Pricopie promite lansarea achiziţiei publice pentru noile manuale, cu o întârziere de trei luni faţă de calendar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Educaţiei a promis în toamnă că elevii vor avea manuale digitale din 2014                              FOTO: David Muntean/Adevărul
Ministrul Educaţiei a promis în toamnă că elevii vor avea manuale digitale din 2014                              FOTO: David Muntean/Adevărul

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a declarat joi că va demara licitaţia publică pentru achiziţia noilor manuale şi, din acest moment, orice autor sau editură care doreşte să propună un manual trebuie să treacă prin acest proces. Oficialul a explicat că mai trebuie doar să publice anunţul de licitaţie în SEAP, deşi termenul iniţial, stabilit în calendarul publicat oficial, era 22 noiembrie 2013.

Ministrul a declarat joi că este vorba, de fapt, de noile manuale pentru clasele I şi a II-a, pe formatul tipărit, nu neapărat despre manualele digitale. „De fapt, nu manualele digitale, ci noile manuale, pentru că noi vorbim de un proces pe care trebuie să îl luăm de la capăt", a spus Pricopie, după ce a participat la masa rotundă organizată de Comitetul Sindical European pentru Educaţie şi Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, în cadrul proiectului "Dialogul social sectorial la nivel European", citat de Mediafax.

Ministrul a precizat că anul trecut a spus că dacă se lucrează pe acest subiect, sunt şanse ca în septembrie 2014 să avem noile manuale.

"Ştiţi care a fost reacţia unor editori, pentru că ar fi nedrept să spun reacţia editorilor. Au fost, din punctul meu de vedere, două temeri: prima ar fi că se stabilesc noi reguli ale jocului, fără ca dumnealor să fie consultaţi şi să ştie, şi a existat temerea că unii sunt avantajaţi în raport cu alţii, în special ca urmare a timpului foarte scurt. Şi au spus că unii poate că sunt pregătiţi, poate au ştiut dinainte, alţii nu au ştiut. Pentru a nu exista această suspiciune, atunci am amânat procesul cu un an, am supus dezbaterii publice toate documentele, astfel încât să nu mai poată nimeni să spună că s-au făcut peste noapte sau că nu au avut timpul suficient", a adăugat Pricopie.

Ministrul a mai spus că deşi editorii au cerut şase-nouă luni, le-a acordat mai mult timp.

"Aceasta este zona de dezbatere publică. Mai departe, din acest moment, vorbim despre o licitaţie publică. Adică orice autor, editură, oricine doreşte să facă o propunere de manual, trece printr-un proces de licitaţie publică. Licitaţia publică se face după regulile privind achiziţiile publice, iar din acest moment nu cred că mai poate să spună cineva că sunt reguli noi. Ele au fost şi sunt în continuare pe internet. Singurul lucru pe care mai trebuie să îl facem este să încărcăm pe SEAP procedura de achiziţie", a mai spus Remus Pricopie.

Copiii ar putea să nu mai aibă manuale digitale în septembrie

Fiindcă licitaţia pentru manualele digitale nu a fost demarată de Ministerul Educaţiei, ordinul de ministru nefiind semnat nici până acum, reprezentanţii editurilor atrag atenţia că este deja prea târziu să mai producă manuale digitale la timp, până la începerea anului şcolar 2014-2015. Sacrificate ar fi chiar primele manuale digitale care ar fi trebuit să ajungă pe băncile elevilor care la anul intră în clasa întâi şi a II-a.

„Chiar dacă, să spunem, ordinul se aprobă pe 1 februarie, iar evaluarea manualelor propuse s-ar face în iunie, deci în cinci luni de la aprobare, în loc de şase cum ar trebui, verdictul ar veni în iulie... putem spune că deja e prea târziu. Doar dacă se renunţă la formatul digital am reuşi să avem la anul manuale noi în formatul printat pentru clasele I şi a II-a”, a declarat pentru adevarul.ro, Claudiu Istrate, reprezentant al Uniunii Editorilor din România.

Peste 500.000 de elevi afectaţi

Şi Paul Balogh, partener la Readforward, companie care digitalizează manuale, crede că „pentru anul şcolar 2014-2015, este deja prea târziu şi susţine că elevii nu vor avea manuale aprobate de minister, ceea ce ar afecta peste 500.000 de elevi”.

Reprezentanţii Ministerului Educaţiei nu au putut fi contactaţi deocamdată pentru a oferi un punct de vedere.

El a mai precizat, într-o cronologie a evenimentelor din 2013 legate de digitalizarea manualelor şcolare, publicată pe site-ul lor, că, în decembrie 2013, o parte din editurile educaţionale au primit o adresă oficială de la Ministerul Educaţiei, în care li se cere să trimită o ofertă de preţ „în vederea demarării achiziţiei de manuale”.

O parte din editurile educaţionale au primit o adresă oficială de la Minister

„Sunt cerute ambele formate – fizic şi digital. Nu sunt cunoscute criteriile de selecţie a editurilor care au primit cererea de ofertă. Formulările ambigue au speriat destui editori, care au refuzat să trimită aceste preţuri în condiţiile în care nu există criterii finale de evaluare a manualelor şi nici datele tehnice. Cei care au răspuns au oferit preţuri aliniate costurilor estimate. Aceste preţuri nu mai sunt sub 2 lei pe exemplar (ca la licitaţiile anterioare, de prin 2003-2007), ci în jurul sumei de 20 de lei / exemplar de manual fizic + digital”, se arată în cronologia Readforward.

Licitaţie întârziată

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, declara, pe 21 noiembrie, că va aproba prin ordin metodologia privind evaluarea şi achiziţionarea manualelor şcolare pentru clasele I si a II-a, urmând ca a doua zi să lanseze licitaţia pentru noile manuale clasice şi digitale, potrivit calendarului anunţat acum o săptămână.

Oficialul a subliniat că este valabil calendarul anunţat: ”la 5 septembrie 2014 eu îmi doresc manualele pe băncile şcolii".

Pricopie a precizat că nu a aprobat până acum metodologia privind noile manuale şcolare pentru clasele I şi II ”pentru a lăsa timp suficient să se exprime toată lumea, să se trimită observaţii, puncte de vedere" şi că au analizat toate propunerile primite, inclusiv de la asociaţia editorilor.

Ce vor învăţa elevii din manualele digitale

De anul viitor, elevii din clasele I şi a II-a vor învăţa să scrie, să citească, să calculeze, dar şi despre natură şi religie din manuale digitale. Ei vor învăţa Religia, Matematica, Ştiinţele Naturii, dar şi Comunicarea cu ajutorul filmuleţelor, hărţilor şi al exerciţiilor interactive. „Manualele digitale vor cuprinde atât conţinutul celor tipărite, cât şi exerciţii interactive, jocuri educaţionale, animaţii, filme şi simulări”, a explicat ministrul Educaţiei, Remus Pricopie.

Practic, noile manuale le vor completa pe cele de la materiile obligatorii: Comunicare în limba română/maternă, Matematică şi Explorarea mediului, Limba modernă şi Religie, şi ar trebui să ajungă în şcoli cel târziu pe 5 septembrie 2014, potrivit documentelor publicate de Ministerul Educaţiei Naţionale. În documentele publicate de MEN, mai exact în Caietul de sarcini, este menţionat că manualele digitale vor putea fi accesate de pe platforma manuale.edu.ro, care momentan nu este funcţională. Pentru aceasta se vor crea trei tipuri de utilizatori care vor putea intra pe site fiecare cu o parolă: elevul, părintele şi profesorul.


Manualele digitale ar putea să nu mai ajungă pe băncile elevilor în septembrie

Elevii din clasele întâi şi a II-a ar putea să nu mai primească manuale digitale în septembrie 2014, fiindcă nici până acum nu s-a semnat ordinul de ministru pentru organizarea licitaţiei, spun reprezentanţii editorilor şi ai celor care digitalizează manuale. Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, anunţa în noiembrie că manualele vor ajunge în şcoli pe 5 septembrie 2014.

ANALIZĂ Cum vor fi digitalizaţi primii doi ani de şcoală, începând din 2014

De anul viitor, elevii din clasele I şi a II-a vor învăţa să scrie, să citească, să calculeze, dar şi despre natură şi religie din manuale digitale. Mai marii de la Educaţie speră să le capteze astfel atenţia copiilor, însă învăţătorii nu ştiu cum vor face faţă predării online.

Noile manuale la română, religie, limba modernă, matematică şi explorarea mediului de la clasele I şi a II-a vor ajunge în şcoli până pe 5 septembrie 2014

De anul viitor, elevii din clasele întâi şi a II-a vor avea parte de manuale noi la materiile obligatorii Comunicare în limba română/maternă, Matematică şi explorarea mediului, Limba modernă, dar şi la Religie, inclusiv în format digital, o premieră aşteptată în învăţământul românesc. Noile manuale electronice vor fi accesate atât de elevi şi de profesori, cât şi de părinţi, pe conturi diferite, potrivit documentelor Ministerului Educaţiei.

Editorii susţin că lansarea noilor manuale, inclusiv cele digitale, ar putea fi din nou amânată

Editorii sunt îngrijoraţi că nici anul viitor nu vor fi scoase noile manuale pentru clasele I şi a II-a, spunând că nu au mai primit niciun semn de la Ministerul Educaţiei, după ce Remus Pricopie a anunţat că metodologia a fost finalizată şi va fi aprobată cel mai probabil în septembrie, termen depăşit. Ca atare, ar putea fi amânată şi introducerea manualelor digitale.

Costoiu: peste 2.400 de şcoli, conectate la internet în 2013. Restul, în 2014

Ofertele pentru conectarea la Internet a peste 2.400 de şcoli se află în stadiul final de evaluare, în perioada următoare urmând să fie anunţat câştigătorul, a declarat miercuri ministrul delegat pentru învăţământul superior, cercetare şi dezvoltare tehnologică, Mihnea Costoiu, prezent la conferinţa Future Communities. Oficialul a anunţat că anul viitor ar trebui să fie conectate toate şcolile din ţară.

Metodologia pentru noile manuale şcolare, finalizată până la 1 septembrie

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a explicat joi că introducerea noilor manuale pentru clasele I şi a II-a respectă ultimul calendar convenit cu editorii: metodologia va fi gata până la 1 septembrie 2013, urmând ca în termen de şase luni să fie gata şi primele manuale-pilot. Ceea ce înseamnă că noua generaţie de şcolari va învăţa după manualele de anul trecut.

INTERVIU Ministrul Educaţiei: „De anul viitor vom avea manuale digitale“

Primele manuale digitale, pentru clasa I şi a II-a, vor fi pe băncile elevilor de anul viitor, în timp ce problema şcolilor care se dărâmă ar putea fi soluţionată abia în doi-trei ani. Aşa a anunţat ieri ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, într-un interviu pentru Adevărul Live.

Liceul Kretzulescu. Cum se învaţă în prima clasă „inteligentă“ din România. „Cursurile sunt ca un teambuilding”

Prima clasă digitală, inaugurată la începutul anului, este locul unde elevii şi profesorii comunică şi învaţă împreună pe tablete şi manuale digitale. În timp ce dascălii sunt timoraţi de experienţă, tinerii spun că se simt ca în teambuilding

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite