevarul.ro a publicat în timp real subiectele primite de elevi la proba de Matematică şi în sesiunea de vară a Bacalaureatului. De asemenea, rezolvarea subiectelor la matematică BAC 2015 a fost făcută în direct la Adevărul live tot de către profesorul Costel Chiteş de la Colegiul Naţional „Tudor Vianu” din Capitală. 

LIVE TEXT Adevărul Live

Costel Chiteş, profesor matematică la Colegiul Naţional „Tudor Vianu”: Nivelul de accesibilitate al subiectelor este cel aşteptat. Problema care se naşte peste vară este legată de faptul că elevii nu mai au continuitate la pregătire în cadrul şcolii. Ei nu ştiu că au posibilitatea să se mai ducă la şcoală, deşi profesorii au fost invitaţi pentru lecţii gratuite. Deci dificultatea devine mai mare pentru că rămânând singuri cu cărţile în faţă pentru a se pregăti este mai greu. Le mulţumim cadrelor didactice care au optat să-şi sacrifice timpul liber pentru pregătirea copiilor. Subiectele sunt cam de acelaşi nivel cu cel din vară.

Subiectul I are şase cerinţe:

La cerinţa 1, vom transforma în fracţie ordinară şi se verifică rezultatul. La cerinţa 2,  am o mică observaţie: dacă am fi trasat graficul funcţiei am fi observat că rădăcinile sunt - 1 şi 0. La 3, când ajungem la cantităţi pozitive putem ridica la pătrat. La 4, un obiect costă 150 de lei şi ni se cere să determinăm preţul după o scumpire cu 30%. Rămâne 45, deci scumpirea este de 45 de lei pe care îi adunăm la 150 şi este vorba de 195 de lei răspuns final. La 5, se cere să se determine distanţa de la punctul A la punctul B. Ca observaţie este bine să se vizualizeze, aşa cum se cere la Bac în străinătate. La 6, avem un triunghi dreptunghic unde unul dintre unghiurile ascuţite are măsură 45, deci celălalt, complementul său, are tot 45, deci este un triunghi isoscel. AB va fi egal cu AC, deci de cinci unităţi.

subiecte mate tehnologic bac toamna 2015

De exemplu, în sesiunea de vară Bac 2015, la Matematică, profilul Tehnologic, elevii au primit o matrice de ordin II şi legi de compoziţie. La punctul III au primit o problemă cu limite şi o integrală. La M1, elevii au avut de explicat ce este matricea şi dacă o funcţie este matrice. De asemenea, au mai avut o problemă cu polinoame. Profesorul Chiteş a explicat atunci că nu au fost mari diferenţe între subiectele pe care le-au primit absolvenţii de la Mate-Info şi cei care au terminat specializarea Ştiinţele Naturii.

De asemenea, profesorul a mai spus în timpul rezolvării subiectelor la matematică BAC 2015, că acestea nu au fost făcute decât de cei „care au cam lipsit de la clasă” şi că nu au existat subiecte „capcană”.

Bac 2015 sesiunea de toamnă. Calendarul examenului:

  •         13 – 17 iulie 2015 - Înscrierea candidaţilor la a doua sesiune de examen
  •         17-18 august 2015 - Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română
  •         17-18 august 2015 - Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă
  •         18 -19 august 2015 - Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională
  •         20 - 21 august 2015 - Evaluarea competenţelor digitale
  •         24 august 2015 - Limba şi literatura română – proba scrisă
  •         25 august 2015 - Limba şi literatura maternă – probă scrisă
  •         26 august 2015 - Proba obligatorie a profilului – probă scrisă
  •         28 august 2015 - Proba la alegere a profilului şi specializării – probă scrisă
  •         31 august 2015 - Afişarea rezultatelor (până la ora 12:00) şi depunerea contestaţiilor (orele 12:00 – 16:00)
  •         1-2 septembrie 2015 - Rezolvarea contestaţiilor
  •         3 septembrie 2015 - Afişarea rezultatelor finale

Ratele de promovare BAC 2015

Rata de promovare la prima sesiune din acest an a Bacalaureatului a fost de 67,9 la sută (66,41 la sută înainte de rezolvarea contestaţiilor), cu peste şapte procente mai mare decât anul trecut (60,65 la sută). De asemenea, anul trecut, rata de promovare la cea de-a doua sesiune a Bacalaureatului a fost de 23,78 la sută, respectiv de 22,27 la sută înainte de contestaţii.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite