UPDATE PSD refuză depolitizarea şcolilor. Ecaterina Andronescu a iniţiat şi o lege care să amâne concursul pentru ocuparea fotoliilor de director
0Florin Pâslaru, liderul deputaţilor PSD, a criticat intenţia ministrului Educaţiei de a organiza concurs de ocupare a posturilor de director de şcoală, precizând că programul organizării este prea strâns şi că ar fi o încercare de schimbare a directorilor pe alte criterii decât cele legate de profesionalism. Mai mult, Comisia de Învăţământ a propus o modificare Legii Educaţiei prin care acest concurs să fie amânat un an.
UPDATE Comisia de Învăţământ a introdus un amendament la Legea Educaţiei prin care concursurile pentru ocuparea funcţiei de director şcolar ar putea fi amânate până în vara anului 2017.
„Concursul pentru ocuparea funcţiilor de director şi de director adjunct se organizează numai după finalizarea semestrului II, la începutul noului an şcolar”, prevede noul aliniat al articolului 257 din Legea 1/2011, indrodus ca amendament de Comisia de Învăţământ a Senatului, condusă de Ecaterina Andronescu, arată Mediafax.
Acest lucru ar însemna ca funcţiile de director să fie ocupate prin concurs abia în vara anului 2017.
Raportul urmează să intre luni în plenul Senatului, aceasta fiind cameră decizională. „Există o asemenea lege în Parlament, dar nu ştiu când se va vota, când o să o pună pe ordinea de zi Biroul permanent al Senatului”, a spus Andronescu fără a răspunde întrebărilor cum şi de ce a fost introdus acest amendament.
Pâslaru, împotriva concursului
„Grupul parlamentar al PSD din Camera Deputaţilor a luat act cu îngrijorare de intenţia declarată public la data de 1 septembrie 2016 de către ministrul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, Mircea Dumitru, de a organiza concurs pentru ocuparea funcţiilor de director şi director adjunct în unităţile de învăţământ preuniversitar”, a precizat Pâslaru, citat de news.ro.
Motivele pentru care PSD nu susţine demersul ministrului sunt: calendarul propus este foarte strâns, metodologia organizării concursului a fost publicată abia pe 10 septembrie, în condiţiile în care concursul ar trebui să aibă loc pe 12 octombrie, tot pe 10 septembrie fiind şi publicată şi bibliografia pentru concurs.
„Procedura anunţată verbal de către domnul ministru încalcă flagrant mai multe principii prevăzute în Legea 1/2011, la art. 3, lit. e, j, t şi anume: principiul descentralizării (concursul trebuia organizat de către unităţile de învăţământ prin Consiliu de Administraţie – art. 257, alin. 2), principiul egalităţii de şanse (prin excluderea actualilor directori care, din motive obiective, nu ar putea participa la concurs, dând posibilitatea unor persoane care nu au susţinut concursul să ocupe funcţiile respective, prin decizii de detaşare) şi principiul fundamentării deciziilor pe dialog şi consultare (neexistând dezbateri publice sau consultări cu reprezentanţii elevilor, părinţilor, profesorilor şi autorităţilor publice)”, mai explică Pâslaru.
De asemenea, acesta a mai precizat că înlocuirea directorilor după începerea anului şcolar ar afecta procesul de învăţământ şi continuitatea activităţii manageriale.
„Îngrijorarea noastră este alimentată de suspiciunea că această metodologie netransparentă se doreşte a fi un paravan pentru schimbări ale directorilor de şcoli bazate pe alte criterii decât cele de profesionalism, punerea actualilor directori de şcoli în imposibilitatea de a mai candida pentru funcţiile pe care le deţin, iar pentru atingerea acestor scopuri ministrul Mircea Dumitru depăşeşte mandatul asumat de către actualul Guvern prin programul de guvernare, aprobat de Parlament la învestirea acestuia”, a menţionat deputatul PSD.
Concursuri pentru ocuparea funcţiei de director de şcoală
Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, declara pe marţi că în perioada 13 septembrie – 2 octombrie, candidaţii care vor să concureze pentru ocuparea funcţiilor de director şi director adjunct în şcoli pot depune dosarele în sistem electronic pe platforma informatică dedicată.
„Acum aplicăm legea, pentru că aceste concursuri sunt prevăute în Legea Educaţiei Naţionale. Din câte ştiu eu, nu au mai avut loc concursuri din 2008. Până acum directorii erau delegaţi pe o perioadă determinată de către Inspectoratele şcolare, fără a fi vreun concurs propriu-zis, fără transparenţă. Impactul va fi mare, pentru că profesorii văd că aplicăm legea şi că selecţia va fi în funcţie de valoarea celor care se înscriu la concurs”, a declarat pentru „Adevărul” ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru. Acesta a precizat că probele de concurs vor fi înregistrate audiovideo, astfel încât să fie asigurată transparenţă totală.
Profesionalizarea directorilor
Preşedintele Federaţiei Coaliţia pentru Educaţie, Daniela Vişoianu, susţine că examenul scris cu subiecte elaborate la nivel naţional va diminua puterea politicului şi a autorităţilor judeţene este un prim pas către profesionalizarea directorului de şcoală.
„Se distompează influenţa autorităţilor judeţene, unde toată lumea se cunoaşte cu toată lumea şi se ajută. Este primul pas către profesionalizarea carierei de director. Încă nu avem şcoli de directori, din Facultate ies profesori, nu directori, or concursul este primul pas către profesionalizare pentru că a fi profesor este diferit de a fi director. Sunt alte competenţe. Ceva nou şi bun este şi faptul că un profesor poate da concurs pentru a fi director la o altă şcoală decât predă, ceea ce ar aduce o viziune nouă, obiectivă acelei unităţi de învăţământ”, arată expertul în Educaţie.
Concursurile sunt binevenite, susţine şi preşedintele Asociaţiei Edu Cer, Ştefan Vlaston, în schimb, timpul de pregătire al profesorilor care vor să devină directori este destul de scurt. Astfel, riscul este ca tot vechii directori să câştige concursurile.
Condiţii de înscriere
La concurs se pot înscrie candidaţii care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) au absolvit cu diplomă de licenţă/absolvire studii universitare,
b) fac parte din Corpul naţional de experţi în management educaţional
c) sunt titulari în învăţământul preuniversitar, având încheiat contract de muncă pe perioadă nedeterminată, au cel puţin gradul didactic II sau titlul ştiinţific de doctor în domeniul în care îşi desfăşoară activitatea;
d) dovedesc calităţi profesionale, manageriale şi morale, reflectate prin calificativele „Foarte bine“, primite în ultimii patru ani şcolari lucraţi efectiv la catedră în funcţii didactice sau în funcţii de conducere
e) nu au fost sancţionaţi disciplinar în ultimii patru ani şcolari anteriori anului desfăşurării concursului,
f) nu au fost lipsiţi de dreptul de a ocupa o funcţie de conducere în învăţământ prin hotărâre judecătorească definitivă de condamnare penală;
g) sunt apţi din punct de vedere medical pentru îndeplinirea funcţiei;
h) nu au avut statutul de „lucrător al Securităţii” sau „colaborator al Securităţii”.